Kooplijst 2022: Peter Paul de Vries

Door Redactie op 31 december 2021 08:40 | Views: 32.310

Kooplijst 2022: Peter Paul de Vries

Over enkele uren luiden we het nieuwe jaar in. Negen beleggingsexperts hebben de afgelopen jaren hun favoriete aandelen voor 2022 getipt. We sluiten de serie af met Peter Paul de Vries, CEO van investeringsmaatschappij Value8 en president-commissaris van IEX Group. Ook hij heeft een verrassend rijtje.

Beleggen is een kwestie van lange adem, meent Peter Paul de Vries (54 jaar), die al sinds zijn vijftiende levensjaar belegt. Hij kijkt terug op een succesvol beleggingsjaar 2021, al had hij met zijn tips van vorig jaar de nodige tegenwind.

Voor 2022 is hij gematigd optimistisch. "De optimist in mij had verwacht dat economie en het bedrijfsleven eind 2021 niet meer zouden worden gedomineerd door Covid, coronavarianten, lockdowns en beperkende maatregelen."

2021 was een goed beursjaar

Desalniettemin was 2021 een goed beursjaar, ook voor De Vries. "De portefeuille van Value8 is fors in waarde gestegen en de investeringsportefeuille heeft de grens van 100 miljoen euro doorbroken."

De grootste beursgenoteerde belangen van Value8 zijn automatiseerder Ctac en recyclingbedrijf Renewi. Ctac steeg afgelopen jaar 50% in waarde en Renewi zelfs met 83%. "Die stijging wordt gedragen door fundamentele waardegroei” aldus De Vries, “dus er zit voor de aandeelhouders nog veel in het vat.”

Terugblik op tips van 2021

Deden de beursgenoteerde beleggingen van Value8 het beter dan de kooptips van vorig jaar? "Tja, dat kan ik niet ontkennen”, zegt De Vries met lichte schaamte. Hij zette voor 2021 in op twee Chinese aandelen (Naspers en Alibaba) en – als bescherming tegen inflatie – zilverfonds First Majestic.

Alle drie daalden ze in waarde. “Het nadeel van de jaartips is dat je tussentijds niet kunt bijsturen. Ik geloof vol in toekomst van China en het Chinese bedrijfsleven. De economie groeit structureel harder en het bedrijfsleven zal daar met bovengemiddelde winstgroei van blijven profiteren. Maar 2021 was met het Evergrande-schandaal, de overheid die de Chinese big tech aanpakt en de druk op de Chinese listings in de VS juist een slecht jaar voor Chinese aandelen. Begrijpelijk dat beleggers hun Chinese aandelen in de aanbieding deden."

De oplettende belegger had volgens hem aan First Majestic wel geld kunnen verdienen. De aandelen startten 2021 op 13 dollar en stegen in januari 21 al naar 24 dollar. Omdat de interesse in edelmetaal daalde, eindigde het aandeel het jaar met een min van 15%.

Toch is De Vries er niet somber van geworden. “Soms hebben mijn kooptips gewoon wat meer tijd nodig. Het is net als met goede wijn. Die wordt met de tijd beter. Mijn tips voor 2020 Hunter Douglas (van 64 naar 101) en Facebook (nu Meta, van 274 naar 344) kwamen afgelopen jaar juist wel goed uit de verf.

Vooruitblik op 2022

Zijn visie op 2022? “De belangrijkste thema’s zijn natuurlijk inflatie, rente en hoe de economie zich houdt zonder Covid-steun. Er is veel discussie over inflatie en de vraag of die tijdelijk is. Feit is dat geld het afgelopen jaar 5% minder waard is geworden. 5%! Dat betekent dat werknemers – zeker in een krappe arbeidsmarkt – daarvoor gecompenseerd zullen willen worden. Ofwel: een loonstijging.”

Volgens De Vries willen producenten die kosten weer doorberekenen aan de klant. “Het zal daarom niet makkelijk worden om de inflatie weer terug onder de 2% te krijgen. De rentestand – in Nederland nog licht negatief – is in die context absurd laag. Met een normale reële rente (2 tot 4%) zou de rentestand volgens de oude economieboekjes 7 tot 9% moeten bedragen. En geen -0,1%!”

De Vries constateert dat de ECB de rente nog weet te drukken. “Maar hoe lang zullen obligatiebeleggers bereid zijn hun geld uit te lenen tegen een negatieve reële rente?”

