Beursencyclopedie

Aandelenfonds

BRON: BELEGGER.NL | AUTEUR: REDACTIE
Beleggingsfonds dat belegt in aandelen.

Een beleggingsfonds is een effectenportefeuille waarin iedereen kan participeren. De fondsbeheerder besluit  welke effecten er worden verkocht of gekocht. De deelnemers hebben geen zeggenschap in deze besluiten.
Er zijn verschillende soorten fondsen. Bij een aandelenfonds investeert de fondsmanager in aandelen in verschillende sectoren en regio's. Andere veel voorkomende fondsen zijn obligatiefondsen, valutafondsen, vastgoedfondsen en mixfondsen.
De meeste beleggingsfondsen zijn initiatieven van banken en verzekeraars. Er zijn ook beleggingsfondsen die worden geëxploiteerd door kleinere vermogensbeheerders en effecteninstellingen. Alle partijen worden gecontroleerd door een officiële instantie: de Autoriteit Financiële Markten.
Deelnemers krijgen voor hun inleg een participatie terug. Heeft het fonds belegd in Philips, AkzoNobel en Royal Dutch Shell, dan koopt de deelnemer ook aandelen in die bedrijven. In dezelfde verhoudingen als de fondsmanager dit alles heeft aangeschaft.

Term toevoegen
Help mee de Beursencyclopedie te laten groeien tot iets unieks. Hebt u een woord dat u wilt toevoegen of een suggestie om een begrip verder uit te breiden, of aan te passen, dan zijn wij en de rest van beleggend Nederland hier erg blij mee.
Nieuwe term toevoegen

Koersen

Indices
Er zijn momenteel geen koersen beschikbaar
 koers%
 koers%
Stijgers & Dalers
Stijgers Laatst+/-%tijd
Er zijn momenteel geen stijgers
 
Dalers Laatst+/-%tijd
Er zijn momenteel geen dalers