'Mooi koopmoment voor ASML'

Door Redactie op 17 augustus 2016 13:35 | Views: 4.386

'Mooi koopmoment voor ASML'

ASML daalde vandaag bijna 7% nadat Intel uitspraken deed over de EUV-technologie van ASML. De koersval biedt volgens Jos Versteeg, aandelenanalist bij Theodoor Gilissen, een mooi koopmoment voor aandelen ASML. 

Intel bracht tijdens het Intel Development Forum naar buiten dat het de EUV-machines niet zal gebruiken voor de productie met chips die schakelingen van 10 nanometer hebben. De nieuwe technologie kan nog wel gebruikt worden voor chips met schakelingen van 7 nanometer, maar dan alleen wanneer de machines hiervoor gereed zijn. 

Analisten van Bank of America (BofAML) stelden woensdag dat Intel met dit nieuws "een bommetje legt onder EUV van ASML". BofAML verlaagde het advies van Kopen naar Neutral en stelde dat Intel tussen 2017 en 2019 waarschijnlijk minder EUV-machines aan zal schaffen dan eerder verwacht.

De bank verlaagde de ramingen voor de winst per aandeel voor 2017 en 2018 met 8 en 13%. Ook het koersdoel werd verlaagd naar 99 euro van 112 euro. 

Niets nieuws

Analist Jos Versteeg stelt echter dat Intel met dit bericht niets nieuws zegt: "Het concern heeft al gezegd dat het 10 nm-design is afgerond en dat EUV op zijn vroegst op 7 nanometer wordt gebruikt." Ook op eerdere conferenties heeft Intel gezegd dat het alleen EUV inzet als het klaar is, benadrukt Versteeg. 

“Wij gaan er nog altijd van uit dat EUV in 2020 – met de 5 nm ramp – volop wordt ingezet. Intel kan het zich ook niet veroorloven teveel achter te blijven bij de concurrentie die wat voor lijkt te lopen met EUV, aangezien de oude technologie met meerdere belichtingen veel te duur gaat worden.”

Ook los daarvan zou een eventuele vertraging van EUV niet slecht zijn voor het resultaat van ASML, “aangezien er dan veel meer DUV-systemen zouden moeten worden verkocht vanwege de meerdere belichtingen”.

Bekijk hier de koers van ASML 

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.