Tips voor 2022

Dan de tips voor 2022

1. Renewi

Op 1 zet De Vries het aandeel dat hij in oktober 2020 ‘ontdekte’. “Het aandeel Renewi stond toen rond de 20 pence (na reverse split 2 pond) en de marktwaarde was 160 miljoen pond ofwel 180 miljoen euro. Ongeveer 10% van de jaarlijkse omzet.”

De Vries zag wel verklaringen voor de lage waardering: winstwaarschuwingen, een te hoge schuld en problemen bij dochter ATM.

Hij constateert tevreden dat het management, onder leiding van CEO Otto de Bont, Renewi op het goede spoor heeft gekregen. “De cijfers spreken voor zich. In de eerste helft van het gebroken boekjaar 2021/22 werd de omzet met 11% opgevoerd, steeg de EBITDA met 43% en werd de schuld teruggebracht tot slechts 1,8 keer die EBITDA.”

De koers is inmiddels gestegen tot 7,50 pond, een stijging van 275% sinds oktober 2020. Toch is het aandeel volgens De Vries nog steeds koopwaardig. “Het aandeel staat op ongeveer 11 keer de taxatie van analisten. Wat mij betreft zijn die taxaties te voorzichtig en moet de re-rating voor dit groeiaandeel nog plaatsvinden. Een koers van boven de 10 pond eind 2022 zou me niet verbazen.”

2. Heijmans

Op de tweede plek zet De Vries bouwbedrijf Heijmans. “De overheid streeft ernaar 100.000 nieuwe huizen per jaar te laten bouwen. Dat is ambitieus, maar voorlopig onhaalbaar. Het is als met windmolens. Veel mensen zijn voor, maar ‘not in my backyard”.

Feit is dat de woningbouw van politiek Den Haag een zetje in de rug krijgt. De Vries: “De huizenprijzen zijn zo hard gestegen dat Heijmans ruimte heeft op het gebied van pricing. En dus worden de cijfers over 2021 goed en over 2022 super."

De analistenconsensus van 2,30 winst per aandeel in 2022 is wat De Vries betreft te laag. "Het is zeker niet mijn favoriete bedrijf op de lange termijn, maar voor 2022 zouden winst en koers wel eens kunnen verrassen, zeker als het probleem met Tennet opgelost is en de loonstijgingen meevallen.”

De Vries was ooit de allerereerste (outside) aandeelhouder van Heijmans. “Ik kocht bij de beursgang tegen 40 gulden en zette mijn certificaten direct om in aandelen. De keuze voor Heijmans is ook een ode aan de te vroeg overleden oud-CEO Joop Janssen.”

3. Naspers

Volgens De Vries mag China, het hardst groeiende economische machtsblok, niet in de kooptips ontbreken. “Ik kies voor de spotgoedkope aandelen van Naspers. Naspers is de moedermaatschappij van Prosus plus nog een paar kleine belangen in Zuid Afrika. De belangrijkste bezitting van Prosus is het minderheidsbelang van 29% in het Chinese internetbedrijf Tencent.”

Prosus heeft daarnaast een belangen in het Russische socialmediabedrijf Mail.ru (belang: 28%), maaltijdbezorger Delivery Hero (21%) en diverse interessante techbedrijven. Maar het belang in Tencent is al meer waard dan heel Prosus.

Is De Vries niet bang voor de aanval van de Chinese overheid op internetbedrijven? “Natuurlijk betekent dat tegenwind, maar Tencent groeit desondanks door en de lange termijn perspectieven van het bedrijf blijven uitstekend”.

Hij voegt daaraan toe dat de waardering van het aandeel Tencent een stuk omlaag is gegaan. “Via het aandeel Prosus koopt een belegger Tencent tegen een aanzienlijke korting (50%). En via aandelen Naspers krijg je Prosus tegen een extra korting. Groei – korting – korting.”

Hij concludeert: “Voor de lange termijnbelegger Naspers een geweldig aandeel. U moet wel over geduld en stalen zenuwen beschikken.“


Meer Kooplijsten 2022

Lees ook: Kooplijst 2022: Nico Bakker

Lees ook: Kooplijst 2022: Martine Hafkamp

Lees ook: Kooplijst 2022: Martijn Meijer

Lees ook: Kooplijst 2022: Erik Mauritz

Lees ook: Kooplijst 2022: Janneke Willemse

Lees ook: Kooplijst 2022: Jaap Steur

Lees ook: Kooplijst 2022: Jean-Paul van Oudheusden

Lees ook: Kooplijst 2022: Cees Smit

Lees ook: Kooplijst 2022: Niels Koerts

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!