3 Amerikaanse dividendtoppers

Door Redactie op 21 oktober 2016 08:55 | Views: 4.342

3 Amerikaanse dividendtoppers

Het kopen en steeds herinvesteren in solide dividendbedrijven kan op termijn een aardig rendement opleveren. In dat licht zijn T. Rowe Price Group, Qualcomm en Abbott zeker de moeite van het overwegen waard, vindt The Motley Fool.

Hoewel de drie ondernemingen zeer van elkaar verschillen, hebben ze één belangrijke overeenkomst: ze keren een mooi dividend uit.

T. Rowe Price

Hoewel assetmanagers vaak als risicovol worden gezien, staat T. Rowe Price bekend om voorzichtigheid. Door goed management van de eigen financiën heeft het bedrijf al bijna drie decennia achter elkaar het dividend kunnen verhogen. Dat T. Rowe Price praktisch geen schuld op de balans heeft staan, biedt ruimte om in de toekomst de dividendverhogingen te kunnen blijven volhouden. Het dividendrendement bedraagt zo'n 3,3% en is aanzienlijk hoger dan het gemiddelde in de S&P 500 (2,1%).

Qualcomm

Waar T. Rowe Price zijn sporen als Dividend Aristocrat al heeft verdiend, heeft Qualcomm meer weg van een Dividend Aristocrat in de maak. Deze fabrikant van halfgeleiders heeft het driemaandelijkse dividend per aandeel verhoogd van 0,25 dollar in 2013 naar 0,50 vandaag de dag. 

Opvallend is dat het grootste deel van de omzet behaald wordt in het chipsegment, Qualcomm CDMA Technologies. Deze divisie was in de afgelopen drie boekjaren goed voor zo’n 70% van de omzet. Dit terwijl Qualcomm Technology Licensing (QTL), de divisie die licenties verleent aan andere producenten, afgelopen jaar voor maar liefst 74% van de operationele winst verantwoordelijk was. Het bedrijf heeft als doel om de omzet bij QTL te laten groeien van 7,9 miljard dollar in 2015 tot meer dan 10 miljard dollar in 2020. Het ziet er dus naar uit dat Qualcomm ook in de toekomst nog ruimte genoeg heeft om rendement voor beleggers te genereren, met name via dividend.

Abbott

Misschien meer nog dan T. Rowe Price of Qualcomm, verbindt pharmaceut Abbott dividendkracht met een groeimarkt op de lange termijn. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zal het aantal mensen van 65 jaar of ouder toenemen van 524 miljoen in 2010 naar bijna 1,5 miljard in 2050, wat naar verwachting zal zorgen voor veel hogere uitgaven aan gezondheidszorg. Als wereldwijde speler (in het eerste halfjaar werd 69% van de omzet in het buitenland behaald) kan Abbott hiervan profiteren.

Echter, de afgelopen kwartalen werkte de internationale aanwezigheid nadelig voor het bedrijf. De dure dollar hapte een groot deel van de groei bij Abbott weg. De omzet groeide in het eerste halfjaar slechts 1,5%, maar gecorrigeerd voor de negatieve effecten van de sterke dollar, was dit 6,8%. 

Al 43 jaar achtereen heeft Abbott het dividend verhoogd. In combinatie met de groeimogelijkheden maakt dit Abbott tot een interessante koopkans.

Lees ook: De 17 meest aantrekkelijke dividendaandelen

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.