7 dingen die u nog niet wist over ETF's

Door Redactie op 26 juli 2016 15:03 | Views: 2.671

7 dingen die u nog niet wist over ETF's

ETF's (Exchange Traded Funds) bieden beleggers, net als een beleggingsfonds, spreiding doordat ze met één transactie beleggen in tientallen, honderden of duizenden aandelen of obligaties die zijn opgenomen in een index. 

Dat maakt beleggen in ETF's veiliger dan beleggen in individuele aandelen. Een individueel bedrijf gaat uiteraard sneller onderuit. Denk bijvoorbeeld aan de sjoemelsoftware bij Volkswagen waardoor de koers van het aandeel fors onderuit is gegaan. 

ETF's en beleggingsfondsen lijken dus op elkaar, maar er is een belangrijk verschil. Een ETF volgt nauwgezet de prestaties van een index, terwijl een beleggingsfonds die index wil overtreffen.

Als de AEX met 2% stijgt dan neemt een ETF die de AEX volgt in principe 2% in waarde toe. Bij verlies gebeurt precies het omgekeerde. Een beleggingsfonds dat in de grootste Nederlandse aandelen belegt wil behalve 2% in waarde stijgen als de AEX 2% dat doet het liefste nog een beetje extra winst maken. Dat probeert de fondsmanager voor elkaar te krijgen door alleen de aandelen te kiezen uit de AEX, die naar zijn verwachting het hardste zullen stijgen.

ETF's zijn populair

Hoe kan het dat ETF's in korte tijd ontzettend populair zijn geworden, terwijl ze minder rendement beloven dan beleggingsfondsen? Dat komt doordat ze in de regel goedkoper zijn, gekeken naar kosten en ook redelijk eenvoudig te begrijpen. Ook hebben beleggers sinds de kredietcrisis er minder vertrouwen in dat met actief beleggen fondsmanagers een index kunnen verslaan.

Zijn ETF's geschikt voor u als belegger? En weet u voldoende af van deze beleggingsproducten? Want u moet nooit beleggen in iets wat u niet snapt. Daarom zeven ETF-weetjes die, waarschijnlijk, nieuw voor u zijn.

1. Niet elke ETF is een beleggingsfonds

ETF staat zoals gezegd voor Exchange Traded Fund: een beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld wordt als een aandeel. Alleen ETF's die UCITS in de naam mogen zich in Europa beleggingsfonds noemen. Exchange Trade Notes (ETN'S) en Exchange Traded Commodities en Currencies (ETC's) worden ook tot de ETF-familie gerekend, maar zijn strikt gezien geen beleggingsfondsen. Voor beginnende beleggers zijn dit bovendien moeilijk te doorgronden beleggingen.

2. Een groot deel van de handel in ETF’s is 'onzichtbaar'

Hoewel elke ETF genoteerd is op de beurs, vindt circa 40% van de handel plaats buiten de beurs om. De buitenbeurshandel is de plek waar grote beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars grote hoeveelheden ETF's kopen en verkopen. Door deze transacties buiten de beurs om te doen, gaan prijzen niet uit het lood, maar het maakt de letter 'E' in de afkorting ETF misleidend.

3. Niet in elke ETF wordt gehandeld

Gekeken naar de kleine of non-existente aantallen waarin sommige ETF's verhandeld worden op de beurs, kan worden gesteld dat er honderden bestaan waar niet of nauwelijks naar wordt omgekeken door beleggers. De populairste honderd ETF's zijn in de VS goed voor 90% van de totale handel in ETF's. Voor Europa is het lastiger om dit percentage te bepalen, doordat de handel zich op zoveel verschillende beurzen afspeelt.

4. Voor ETF's bestaan twee verschillende markten

De eerste markt is de beurs waar iedereen welkom is, en iedereen kan (ver)kopen. Dit is de secundaire markt. Op de primaire markt mogen alleen handelaren met een speciale status kopen en verkopen. De aard van de ETF-transactie bepaalt of deze op de primaire of secundaire markt wordt afgewikkeld. In de praktijk wordt van beide markten gebruik gemaakt. Dat is wel zo efficiënt.

5. Alleen Nederland kent de (index)tracker

Hoewel tracker of indextracker werelds klinkt, snapt geen buitenlander wat je bedoelt met deze termen. Alleen Nederlanders gebruiken ze. Ga maar eens googlen op deze woorden. Je krijgt alleen Nederlandse websites en advertenties als treffers.

6. Een indexhugger is geen indextracker

Indexhuggers zijn actieve beleggingsfondsen met passieve beheerders, die onvoldoende het verschil maken om beleggers de hogere kosten in rekening te brengen, die horen bij actief beleggen. En toch worden ze beleggers in rekening gebracht. Volgens de Nederlandse financiële toezichthouder AFM is 8% van de in ons land gevestigde beleggingsfondsen een indexknuffelaar.

7. De naam ETF is alweer 20 jaar oud

Hoewel ETF's worden gezien als de laatste trend in beleggersland is de naam al in 1996 bedacht door de Amerikaanse bank Morgan Stanley. De eerste ETF zonder de naam maar met alle officiële kenmerken stamt uit 1993, het jaar dat RTL5 begon met uitzenden.

Lees ook : Beleggingsfondsen en ETF's kiezen: zo ga je te werk

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.