4 Beurzen die fors kunnen stijgen

Door Redactie op 4 augustus 2015 08:38 | Views: 4.840

4 Beurzen die fors kunnen stijgen

Eind 2014 was er volgens J.P. Morgan Asset Management sprake van fundamentele verbeteringen in Europa die nog niet volledig waren ingeprijsd. Dit bood beleggers significante investeringskansen in Europa. Zijn die kansen er anno 2015 nog steeds en zo ja, waar kunnen beleggers ze vinden? Experts van J.P. Morgan gaan er in een rapport op in. 

‘Een ruim monetair beleid, een zwakkere munt, voortdurende structurele hervormingen en een lagere olieprijs hebben gezorgd voor een brede economische groei die gepaard ging met stijgende instromen in beleggingsfondsen en een significante stijging van de prijzen van Europese assets.’

‘Deze verbeteringen zijn voorbij gegaan aan de stijging van Europese bedrijfswinsten, waardoor de waarderingen van Europese aandelen zijn opgelopen’, zo stellen Vincent Juvyns, Mario Paola Toschi, Manuel Arroyo Ozores en Tilmann Galler van J.P. Morgan Asset Management, in het rapport.

Verbeterende fundamentals zouden echter de bedrijfswinsten op termijn moeten ondersteunen om zo de koers-winstverhoudingen in balans te houden. De experts constateren tevens dat tegen deze achtergrond eindelijk de cyclische, binnenlands georiënteerde bedrijven een outperformance hebben laten zien. Een trend die naar verwachting aanhoudt.

Winsten ingeprijsd

‘Met de huidige waarderingen is het echter eerlijk om te zeggen dat een groot deel van de winstverbeteringen die wij verwachten voor de komende maanden en jaren al is ingeprijsd. Toch zou het grotere opwaarts potentieel voor de bedrijfswinsten, Europa ten opzichte van andere markten aantrekkelijk moeten maken voor investeerders. Zeker ook gezien het meer dan genereuze gemiddelde dividendrendement van 3,1 procent.’

Hoewel de strategen en portfoliomanagers denken dat de Europese markten de komende 12 maanden kunnen outperformen, moedigen zij beleggers wel aan om qua rendement minder hoge verwachtingen te hebben. Daarnaast juichen ze toe dat beleggers meer voorzichtig zijn met het oog op de aanhoudende marktvolatiliteit dankzij onder andere de hogere rentetarieven in de Verenigde Staten.  

Lagere euro

De experts gaan in het rapport onder andere dieper in op de Franse aandelenmarkt, die ondanks een stijging van zo’n 19 procent dit jaar, nog altijd 19 procent onder de piek van 2008 noteert. Met een koers-winstratio van 15,5 staat de markt boven het 10-jaars gemiddelde van 11,4x. Maar doordat 70 procent van de omzet van Franse bedrijven buiten Europa gegenereerd wordt, is dit een markt die meer dan de meeste andere markten kan winnen bij de gedaalde euro. 

Een andere Europese markt die nog fors onder de piek van 2007 noteert, is de Italiaanse beurs. Ondanks een stijging van grofweg 25 procent, staat de index namelijk nog altijd 50 procent onder de piek van 2007. ‘De FTSE MIB index biedt nog steeds kansen voor beleggers die blootstelling willen aan een economie die niet alleen een lang verwachte oplevering ervaart, maar hopelijk ook een periode van structurele hervormingen.’

Banken en technologie

Wat betreft de Nederlandse aandelenmarkt stelt het team van J.P. Morgan dat het de meest aantrekkelijke kansen ziet binnen de banken- en technologiesector. In deze sectoren bevinden zich volgens het team veel 'bedrijven van wereldklasse'. Het team stipt ook aan dat energiebedrijven 15 procent uitmaken van de AEX-index. Dat kan betekenen dat de verwachte koers-winstratio van ruim 17x, dat boven het langetermijngemiddelde van 11,5 ligt, vertekend wordt door de ingestorte winstverwachtingen van oliebedrijven.

Voor de Duitse aandelenmarkt zegt het team dit kalenderjaar zo’n 33 procent aan winstgroei te verwachten. Daarmee zou de markt uitkomen op 13,7x de verwachte koers-winst. ‘Dit is boven het historisch gemiddelde voor een markt die traditioneel gezien erg cyclisch is. Toch is het lager dan voor de meeste andere Europese markten het geval is.’

Meer tips van experts zijn gebundeld op de themapagina Beurstips & Handelskansen

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.