Vier koopjes in de gezondheidssector

Door Redactie op 23 september 2016 09:00 | Views: 7.414

Vier koopjes in de gezondheidssector

De aandelenmarkten zijn over het algemeen de laatste maanden en weken behoorlijk opgelopen. Zoveel zelfs, dat de markt volgens Morningstar nu ongeveer 3% overgewaardeerd is. Sectoren die niet met deze rally meededen en waar dan ook nog koopjes zijn te vinden zijn de cyclische consumentengoederen en de gezondheidszorg. Morningstar zet vier koopjes in de gezondheidszorg op een rij.  

“De gezondheidszorg heeft last van de ontwikkelingen in het Amerikaanse zorgstelsel die beleggers koudwatervrees bezorgen. De voorgestelde hervormingen zouden generieke medicijnen aanzienlijk goedkoper maken en die prijscontrole is in het nadeel van fabrikanten”, vertelt Damien Conover, analist bij Morningstar.

Hij denkt dat met name fabrikanten die zich niet kunnen onderscheiden, getroffen zullen worden. Voorbeelden hiervan zijn Endo International en Mallinckrodt: bedrijven met negatieve trendvooruitzichten die geen concurrentievoordelen hebben. 

Om kansen te spotten in de sector, keek de fondsexpert naar aandelen met een Morningstar-rating van vier of vijf sterren, wat inhoudt dat ze ondergewaardeerd zijn ten opzichte van de berekende fair value. Daarnaast is gekeken naar of de toekomstige kasstromen voldoende betrouwbaar voorspeld kunnen worden en of de bedrijven voor de komende tien jaar genoeg concurrentievoordeel hebben. Deze vier aandelen kwamen naar voren: 

Roche

Heeft volgens analist Karen Anderson niet alleen een sterke productportefeuille, maar ook een toonaangevende diagnostiek waarmee het voorloopt op concurrenten. Daarbij wijst ze onder andere op de kankermedicijnen die meekwamen met de overname van Genentech.

Express Scripts

Naast het feit dat het contract met een van de grootste klanten binnenkort afloopt, zijn de vooruitzichten voor het bedrijf voor 2016 en 2017 goed, afgaande op de verwachtingen die het bedrijf recent uitte. Doordat het bedrijf de grootste is ten opzichte van vergelijkbare concurrenten, kent Morningstar het een ruim concurrentievoordeel toe. 

ResMed

Is een belangrijke speler op het gebied van middelen tegen apneu. In deze groeiende markt heeft het bedrijf een sterke positie. Morningstar voorziet dat er voor ResMed nog veel autonome groei te behalen is in de toekomst. 

McKesson

McKesson levert als groothandel medicijnen aan grote organisaties zoals Wal-Mart. Het aandeel stond recent onder druk. Beleggers waren er namelijk bang voor dat klanten bij het bedrijf zouden weglopen omdat apotheekketen Walgreens, branchegenoot Rite Aid overnam. Daarnaast verloor het bedrijf enkele contracten. Toch kan het bedrijf deze tegenslagen te boven komen. Morningstar kent McKesson een ruim concurrentievoordeel toe vanwege het significante marktaandeel dat het bedrijf kan omzetten in belangrijke voordelen ten opzichte van concurrenten.  

Lees ook: 'Aandelen leveren komende jaren gemiddeld 6,5% op'

 

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.