Renteverhoging? Deze 6 financials profiteren

Door Redactie op 16 september 2016 08:15 | Views: 5.584

Renteverhoging? Deze 6 financials profiteren

De aandelenmarkten maken zich zorgen over de aanstaande renteverhoging, maar een stijgende rente is niet voor alle aandelen nadelig, zo benadrukt Goldman Sachs. De zakenbank ziet in ieder geval één sector waarvoor het positief zal uitpakken: banken.

Dat meldt MarketWatch op basis van een note van Goldman Sachs.

In de note wijzen analisten van de bank zes financials aan die volgens hen het meest zullen profiteren van een eventuele verhoging: Bank of America, Bank of New York Mellon, Citizens Financial Group, Regions Financial, Charles Schwab en Zions Bancorp.

Opwaarts potentieel

“Wij zien voor deze bedrijven een gemiddeld opwaarts potentieel van 46% van de genormaliseerde winst als de rente teruggaat naar 3%”, zo staat in het rapport te lezen. Een rente van 3% lijkt echter nog eeuwen ver weg.

Afgelopen december verhoogde de Fed de rente voor het eerst in tien jaar, van een schamele 0,25% naar 0,5%. De consensus is dat dit jaar nog één renteverhoging doorgevoerd wordt, maar over de timing zijn de meningen verdeeld. 

Op één na best presterende sector

Alleen al het idee dat de rente gaat stijgen is positief voor financials. De afgelopen drie maanden klom de sector 5,4%, wat het in die periode na de technologiesector de best presterende sector in de S&P 500 maakt. 

In theorie profiteren banken als de rente stijgt, omdat ze dan meer kunnen rekenen voor het uitlenen van geld. Een erg lage rente knaagt aan de netto rentemarge, ofwel het verschil tussen wat de bank rekent voor langlopende leningen en wat de bank zelf moet betalen om geld te lenen. Dit kan nadelig zijn voor de winstgevendheid.

Negatief terrein

Door de zeer lage renteomgeving van dit moment en de Fed die alles behalve haast maakt, zitten financials voor het grootste gedeelte van het jaar al op negatief terrein. Van de zes namen die Goldman noemt, presteerde alleen Zions beter dan de S&P 500.

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.