rood blauwe elepsis logo Belegger.nl

Is er nog wel genoeg goud?

Is er nog wel genoeg goud?
Beeld: iStock

Volgens de World Gold Council heeft de goudmijnindustrie moeite om de productiegroei op peil te houden nu afzettingen van het kostbare metaal steeds moeilijker te vinden zijn.

CNBC sprak Chief Market Strategist John Reade van de World Gold Council. "We hebben nog nooit zo'n hoge mijnproductie gezien als in het eerste kwartaal van 2024: 4% meer dan het jaar ervoor. Maar het grotere plaatje is dat in feite een plateau bereikt is rond 2017. Daarna hebben we geen groei meer gezien.”

Volgens gegevens van de internationale handelsorganisatie steeg de mijnproductie in 2023 met slechts 0,5% ten opzichte van het jaar ervoor. In 2022 bedroeg de groei 1,35% op jaarbasis, het jaar daarvoor was dat 2,7%, terwijl in 2020 de wereldwijde goudproductie voor het eerst in tien jaar daalde met 1%.

Steeds moeilijker te vinden

“Na 10 jaar van snelle groei vanaf ongeveer 2008 heeft de mijnindustrie nu moeite om duurzame productietoename te rapporteren,” zei Reade. Nieuwe goudafzettingen worden steeds moeilijker te vinden, omdat veel potentiële wingebieden al zijn verkend, legde hij uit.

Grootschalige goudwinning is kapitaalintensief en vereist aanzienlijke exploratie en ontwikkeling. Volgens het WGC duurt het gemiddeld 10 tot 20 jaar voordat een mijn klaar is voor productie. En zelfs als er goud gevonden wordt, is de kans klein dat die ontdekking uitmondt in de ontwikkeling van een mijn, aangezien slechts ongeveer 10% van de wereldwijde goudvondsten voldoende metaal bevat om mijnbouw te rechtvaardigen.

Tot nu toe is er ongeveer 187.000 ton goud gedolven, waarvan het merendeel afkomstig is uit China, Zuid-Afrika en Australië. Er kan volgens de United States Geological Survey naar schatting nog 57.000 ton goud worden opgegraven.

Traag en duur

Behalve dat die reserves steeds moeilijker te vinden zijn, wordt het vergunningspoces voor mijnbouw ook steeds moeizamer en langduriger. Het kan meerdere jaren duren voordat mijnbouwbedrijven de licenties en vergunningen krijgen om met hun activiteiten kunnen beginnen.

Daarnaast zijn veel mijnbouwprojecten gepland in afgelegen gebieden. Dat vereist infrastructuur als wegen, elektriciteit en water, wat leidt tot extra kosten voor de bouw van deze mijnen en de financiering van de activiteiten, aldus Reade. “Het wordt steeds moeilijker om goud te vinden, een vergunning te krijgen, een mijn te financieren en te exploiteren,” zei hij.

De goudprijs steeg afgelopen maanden naar recordhoogtes, met name doordat er veel vraag was vanuit centrale banken. De mijnbedrijven met de grootste goudreserves zijn het Amerikaanse Newmont (ongeveer 5000 ton sinds de overname van het Australische Newcrest), het Canadese Barrick Gold (2360 ton) en het Zuid-Afrikaanse Gold Fields (1620 ton).

Lees ook: Is dit een goed moment om in goud te beleggen? 4 vragen