Superslechte beursdag? Gewoon blijven zitten!

Door Redactie op 28 oktober 2016 14:00 | Views: 6.924

Superslechte beursdag? Gewoon blijven zitten!

De laatste dag waarop de aandelenkoersen met meerdere procenten daalden op een dag is alweer even terug. De laatste dag was 24 juni, de dag na de Brexit. De S&P 500 dook toen 3,6% in het rood. 

Dit soort dagen brengt voor beleggers een hoop onrust met zich mee, maar moeten ze er ook iets mee? Uitstappen bijvoorbeeld of juist dit soort dagen gebruiken om in te stappen? Jeroen Blokland, portfoliomanager van Robeco, haalt in dat kader in een column op IEXProfs een onderzoek van beleggingsadviseur Dan Wiener aan.

Wiener, die zichzelf omschrijft als The Independent Adviser for Vanguard Investors, heeft namelijk recent gekeken naar wat er gebeurt na dagen waarop de beurzen fors onderuit gaan. Hij bekeek de beursprestaties in de twaalf maanden na dagen waarop de S&P 500 daalde met 3,5% of meer. 

Probleempje 

De afgelopen 30 jaar bleken er 53 van dit soort dagen te zijn geweest. Zoals te zien is in onderstaand overzicht, ging de Amerikaanse index in 43 van de 53 gevallen in de twaalf maanden na zo'n fors dagverlies omhoog. Dat is dus in ruim 80% van de gevallen. Aandelen stegen in de twaalf maanden daarna gemiddeld met 21%. 


Dat zijn absoluut geen vervelende stijgingen. Maar wat kunt u er als belegger mee? Jeroen Blokland: "Stel dat u uw beleggingsstrategie volledig afstemt op deze cijfers en uitsluitend belegt in de twaalf maanden na dagen waarop de beurs met 3,5% of meer daalt. Klinkt goed, ware het niet dat deze strategie een praktisch probleempje oplevert."

Het probleem? Dagen waarop de beurs met 3,5% of meer daalt, worden vaak op korte termijn gevolgd door meer van dit soort dagen. "Zo waren er drie van zulke dagen in het laatste kwartaal van 1987 en maar liefst negen in de laatste vier maanden van 2008", vertelt Blokland. 

Wachten op dalingen?

Instappen op dit soort dagen klinkt dus als een mooie strategie. In de prakijk blijkt het echter lastig: u kunt uw geld namelijk maar één keer inleggen. Blokland zoomt in op een reeks van negen bloedrode beursdagen in 2008: 

"Was u meteen ingestapt op de dag nadat de beurs de eerste keer met 3,5% of meer onderuit ging, dan had u in de twaalf maanden daarna helemaal niets verdiend. De beurs stond een jaar later namelijk 5% lager. Aan die overige acht onheilsdagen in 2008 had u helemaal niets gehad (want uw geld was al belegd), terwijl het gemiddelde rendement in de twaalf maanden na die dalingen juist wel dik positief was."

Daarnaast laat de figuur u niet zien wat u allemaal in de tussentijd had gemist. Wachten op een dag met een daling van 3,5% of meer kan soms namelijk jaren duren. "Neem de periode tussen 11 september 2011, de één-na laatste en de laatste waarneming, 24 juni 2016."

Blijven zitten

Als u met een beleggingshorizon van twaalf maanden was ingestapt op 11 september 2012, dan was u dus niet tot de dag van de Brexit belegd geweest. Een periode waarin de S&P 500 met 50% steeg!

Kunt u dan helemaal niks met de statistieken van Wiener? "Als u wel al belegt in aandelen op dagen dat de koersen kelderen, zijn de Wiener-getallen volledig relevant. Op basis van zijn conclusie, namelijk dat de koersen in het verleden in 80% van de gevallen omhoog gingen, moet u na een dagcrash dus blijven zitten", concludeert Blokland. 

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.