Beursencyclopedie

Expiratiedatum

BRON: BELEGGEN VOOR DUMMIES | AUTEUR: BELEGGER.NL
Bij opties: De afloopdatum/einddatum van een optiecontract.

Opties zijn niet eeuwig geldig maar hebben een afloop- of expiratiedatum. Net zoals u de keuze hebt uit verschillende uitoefenprijzen, kunt u kiezen uit vele expiratiedata. Er zijn bijvoorbeeld opties die volgende maand aflopen, opties die nog een kwartaal meegaan en opties die nog
een paar jaar geldig zijn. Hoe verder de expiratiedatum in de toekomst ligt, des te duurder de call- of putoptie zal zijn.

Uitoefenen
Hebt u een optie die op de expiratiedatum geld waard is, dan zult u er iets mee moeten doen. Hebt u bijvoorbeeld een calloptie met uitoefenprijs 18 euro terwijl het aandeel op 20 euro staat, dan kunt u de optie 'uitoefenen' , ofwel de aandelen kopen. U betaalt dan 18 euro maal 100 (de contractgrootte). U kunt de opties ook gewoon verkopen op de beurs. U ontvangt dan 2 euro maal 100 ofwel 200 euro.

Geen noodzaak
Het uitoefenen van een optie is overigens absoluut geen noodzaak. 95 Procent van de particuliere beleggers verkiest het verkopen van hun optie op de beurs boven het uitoefenen van de optie. Het verkopen van opties is makkelijker en voor het 'inruilen' van de opties voor de aandelen zal de bank extra kosten rekenen.

Out of the money
Zijn de opties op de expiratiedatum 'out of the money', dan zeggen we dat de opties waardeloos zijn afgelopen. Dit geldt bijvoorbeeld voor een calloptie met een uitoefenprijs van 22 euro terwijl de beurskoers 20 euro is. Aan dit recht heb je nu niks meer. Wat je ermee doet? Helemaal niks. Je hoeft geen actie te ondernemen.

Derde vrijdag
Opties lopen af op de derde vrijdag van de maand. Deze vrijdag is elke maand weer hard werken voor de jongens van de optiebeurs die direct
na het sluiten van de beurs naar de kroeg gaan. In Amsterdamse café's als Dante en Insiders kunnen ze in geuren en kleuren aan hun maatjes
vertellen hoeveel geld ze hebben verdiend of verloren.

Term toevoegen
Help mee de Beursencyclopedie te laten groeien tot iets unieks. Hebt u een woord dat u wilt toevoegen of een suggestie om een begrip verder uit te breiden, of aan te passen, dan zijn wij en de rest van beleggend Nederland hier erg blij mee.
Nieuwe term toevoegen

Koersen

Indices
Er zijn momenteel geen koersen beschikbaar
 koers%
 koers%
Stijgers & Dalers
Stijgers Laatst+/-%tijd
Er zijn momenteel geen stijgers
 
Dalers Laatst+/-%tijd
Er zijn momenteel geen dalers