Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fondsenrondje: Heftig dagje

Ah, vandaar dus dat D.E Master Blenders 1753 het de afgelopen twee dagen zo verrassend goed deed? Zelf heb ik niks van de geruchten meegekregen en zijn de ophogepotenmails naar mijn vaste bronnen intussen de deur uit :-) En dit kon ik ook even niet laten:

Zo ziet u maar, waar de grote beleggende goegemeente zich vooral druk maakt over EU, Cyprus en de euro, beoordelen grote buitenlandse beleggers bedrijven gewoon op hun merites. Ik hoef u de enorme lijst overgenomen Nederlandse bedrijven van de laatste jaren niet te geven. Denk daar maar eens over na.

OK, de markt nu. Danzkij DEMB (2,3% indexgewicht) staat de AEX toch in de plus, waar de meeste Europese indices staan te miezeren. Wat bakken onze hoofdfondsen er van?

  • Kort maar heftig lijkt het beursbestaan van DEMB te worden, dat pas vorig jaar juni naar de beurs ging. Gisteren sloot de koers op twintig keer de winst en mag u zelf uitrekenen wat JAB wel niet biedt. De koffie en thee wordt duur, peperduur betaald
  • Ziggo gaat ook lekker op dat 12,65% belang dat Liberty Global neemt (en zo Barclays een goede dag bezorgt)
  • Sorry, maar met Pharming kan ik helemaal niks en ik bemoei me er niet mee. Kijkt u maar op het forum om het nieuws vandaag te interpreteren.
  • SBM Offshore is het andere fonds dat volop in het nieuws is. Jaja, Fugro kreeg ook een Conviction Buy van Goldman Sachs vlak-voor-dát, lijken beleggers te denken. Of dat smeergeld van invloed is? Dat weet iedereen toch dat dit in de oliesector gewoon gebeurt?
  • Verder zijn het vooral defensieve aandelen en vastgoed die het goed doen. ASML is positieve verrassing
  • Oh de financials weer (Cyprus, EU, euro et cetera) en ook de cyclische aandelen staan vooral bij de dalers
  • Het zo succesvolle Heineken is een opvallend grote daler
  • KPN, Imtech... Wat moet ik hier nog over zeggen? Het is net als bij ArcelorMittal: wat er ook gebeurt, deze aandelen dalen toch wel lijkt het
  • Accell, AND, Grontmij, Holland Colours, Kas Bank en Kendrion: binnen de ASCX staan weer een hoop aandelen te wiebelen, maar dat is couleur locale daar

Zoals gezegd, overwegend lichte minnen voor de Europese indices en Amerikaanse futures. EUR/USD staat zielig, sneu en gedupeerd te doen ergens in de 1,27'ers en goud en olie doen helemaal niks. Zuidwester op en kogelvrijvest aan en hup, naar de obligatiemarkten. Wat gebeurt daar?

Valt mee, bescheiden risk off modus. Ofwel, geld stroomt in de veilige AA(A) obligaties en uit de tricky PIIGS. Hm, opvallende daling Zwitserse rente. De Sloveens yield daalt gelukkig 40 basispunten (alsof het niks is) na een 150 basispunten horrorrally deze week.

  • 10-jarige Duitse rente: 1,25% (min twee basispunten)
  • 10-jarige Franse rente: 2,01% (+1)
  • 10-jarige Italiaanse rente: 4,84% (+8)
  • 10-jarige Spaanse rente: 5,12% (+7)
  • 10-jarige Nederlandse rente: 1,74% (-1)
  • 10-jarige Zwitserse rente: 0,67% (-3)
  • 10-jarige Britse rente: 1,71% (-1)
  • 10 Year Yield VS: 1,83% (-2)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 maart 2013 19:08
    Als ik slechts ter verder het bij de duurzaam wèl scorende, niet naar een vrije val van de Euro toepratende oneliner “Marcel Tak for president en niet iemand anders, we willen in de Eurozone eindelijk iemand met kennis van zaken, dus bijvoorbeeld in de Euro schulden- en vertrouwenscrisis aantoonbaar aanzienlijk meer kennis van zaken dan de heer Dijsselbloem die als op een internationaal schaakbord schakende minister van Financiën van het land met de hoogste (hypotheek)schulden per inwoner van de wereld vergeet om de 26.000 euro schuld die iedere inwoner van dit "souvereine" land dat vroeg of laat links- of rechtsom aan de voorwaarden van de hoofdkantoren in Brussel en Frankfort zal moeten voldoen te innen, zo niet, het is op een doorsnee dag van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand met de gevolgen van dien onder het motto 'Ieder land/lidstaat/unie krijgt de regering die het verdient' in een aaneenschakeling van crises mogelijk in de asgrauwe rijen voor de gaarkeukens van de opkomende BRIC-landen helaas dan niet anders!" latende, iedereen in de Eurozone en daarbuiten een prettige voortzetting van de dag toewensende kennisgeving het onderhavige artikel op zijn merites beoordeel, kan niet anders dan de volgende conclusie getrokken worden:

    "Weer een zeer lezenswaardig op het hier en nu toegesneden 'Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan' artikel van een deskundig auteur."

3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links