Kooplijst 2016: John Beijer

Door Redactie op 24 december 2015 08:52 | Views: 20.301

Kooplijst 2016: John Beijer

2015 loopt op zijn einde en traditiegetrouw publiceren we daarom op Belegger.nl de jaarlijkse kooplijstjes. Welke aandelen mogen volgend jaar niet ontbreken in de portefeuille? Vandaag vertelt John Beijer van Beursfoon welke drie aandelen hij heeft geselecteerd.

Het gaat om de volgende drie bedrijven:

Delta Lloyd 

"Als er één fonds rake klappen heeft gehad, dan is het Delta Lloyd. Aan het begin van dit jaar gaf het bedrijf 19,9 miljoen aandelen uit om de solvabiliteitspositie te versterken. De koers noteerde toen rond de 17,75 euro. Al snel werd duidelijk dat de nieuwste solvabiliteitseisen niet werden gehaald en diverse geruchten gingen in de markt circuleren. De angst voor een claimemissie zet al maanden de koers enorm onder druk en met name het feit dat het niet gelijk helder is hoe Delta Lloyd zaken oplost, zorgt voor onzekerheid bij beleggers. En als beleggers ergens een hekel aan hebben, is het onzekerheid. Aan de ene kant is het dus negatief dat men pas rond de jaarcijfers gaat stemmen over het doorgaan van de claimemissie. Dat geeft enorm veel onzekerheid."

"Aan de andere kant heeft Delta Lloyd aangegeven dat de claimemissie is gegarandeerd door een groep banken. Tevens willen ze voor circa 130 miljoen aan dividend gaan uitkeren in 2016. Natuurlijk moet het dividend nu over veel meer aandelen worden verdeeld dan voorheen, maar de koers is inmiddels ruim onder de 5 euro gekomen en dat biedt in onze ogen nu kansen. Delta Lloyd heeft een fors belang in Van Lanschot, dat een goede waarde heeft. Men heeft een goede kasstroom door de verkoop van alle verzekeringspolissen. Alle ellende zit in de koersen verdisconteerd denken wij, en we kunnen in 2016 op weg naar de 8 euro."

Shell

"Het vlaggenschip van de Nederlandse beurs is natuurlijk Royal Dutch Shell. Nu het zwarte goud enorm onder druk staat en de olieprijs onder de 40 dollar is gekomen, heeft dit natuurlijk zijn uitwerking op alle oliegerelateerde fondsen, waaronder Royal Dutch Shell. Dat de olieprijs onder druk staat, heeft een aantal redenen. De wereldeconomie, met name in Azië, is aan het afkoelen en daardoor zien we minder vraag. Aan de andere kant weten wij dat de olieopslagbedrijven bijna geen ruimte meer hebben om olie op te slaan (dat is positief voor Vopak). De OPEC/ Saoedi-Arabië blijft nog steeds een recordhoeveelheid aan olie oppompen. Kortom, we hebben hetzelfde aanbod, maar minder vraag, dus de olieprijs gaat naar beneden."

"Toch ben ik van mening dat - mede door de snelheid waarmee de olieprijs nu aan het dalen is en de oliegerelateerde fondsen onder druk zijn komen te staan - hier juist kansen liggen voor 2016. Shell is natuurlijk voor een groot deel afhankelijk van de olieprijs, maar het bedrijf heeft nog veel meer activiteiten die ertoe bijdragen dat het dividend gehandhaafd zal blijven en de koers vanaf de huidige 20 euro interessant is om op te pikken. Ik verwacht dat het fonds in 2016 gaat herstellen en we zien een eerste weerstand op 23,60 euro en een tweede weerstand op 26,30 euro, wat ons koersdoel is." 

PostNL

"We versturen steeds minder brieven, facturen, huis aan huis-folders en andere kleine post. Het digitale tijdperk heeft ertoe geleid dat PostNL bezig is met een enorme turn around. Immers, we zien een enorme verschuiving in de winkelstraten. Waar PostNL in eerste instantie heel veel last heeft gehad van het intreden van de digitale snelweg, gaat juist nu deze digitale snelweg ertoe bijdragen dat wij met zijn allen massaal aan het online shoppen zijn. Deze pakketjes moeten uiteraard worden afgeleverd en PostNL speelt daar handig op in."

"Ik verwacht dat fondsen die gerelateerd zijn aan online shopping het de komende jaren goed zullen gaan doen en dat in het kielzog een fonds als PostNL daarvan gaat profiteren. Tevens is het nog steeds zo dat PostNL vaak als overnamekandidaat wordt genoemd. Recent heeft John de Mol een redelijk fors belang in dit fonds opgebouwd en ik ben van mening dat PostNL in 2016 op weg mag naar de eerste weerstand op 3,90 euro en mijn koersdoel is de top van april 2015 op 4,75 euro."

Zie ook de kooplijsten van andere beursexperts:

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.