7 grote risico's van dit moment

Door Redactie op 21 juni 2021 09:45 | Views: 13.666

7 grote risico's van dit moment

Wie kent de uitspraak niet: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Maar het geldt ook voor risico’s uit het verleden.

Risico varieert met de getijden van de markt, de schuldpositie en het beleggerssentiment. Rick Bookstaber schijft op Barron’s dat beleggers nu te maken krijgen met hele nieuwe uitdagingen.

Risico’s die meer dan tien jaar geen rol hebben gespeeld, duiken nu ineens op. Onbekende risico’s treden op de voorgrond. Sommige kortstondig, andere structureel en langdurig. Beleggers zullen er in hun risicoweging rekening mee moeten houden. 

Wat is de top 7 van actuele marktrisico’s volgens Bookstaber?

1. Klimaatrisico

Als corona wat naar de achtergrond verdwijnt, zal het klimaatrisico weer dominant aanwezig zijn. Het raakt de markten van twee kanten. Enerzijds heeft het effect op regio’s en industrieën, anderzijds is het effect merkbaar in allerlei ESG-initiatieven.

Het is wachten op een Minsky Moment, als een grote groep beleggers in de greep komt van het risico en het gaan inprijzen. En er zijn langetermijneffecten. Het is het ultieme risico voor de langetermijnbeleggingshorizon.

2. Demografie

De demografische ontwikkelingen vormen structurele risico’s op de lange termijn. Het is enerzijds beheersbaar, planbaar. Anderzijds zijn er factoren die per generatie veranderen. Kijk maar naar het verschil tussen milllennials en babyboomers. Meme-beleggen is daar een voorbeeld van (zie hieronder). 

3. Kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie gaat over innovatie en creativiteit. De risico’s zijn niet te doordenken, omdat de toekomst van deze ontwikkelingen onbekend is. Het is dus een radicale onzekerheid.

Denk maar eens na over de mogelijke gevolgen: einde aan werkgelegenheid, aan privacy? Een nieuwe manier van oorlogvoering? 

4. Geopolitiek

Sociale media heeft een enorme impact op de geopolitiek. Populisme komt op. Voor de markten dreigt een daling van de efficiëntie, kwetsbaarheid van de bevoorradingsketens en atomisering van de markten.

Globalisering is in twee generaties opgebouwd. Als zij zich in hetzelfde tempo ontrafelt, is dit een risico dat zich de komende decennia kan ontvouwen.

5. Inflatie

Veel beleggers zouden een paar jaar geleden de wenkbrauwen fronsen als iemand bezorgd was over inflatierisico's. Nu dreigt de inflatie van alle kanten.

Helikoptergeld, stijgende kosten, hoge vraag, minder aanbod. Combineer dat met de kwetsbaarheid van de markt, de hoge concentratie en de schuldenbergen, en dit risico wordt verveelvoudigd.

6. Meme-beleggen

Sociale media missen hun uitwerking niet op de markten. Een meme-aandeel is een aandeel dat grote populariteit geniet, niet vanwege de prestaties van het bedrijf, maar vanwege een hype op online platforms of social media. De koersen schieten in korte tijd enorm omhoog en ze zijn vaak fors overgewaardeerd.

Meme-aandelen zijn vooral populair onder jonge beleggers. Apps hebben beleggen veranderd in een spel. Het effect op de markten wordt versterkt doordat zoveel professioneel beheerd kapitaal aan de zijlijn staat als gevolg van de populariteit voor passief beleggen. Voeg daar nog cryptovaluta’s en NFT’s aan toe. 

Gepokt en gemazeld in de oude markten, ziet Bookstaber meme-beleggen als een mogelijke tulpenmanie, hoewel dat risico nu nog beperkt is. De term tulpenmanie wordt gebruikt als metafoor voor een enorme zeepbel. In de 17e eeuw stegen de prijzen voor tulpenbollen tot ongekende hoogte, om daarna in elkaar te klappen. Het wordt gezien als de eerste zeepbel in de beursgeschiedenis, en het was zeker niet de laatste.

7. Blancocheque-bedrijven

Spacs staat voor 'special purpose acquisition companies', ook wel blancochequebedrijven genoemd. Het zijn een beursgenoteerde vennootschappen, opgericht om een overname te doen. Eigenlijk is het een zak geld, bestemd voor een beursnotering. Een bedrijf kan zo snel en goedkoop een beursnotering krijgen, zonder een traditionele beursgang te hoeven maken.

SPAC's zijn populair en niet zozeer een risico op zich. Wel zijn ze tekenend voor deze tijd. Geld dat een bestemming zoekt, en dan maar in een lege huls wordt gestoken in de hoop dat die in de toekomst geld oplevert.

Het zijn 7 nieuwe uitdagingen voor de risicobeheersing in een portefeuille. Nieuwe risico’s vragen om nieuwe benaderingen. Bookstaber klinkt onheilspellend. Zij die doen alsof er niets verandert en vasthouden aan het oude, lopen het gevaar met een vloedgolf te worden meegesleurd van het nieuwe risicoparadigma dat voor ons opdoemt.

Bekijk ook: De 10 grootste beursgenoteerde bedrijven in 2035

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

4 Posts
suskewiet
1
Als je dit leest zou je alles moeten verkopen ?
Door het klimaat is er nog hopen geld nodig en de rente zal nog heel lang laag blijven .
Welke keuze is er dan .
De ingeslagen weg zal men blijven volgen .
Steunen en rente laag houden tot einde 23.
Blijf zitten in aandelen en volatiel en een correctie moet je erbij nemen .
jeroen12
0
Als vroeger de aandelen zo hoog stonden als nu had ik er bijna geen meer. Ik verkocht het grootste deel en plaatste het geld op een spaarreking. Die bracht destijds ook rond de 4% op. Ik wachtte dan geduldig tot de beurs eens een flinke duik maakte. Dan stak ik mijn spaargeld terug in aandelen. Simpel en met heel weinig risico. Nu brengt een spaarrekening niks meer op. Er is dus geen alternatief. Ik heb de indruk dat er nog veel geld naar de beurs gaat en verkopen dus geen optie is.
suskewiet
0
Inderdaad .
Het duurt twee jaar eer dat de mensen doorhebben dat hun spaarcenten op verlies staan .
Men gaat naar de banken raad vragen en die raden fondsen aan .
Maan Arkenbosch
0
Als er hopen geld nodig zijn kan de rente niet laag blijven. Of het drukpersen gaat in de 8e versnelling en het geld wordt weinig meer waard. Het is dus rente verhogen of het geld waardeloos maken.Grondstoffen lijken mij na de 40 jarige cyclus het veiligste en zeker olie.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.