5 interessante staalaandelen

Door Redactie op 15 september 2016 09:29 | Views: 9.966

5 interessante staalaandelen

De staalindustrie is onderhevig aan cycli en staalaandelen kunnen flink volatiel zijn. Toch verdienen ze een plek in een gediversifieerde langetermijnportefeuille, zolang je de juiste prijs betaalt, stelt The Motley Fool.  

Welke staalbedrijven zijn dan het overwegen waard? Fool selecteerde 5 bedrijven en lette daarbij vooral op financiële kracht, productmix en toekomstig winstpotentieel. 

Carpenter Technology Corporation 

Dit in Pennsylvania gevestigde bedrijf vervaardigt niet alleen hoogwaardig staal, titanium en andere metalen, maar distribueert het ook. Klanten zijn defensie- tot ruimtevaartbedrijven, maar ook bedrijven die medische apparatuur ontwikkelen. Carpenter staat bekend als één van de besten in het vervaardigen van staalproducten. Er moet 21 keer de verwachte winst betaald worden, wat volgens Fool aan de hoge kant maar wel redelijk is. Redelijk omdat winst per aandeel met 38% in fiscaal 2018 zal groeien en het dividendrendement 2% is. 

Commercial Metals Company 

Ook het in Texas gevestigde Commercial Metals Company vervaardigt én distribueert staalproducten. Hoewel het een gediversifieerd bedrijf is, gaat Commercial Metals door een zwaar 2016. Verwacht wordt dat omzet met liefst 20% zal dalen vanwege problemen in de eindmarkt. Ieder staalbedrijf voelt deze problemen, maar bij Commercial zijn ze extra zwaar, althans voor nu.

De daling in omzet zal uiteraard effect hebben op het jaarresultaat. Het bedrijf wordt verhandeld voor 17 keer de winst. Hoewel het nu minder gaat, verwachten analisten van S&P Global Market Intelligence een rebound in 2017. Het dividendrendement is 3%. De balance sheet en de eerbiedwaardige diversificatie maken dit bedrijf het overwegen waard.

ArcelorMittal 

Deze grootste staalproducent ter wereld gaat gebukt onder een enorme schuldenlast. Door de schaalgrootte en een verbetering in het prijsklimaat heeft het aandeel de laatste tijd weer een beetje aan glans gewonnen. S&P Global Market Intelligence verwacht dat de winst per aandeel richting 2020 zal groeien met 22,8%. ArcelorMittal wordt verhandeld voor 15,8 keer de winst. Omdat het de wereldwijde staalmarkt domineert met maar liefst 92,5 miljoen ton staal per jaar, tweemaal zoveel als de belangrijkste concurrent, is ArcelorMittal geen verkeerde keus.

Nucor Corporation

Nucor is één van de best gerunde traditionele makers van hoge kwaliteit staal in de VS. In het tweede kwartaal daalde de netto-omzet met 2,3% jaar-op-jaar door de slechte marktomstandigheden. De winst is echter gestegen door efficiency- en kostenbesparende maatregelen. Deze trend wordt naar verwachting doorgezet. Nucor wordt verhandeld voor 16 keer de winst, wat Nucor een koopje maakt als je bedenkt dat analisten verwachten dat de winst per aandeel jaarlijks met 15% zal groeien richting 2018.

POSCO

Warren Buffett en zijn Berkshire Hathaway-partner Charlie Munger zijn erg lang positief geweest over het Zuid-Koreaanse POSCO, voorheen bekend als Pohang Iron & Steel. Halverwege 2014 verkocht Berkshire Hathaway het belang van 5,1%, waardoor beleggers misschien denken dat Buffett niet veel meer ziet in het bedrijf. Belangrijk hierbij te weten is dat de stap gezet werd nadat de vraag naar staal flink daalde, wat zorgde voor koersdaling van liefst 50% voor POSCO.

Vandaag ziet het plaatje er beter uit. De winstvooruitzichten verbeteren en analisten verwachten een jaarlijkse groei van 16,7% voor de winst per aandeel richting 2018. Met een waardering van 15 keer de winst mag POSCO niet op deze lijst ontbreken.

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.