Goldman Sachs waarschuwt voor waardering aandelen

Door Redactie op 25 mei 2016 10:40 | Views: 4.407

Goldman Sachs waarschuwt voor waardering aandelen

Beleggers zouden aandelen een overwogen positie mogen geven binnen hun beleggingsportefeuilles. Vanwege de opgelopen waarderingen doen ze er echter goed aan om te kijken naar aandelen buiten de Verenigde Staten. Dat stelt Katie Koch, portfolio management chief bij Goldman Sachs Asset Management.

“We zien meer opwaarts potentieel in Japan, Europa en opkomende markten”, vertelt Koch tegenover Cnbc.

Het is hierdoor raadzaam voor beleggers om af te stappen van wereldwijde benchmarks en om meer selectief te worden. Dat geldt volgens Koch met name voor opkomende markten, waar ze adviseert de blootstelling aan te vergroten. 

Groter in opkomende markten

“Over het algemeen krijg je in opkomende markten toegang tot meer aantrekkelijke toplijngroei en dat tegen een korting van ongeveer een derde ten opzichte van de ontwikkelde wereld. Tegelijkertijd zien we dat de meeste beleggers wereldwijd onderwogen zijn. Wij denken dat ze die positie zouden moeten corrigeren.”

Dankzij de nadrukkelijke aanwezigheid van staatsbedrijven in de benchmarks van opkomende markten, brengen deze benchmarks de nodige problemen met zich mee.

Koch legt uit: “Staatsbedrijven zijn goed voor 30% van de standaard emerging market index. Voor China maken ze echter tot 70 procent uit”, vertelt Koch. “Wat het is met staatsbedrijven is dat ze goed zijn voor burgers van een land, maar ze handelen in het belang van het land en niet in dat van de minderheidsaandeelhouders.”

Beleggen in dividend en bankaandelen

Binnen de Verenigde Staten ziet Koch selectief nog wel kansen, zoals voor aandelen in de gezondheidszorg die in aanloop naar de verkiezingen flinke klappen hebben gehad. Verder kijkt ze in de VS naar bankaandelen.

In de koers van bankaandelen is volgens haar de verwachtingen dat de Federal Reserve waarschijnlijk twee keer de rente verhoogt dit jaar, nog niet volledig ingeprijsd. Koch adviseert te kijken naar grote Amerikaanse banken met een sterke balans die goed gepositioneerd zijn om te profiteren van hogere rentetarieven. 

Voor beleggers die op zoek zijn naar inkomen, zegt Koch dat er aantrekkelijke dividendrendementen te vinden zijn in sommige delen van de aandelenmarkt. Daarbij wijst ze op energie-infrastructuur in de VS, wereldwijde real-estate investment trusts (REITs) en Europese aandelen, die een “behoorlijk aantrekkelijk” dividend van rond de 4% bieden. 

Lees ook: 'Aandelen kunnen profiteren van bearish sentiment'

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.