Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Makkelijker gezegd dan gedaan, nietwaar?

Goedendag geachte lezers, via de rubriek "Vragen en Antwoorden" zijn er weer veel interessante vragen op ons afgevuurd. Het is wel raadzaam om uw vragen zo veel mogelijk in het algemeen te stellen in plaats van specifieke vragen, daar de veranderingen in de huidige markt zeer groot zijn.

 
Vraag:
Een Trouwe Lezer stelde ons de vraag waarom er gehandeld wordt in opties die ver onder, of ver boven de huidige waarde van een betreffend aandeel wordt gehandeld.
 
Antwoord:
Simpel gezegd kan het zo zijn dat een far out of the money optie zo een in the money optie kan zijn. Voorbeeld in deze is KPN. Kocht u recentelijk een putoptie KPN met een uitoefenprijs van 30 ( KPN noteerde toen 55 euro), wat uiteraard een far out of the money putoptie is, dan zult u begrijpen dat na de huidige koerscorrecties dit inmiddels een deep in the money put is geworden. Soms kan dit dus lucratief zijn. Makkelijker gezegd dan gedaan, nietwaar?

 
Vraag:
De heer Walter van der H. stelde ons de volgende vraag (waarbij dank voor het feit dat de vraag in het Engels was): "Stel dat je een calloptie ABN Amro okt. 2001/30 hebt verkocht tegen een prijs van 2 euro. In december stijgt het aandeel naar 35 euro en een tegenpartij vraagt mijn aandelen op (exercisen), wat impliceert dat ik mijn aandelen kwijtraak op 30 euro. Vervolgens zakt het aandeel terug naar 28 euro om daarna weer op te lopen naar 31 euro (over volatiliteit gesproken). Moet ik dan weer 100 aandelen leveren op 30 euro?"
 
Antwoord:
Beste Walter, een optie kan maar een keer opgevraagd worden. Als dat gebeurt is komt de optieserie te vervallen.

 
Vraag:
De heer HI uit Belgie (waar anders) benaderde ons betreffende het marktmechanisme van vraag en aanbod, in de volksmond ook wel Bid en Ask genoemd. Hij vroeg zich af of hij bij een aankoop handelt op de Bid-prijs of op de Ask-prijs (en visa versa).
 
Antwoord:
Wel nu Bid staat voor bieden, wat inhoud dat de markt die prijs betaald die aangegeven is. U kunt dus op deze prijs VERKOPEN. Ask staat voor aangeboden, wat inhoud dat de markt op die prijs aanbod heeft. U kunt dus op deze prijs KOPEN. Let wel, het hoeft niet zo te zijn dat alleen op deze prijzen gehandeld kan worden, daar er tussen deze bandbreedte ook handel plaatsvindt. Het is dan ook raadzaam je orders altijd te limiteren.

 
Vraag:
Een anonieme vragensteller. "Ik heb enige tijd geleden opties Philips gekocht (oktober 2000/50,22). Het aandeel Philips heeft nu een dreun gehad, wat te doen? Moet ik ze doorrollen? En hoe is het met de verwachtingswaarde?"
 
Antwoord:
Niet alleen is degene die deze vraag gesteld heeft zijn naam vergeten te vermelden, maar hij of zij is ook vergeten er bij te vermelden of het hier gaat om een call of een put en tegen welke koers is gekocht of verkocht. Ik denk zelf dat hier gaat om een call (misschien dat deze persoon daarom zijn naam ook niet wil vermelden). Gezien de volatiliteit rond de koers van het aandeel Philips is het moeilijk om hier een eensluidend antwoord op te geven.

 
Vraag:
De heer V. Bakker stelde de vraag of het niet makkelijk is om far out of the money opties op de AEX-index te schrijven: een hele aardige premie ontvangen die je haast niet mis  kan lopen. 
 
