Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

EU-narigheid nog lang niet over

Iedereen is zich bewust van het Griekse gevaar. Ik merk dat veel beleggers denken: OK, dat weten we nu wel. Laat ze desnoods maar failliet gaan. De meeste banken hebben de staatschuld toch al grotendeels afgeschreven. De liquiditeitskraan staat aan de andere kant open. Dus een eventueel faillissement is best op te vangen.

Ik heb ook de neiging dit te denken. Immers iedereen weet dat Griekenland niet in staat is om terug te betalen. Ook niet na de bailout van de banken. Maar zo gemakkelijk dachten de meeste beleggers er in het begin bij Lehmann Brothers ook over. De fall-out effecten bleken toch een stuk groter te zijn dan van te voren gedacht.

Gulden?
Hetzelfde geldt natuurlijk voor onze terugkeer naar de gulden. Als er een voorspelling makkelijk was, dan was het wel de uitkomst van het Geert Wilders onderzoek. Denk u eens even aan een gewoon eurocontract met buitenlandse partijen. Of de gulden of de euro dan sterker of zwakker wordt, doet dan niet eens zo veel ter zake.

Ik weet wel dat in een contract de duurste valuta zullen vragen en de betalers de goedkoopste valuta willen betalen. Dat betekent in ieder geval genoeg werk voor juristen. Wat een puinhoop zal het worden. Eens te meer: de euro is een omelet. Het is er en we hadden een beter recept moeten nemen, maar terugkeer naar het ei wordt een zooitje.

Maar rijk kunt u worden door te kijken waar anderen wat minder op letten. Een van de factoren waar ik nauwelijks wat over lees is de opkomst van François Hollande. Hollande is de tegenkandidaat van Nicolas Sarkozy in de aanstaande Franse presidentsverkiezingen en doet uitspraken waar die van de SP nog bij verbleken.

60-40
De belastingen voor bedrijven gaan flink omhoog. En bovenal heeft Hollande net aangekondigd dat als hij gekozen wordt, hij het Europese fiscale verdrag zal heronderhandelen. Nu is dat natuurlijk verkiezingsretoriek. Maar Hollande heeft door deze laatste uitspraak nu al ruzie met Angela Merkel, Mario Monti en Mariano Rajoy.

Dat laatste is eigenlijk raar, want Ragoy heeft zelf ook al aangekondigd dat hij zit niet aan het recente verdrag gaat houden. En kansloos is Hollande beslist niet. In de polls staat Hollande voortdurend op pole position. De verschillen tussen Hollande en Sarkozy lopen eerder op. De grafiek gaat over de eerste ronde op 22 april.

De tweede ronde zal tussen Sarkozy en Hollande gaan. Hollande staat daar al een tijdje met 60-40 voor.

Kurk
Het klinkt allemaal een beetje alsof de diverse kapiteins van het schip Europa naar de rentemeters kijken en denken dat de kurk in het gat de oplossing was en dat alles nu in orde is. De Spaanse rente staat immers op het laagste punt sinds eind 2010 en die van Italie sinds de zomer crisis van afgelopen jaar.

Ze vergeten dat ze met deze acties de druk verhogen, waardoor de kurk er zomaar weer uit kan spuiten. En of het gat dan nog gerepareerd kan worden?. En zo zijn er zorgen genoeg. Hoewel ik niet overloop van enthousiasme over de markt, doet het me wel denken aan de uitspraak dat a bullmarket has to climb a wall of worries.

Nou, worries genoeg. Of ben ik nou de enige die zich nog zorgen maakt?


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 maart 2012 14:22
    @ de schrijver van dit stuk;

    pssssssssssssst, laat de mensen in de waan van de dag.....groei groei groei. Dan kan ik daar nog van profiteren. Maar als er nu al te veel mensen gaan roepen (ondanks dat ze waarschijnlijk gelijk hebben) dat het toch mis gaat, tsja dan raak ik mijn mogelijkheden kwijt nog even flink winst te behalen...

    ;.)
  2. forum rang 5 theo1 8 maart 2012 16:33
    De grootste bedreiging voor Hollande is versplintering op links. Als er te veel linkse kiezers op de extreme kandidaten gaan stemmen omdat Hollande "toch wel gaat winnen", dan kan alles hem nog door de vingers glippen. Hij moet dus de deur dicht houden voor extreem-linkse kandidaten en moet dus wel de nodige SP achtige taal laten horen. Het blijft dan vervolgens maar helemaal de vraag wat daar van terecht gaat komen als het eenmaal zover is. Ik vind het eerder opmerkelijk dat Sarkozy nog zo hoog staat. Wie wil er nog op die man stemmen? Ik snap het gewoon niet. Maar ja, in een land waar een figuur als Chirac waarvan iedereen weet dat hij hartstikke corrupt en onbetrouwbaar is, tot president kan worden gekozen, kun je alles verwachten.

    Dat er nu een beetje spanning is met Merkel en Monti, tja... Ze hebben natuurlijk liever een knechtje die op voorhand al aankondigt te gaan doen wat hem gezegd wordt, maar ze zullen het toch echt moeten doen met degene die gekozen wordt. Niemand zal om de president van Frankrijk heen kunnen, wie het ook wordt. Ook als dat niet altijd even gezellig is.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links