5 goedkope biotech-reuzen

Door Redactie op 29 juli 2016 15:12 | Views: 8.316

5 goedkope biotech-reuzen

Het afgelopen jaar is heftig geweest voor farmaceutische aandelen. De iShares US Pharmaceuticals Index staat 17% lager dan twaalf maanden geleden. Dat niveau is alweer aanzienlijk hoger dan de dips van begin 2016. Toch zijn er nog steeds koopjes te vinden onder de grote biotech-bedrijven, zo schrijft Fool.com.

De site zet de volgende vijf achtergebleven farma-reuzen op een rij:

AbbVie

“De toenemende concurrentie die AbbVie ondervindt bij hun populaire middel Humira (tegen ontstekingen bij reuma) hangt als een donkere wolk boven het aandeel. Humira is goed voor maar liefst 60% van de totale omzet van AbbVie, maar het bedrijf is hard op weg om de omzet meer te diversifieren, door grote overnames te doen."

"De koers-winstverhouding ligt op 13 en volgens ons is dat erg goedkoop. En mocht de toenemende concurrentie bij Humira de groei in de weg zitten, dan is er nog een dividendrendement van 3,6%, wat bij deze waardering niet gek is.”

Allergan

“De grootste zorg bij Allergan is de het schrikbarende bedrag van 38,55 miljard dollar op de balans, terwijl ze maar 2,26 miljard dollar aan cash hebben. De langverwachte verkoop van generieke geneesmiddelen ter waarde van 40 miljard dollar aan branchegenoot Teva, zou veel goed maken. Allergan kan zich dan richten op de overname van Botox."

"We kennen Botox vooral van cosmetische middelen, maar het bedrijf heeft ook acht therapeutische indicaties goedgekeurd gekregen. Dit is waarschijnlijk de reden dat miljardair Carl Icahn een 'aanzienlijke' positie in Allergan heeft ingenomen. Met 17 keer de winst is Allergan het duurst gewaardeerde van de vijf aandelen."

Pfizer

“Dat Pfizer het middel Lipitor en andere belangrijke medicijnen niet meer exclusief kan wegzetten, drukte op de groei. We zagen echter wel goede resultaten bij borstkankermiddel Ibrance, pneumokokkenvaccin Prevnar 13, en reumapil Xeljanz. De verkopen van Prevnar 13 steeg met 15,5% in het eerste kwartaal. Ook Xeljanz wint aan tractie, maar het grootste succes is Ibrance. Na de goedkeuring door de FDA in februari, spoot de omzet omhoog naar 1,7 miljard dollar in het eerste kwartaal, waarbij de jaaromzet waarschijnlijk rond de 5 miljard dollar zal liggen."

"Pfizer wordt nu verhandeld voor 15 keer de winst. Dat vinden wij laag voor een bedrijf dat zo sterk groeide in het eerste kwartaal. Daarbij heeft het bedrijf ook nog een dividendrendement van 3,3%.”

Mylan

“Negen jaar geleden was Mylan nog een veel kleiner, op de VS gericht bedrijf. Het bleek echter in staat om grote overnames te doen, waaronder het Duitse Merck KGaA voor 6,7 miljard dollar. Mylan heeft nu plannen om het Zweedse Meda over te nemen, voor 7,2 miljard dollar in cash en aandelen. De prijs is hoog, maar het stelt Mylan in staat om uit te breiden in gebieden als China."

"We weten niet hoe dit gaat aflopen, maar voor een bedrijf dat al heeft laten zien dat het grote overnames kan doen, vinden wij 9 keer de winst erg goedkoop.”

Teva

“Zoals we hierboven al aangaven, gaat Teva voor 40 miljard dollar Actavis Generis overnemen van Allergan. De aankoop duurt langer dan gepland, maar wij verwachten dat het binnenkort wordt afgerond. Volgens de CEO van het bedrijf, Sigurdur Olafsson, zitten andere bedrijven in de problemen omdat ze te weinig nieuwe producten lanceren. Teva lanceerde afgelopen jaar zelf 450 nieuwe producten, en als de deal met Allergan doorgaat, gaat het dit jaar 1000 nieuwe producten lanceren en volgend jaar zelfs 1500."

"Momenteel wordt Teva verhandeld voor 10,6 keer de winst, en met een dividendrendement van 3% is dit relatief gezien misschien wel het goedkoopste biotech-aandeel van dit rijtje.”

Bekijk ook: 4 topaandelen in de uitverkoop

Klik hier voor meer Beurstips en Handelskansen.

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.