'Nu koopkans voor bankaandelen'

Door Redactie op 24 oktober 2016 14:55 | Views: 7.800

'Nu koopkans voor bankaandelen'

Volgens James Sym, fondsbeheerder bij Schroders, zijn banken nu het ondergeschoven kindje en worden ze ver beneden hun fair value verhandeld. In een note legt hij uit dat de combinatie van lage waarderingen en een terugkeer van inflatie weleens een omslag zou kunnen betekenen voor de categorie.

Bankaandelen zijn momenteel goedkoop tot soms extreem goedkoop, terwijl ze vaak ook een mooi dividend uitkeren. Wat is dan de reden voor de lage waardering?

Niet volhouden

Volgens Sym komt het doordat de markten veronderstellen dat banken de huidige winstgevendheid niet vol kunnen houden door de lage rente en het monetaire beleid van de ECB.

Sinds Draghi QE aankondigde in januari 2015 zijn de winstprognoses voor banken met 20% gedaald en de aandelenkoersen van banken met meer dan 30%. Ultra lage of negatieve rente en QE tasten het verdienmodel van banken aan.

Contraproductief

Het meest alarmerende vindt de fondsbeheerder nog het averechtse effect van het beleid. “Banken worden terughoudend met kredietverlening en dat werkt deflatoir en contraproductief.”

Toch is er wel een lichtpuntje. Dankzij een stabiliserende olieprijs zal de komende twee jaar inflatie aantrekken, denkt Sym. “De meeste modellen rekenen met 1,5% tot 2% inflatie in 2018, wat min of meer de doelstelling is van de ECB. Dat zou voor de ECB het moment zijn om terug te keren naar een normalisatie van het monetair beleid met een hoger renteniveau.”

Geen bottom fishing

Als het scenario van een hogere rente en een normale inflatie zich voordoet, krijgen bankaandelen vleugels, zo denkt hij. “De sector als geheel is goedkoop. Echter, iets duurdere aandelen van kwaliteitsbanken, die zelfs onder lastige marktomstandigheden het voor elkaar krijgen om hun winst te laten groeien, zijn waarschijnlijk de grootste winnaars. Sym ziet daarom weinig in bottom fishing, ofwel het zoeken naar de goedkoopste aandelen.

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.