'Beleggers onderschatten potentieel Shell'

Door Redactie op 8 december 2016 09:00 | Views: 6.652

'Beleggers onderschatten potentieel Shell'

Het verbeterpotentieel van Royal Dutch Shell wordt door beleggers te laag ingeschat. Daarnaast zijn de zorgen rondom een eventuele dividendverlaging onterecht. Dat stelt Allen Good, analist van Morningstar, die het bedrijf momenteel ondergewaardeerd noemt. Aandelen Shell bieden volgens hem momenteel dan ook een instapkans voor de langetermijnbelegger

Er zit in aandelen Royal Dutch Shell meer waarde dan beleggers er op dit moment aan toekennen. Morningstar wijst in dat kader onder andere op de verbetering van de kasstroom en het doorvoeren van kostenbesparingsmaatregelen dat beter gaat dan gedacht.

Haalbaarheid dividend

Het blijven uitkeren van het huidige dividend is hierdoor dan ook helemaal niet zo onzeker als door de markt wordt gedacht. Good noemt het doel van 20 tot 25 miljard dollar voor de vrije kasstroom in 2020 haalbaar. Ook wanneer de prijs van olie voor langere tijd laag blijft. 

Hoewel Shell momenteel meer uitgeeft aan dividenduitkering dan de vrije kasstroom toelaat, is Morningstar minder bezorgd dan de markt over de haalbaarheid van het dividend.

“Volgend jaar kunnen dividendbetaling en kasstroom alweer break even zijn als de kasstroom toeneemt naarmate de kostenverlagingen steeds verder gerealiseerd worden en de kapitaalinvesteringen dalen”, stelt Good. Hij noemt het risico rondom het dividend van Shell in ieder geval niet groter dan bij concurrenten.

Schuld

Ook de overname van gasproducent BG – en de schuld die daarmee gepaard gaat – is een reden voor beleggers om zich zorgen te maken over een dividendverlaging van Shell. De hoeveelheid schuld ten opzichte van het totale vermogen (de gearing ratio) is op dit moment 28%. “Dat is aan de hoge kant en dicht bij de bovengrens die Shell zichzelf heeft gesteld.”

Volgens Good verwacht de markt dat Royal Dutch Shell de schuldpositie zal verminderen door volgens plan voor 30 miljard dollar aan desinvesteringen te doen. Ook zonder deze desinvesteringen kan de schuldratio volgens de analist in een meer gunstig terrein terecht komen, vanwege de toenemende kasstroom en de verbeterende operationele winst. Good vindt dat de kasstroom en de winst duidelijk herstelpotentieel hebben en dat de markt de kracht hiervan onderschat. 

Kostenbesparingen Shell

Shell voorspelde door de overname van BG een kostenbesparing van 20% ten opzichte van het kostenniveau van 2014. Door efficiencymaatregelen en het schrappen van 12.500 banen is dat streven ondertussen gehaald. Er zal door Shell verder bespaard worden door nog meer banen te schrappen en door zich terug te trekken uit vijf tot tien landen. “Dit vermindert de geografische reikwijdte en het aantal oliebronnen, maar verlaagt nog meer dan dat de overhead- en productiekosten.” 

Daar blijft het volgens Good echter niet bij. Zo ziet hij nog mogelijkheden om de kosten in een goed tempo verder te laten dalen. “De lage olieprijs en overcapaciteit bij de oliedienstverleners geven Shell de mogelijkheid om hen tegen lagere prijzen in te huren en alleen dat al zal het kostenplaatje gunstiger maken.”

Volgens de analist kan Shell voortvarender en sneller resultaten boeken op het gebied van kostenbesparingen dan concurrenten. “Meer efficiency in het proces betekent ook dat opgepompte olie vanuit het upstream-gedeelte daarna bij de raffinage en distributie in de downstream-activiteiten een hoge marge oplevert.”

Dat effect ziet Good vooral bij nieuwe diepzee-projecten in Brazilië en de Golf van Mexico. Naar verwachting van Good leveren die minder productievolume op dan projecten van concurrenten, maar dan wel met een hogere marge.

65 dollar per vat

Het kasstroomdoel voor 2020 is alles bij elkaar veel makkelijker haalbaar dan beleggers denken, is de conclusie van Good. Overigens gaat hij in zijn ramingen uit van een hogere olieprijs, namelijk een prijs van 65 dollar per vat. Shell zelf gaat uit van een olieprijs van 60 dollar. 

De Morningstar-analist hanteert een fair value voor aandelen Royal Dutch Shell (de A-aandelen) van 27,50 euro. Het bedrijf krijgt van Good geen economic moat mee, wat wil zeggen dat hij Shell geen bijzonder concurrentievoordeel toekent. 

Lees ook: Aegon, ING en Ahold op kooplijst experts

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.