Antwoord:
Beste meneer Bakker, op het eerste gezicht lijkt dit een zeer lucratieve bezigheid, maar al in een eerdere vraag is besproken dat een far out of the money optie al heel snel een deep in the money optie kan zijn. Het is niet voor niets dat een far out of the money optie op de AEX-index nog een redelijke premie geeft, daar de volatiliteit van deze index zeer  hoog is. En als het dan daadwerkelijk mis gaat moet u de optie terugkopen. En neemt u maar van mij aan dat dit tegen een hele forse premie zal zijn. Naast het feit dat u een margin-dekking moet stellen kunnen de verliezen zich dus hoog opstapelen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

 
Vraag:
De heer Essers stelde de vraag wat hij moest doen met zijn huidige posities in aandelen. Getronics gekocht op 20, UPC gekocht op 33,50 en KPN gekocht op 44 euro. "Kan ik met opties nog wat terug verdienen of moet ik gewoon wachten op betere tijden?"
 
Antwoord:
Beste heer Essers, aan de aanschafprijzen te zien zijn deze posities een maand of twee geleden ingenomen. Dat waren toen niveau's waarop deze aandelen al een forse reactie hadden laten zien. Maar keer op keer blijkt weer dat de beurs niet te voorspellen is, want dit drietal genoemde fondsen halveerde nogmaals in prijs. Wat nu te doen? Het schrijven van callopties op de huidige niveau lijkt ons niet raadzaam daar er hooguit een redelijke premie te halen is op een strike price die nog ver onder de aanschafprijs ligt. Als je verwacht dat de aandelen voorlopig niet zullen herstellen kun je  opties schrijven met een wat hogere strike price om de aanschafkosten van de aandelen nog wat te drukken. Maar vindt er vervolgens een herstel plaats dan is het goed mogelijk dat je de aandelen kwijtraakt tegen prijzen die veel lager zijn dan dat er oorspronkelijk voor betaald is. Het advies is dan ook stil te blijven zitten als je geschoren wordt en te wachten op betere tijden.

 
Vraag:
Een onbekende dame of heer stelde de de vraag wanneer het gevaarlijk gaat worden als je een put-optie geschreven hebt met betrekking tot de plicht die je hebt tot het kopen van de aandelen. Het voorbeeld wat hierbij gegeven wordt is de verkoop van de put Koninlijke Olie oktober 2000 met een uitoefenprijs van 75 euro. Voor deze optie is een premie ontvangen van 3 euro.
 
Antwoord:
Uitgaande van de gegevens in het voorbeeld bent u de verplichting aangegaan om eventueel de aandelen Koninklijke Olie te kopen op 75 euro op de derde vrijdag in oktober en voor die verplichting heeft u een premie ontvangen van 3 euro. Als u de aandelen moet afnemen dan betaalt u uiteindelijk 75 euro minus de ontvangen premie van 3 euro (dus 72 euro). In dit rekenvoorbeeld zijn de kosten even buiten beschouwing gelaten.
 
Wanneer is nu zichtbaar dat de kans groot wordt dat u aan uw verplichting moet voldoen? Die kans wordt groot als er geen premie meer zit in de biedprijs van de put of zelfs tegen een disagio noteert. Stel dat Koninklijke Olie 70 euro noteert dan is de intrinsieke waarde van de put-optie 5 euro waard. Op het moment dat de biedprijs van de put-optie intrinsiek dan wel met een dis-agio noteert is de kans groot dat u de aandelen moet afnemen.
 

Gary Millin is directeur van Charterhouse Vermogensbeheer in Zeist en heeft een langjarige werkervaring opgebouwd op de financiële markten in Europa en de Verenigde Staten. Hij belegt vrijwel nioot met privégelden. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op millin@iex.nl




Gary Millin is directeur van Charterhouse Vermogensbeheer in Zeist en heeft een langjarige werkervaring opgebouwd op de financiële markten in Europa en de Verenigde Staten. Hij belegt vrijwel nioot met privégelden. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op millin@iex.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gary Millin

Gary Millin is geboren en getogen in Engeland en kwam via Monaco in Nederland terecht. Hij is directeur van Charterhouse Vermogensbeheer in Zeist en heeft een jarenlange werkervaring opgebouwd op de financiële markten in Europa en in de Verenigde Staten, met als specialiteit de optiehandel. Favoriete boek: Catch 22, ...

Meer over Gary Millin

Recente artikelen van Gary Millin

  1. okt '00 Makkelijker gezegd dan gedaan, nietwaar?
  2. sep '00 Vragenuurtje over opties
  3. jun '00 Optielessen D,E,F

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links