Is het al tijd om winst te nemen?

Door Redactie op 14 juni 2021 15:15 | Views: 15.255

Is het al tijd om winst te nemen?

Moeten we al wat winsten veilig stellen op de beurs, of kunnen we nog veel verder omhoog? Die vraag probeert Ewout van Schaick in zijn column op IEXProfs.nl te beantwoorden.

Met het stralende weer hebben we allemaal de lente in de bol, maar voor beleggers is het al lang zomer, zo schrijft hij. "Financiële markten hebben immers het vermogen te anticiperen en worden al vrolijk als alleen de kans op goed nieuws al toeneemt."

'Goldilocks-omgeving begint te veranderen'

Inmiddels staan aandelen wereldwijd alweer 80% hoger dan de bodem van vorig jaar. Wat moeten beleggers doen, nu alle mooie verwachtingen zijn uitgekomen en al het goede nieuws lijkt ingeprijsd? Volgens Van Schaick begint de ‘Goldilocks-omgeving’ te veranderen en is het geen gek idee om wat winsten veilig te stellen. 

"De wereldeconomie bevindt zich op onbekend terrein met ongekende bewegingen in vraag en aanbod, een groot aantal bottlenecks in de goederenmarkt en eerste tekenen van tekorten op de arbeidsmarkt. Dit zal in toenemende mate voor onzekerheid zorgen."

Beleid centrale banken niet meer vanzelfsprekend

Door het snelle economische herstel en oplopende prijzen kunnen we het beleid van centrale banken niet langer als vanzelfsprekend beschouwen, stelt de columnist. "Voorlopig houdt de Fed vast aan haar opkoopprogramma. Maar de discussie over ‘tapering’ van dit programma zal in de komende weken toenemen, omdat de doelstellingen qua werkgelegenheid en de inflatie in zicht komen."

Een andere reden om volgens Van Schaick voorzichtig te zijn met aandelen is de verwachting dat de winstgroei wat gaat afvlakken naar zo’n 10% in 2022. De stijgende kosten van bijna alles - grondstoffen, chips, transport, arbeid, noem maar op – zullen zand strooien in de motor van de economie die op volle toeren draait. 

Voorbereiden op minder stabiele nazomer 

"Dit gebeurt op een moment dat zowel de aandelenwaarderingen als het optimisme van beleggers hoog zijn. Geen van beide geeft al een verkoopsignaal, maar alles bij elkaar wordt de risicorendementsverhouding voor aandelen wel minder aantrekkelijk."

Verder denkt Van Schaick dat het verstandig is om binnen de portefeuille het accent meer te leggen op stabiele groei dan op cyclische aandelen. "Het is nog lang geen herfst, maar met wat meer balans in de portefeuille zijn we wel beter voorbereid op een minder stabiele nazomer", sluit hij af.

Lees meer: Zonnig vooruitzicht voor tweede helft 2021

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

2 Posts
beleggertje2020
0
Ha ha , mij maken ze niks meer wijs ! Heb gewoon juist op tijd verkocht gehad tegen hele mooie hoge koersen waardoor ik nu niet meer afhankelijk ben van een werkgever ! Dat is goud waard tegenwoordig want ze hebben veels teveel noten op hun zang. Kon bij de baas nog niet eens fatsoenlijk een sjekkie roken. Pfffft . Zit nu vol in zeer hoogdividendaandelen en de rest vind ik momenteel niks, die wil ik echt overduidelijk eerst heftig naar beneden zien kelderen . De KW's zijn veels te hoog of zelfs negatief , daar hou ik niet meer van. Die tijd is voorbij !
GrandmasterC
0
Iemand die sjekkies draait en te arm of gierig is om gewoon kant-en klare kankerstokken te kopen (ook erg dom), is waarschijnlijk geen grote belegger. Veel hoogdividendaandelen zijn trouwens erg duur nu, dus daar kun je waarschijnlijk beter niet teveel in zitten.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.