In de aanloop naar het net begonnen cijferseizoen bereikte de S&P 500 vorige week een nieuw hoogste punt ooit. Het afgelopen kwartaal deed de S&P 493 het voor het eerst in lange tijd beter dan de Magnificent Seven. De aandelenkoersen van nutsbedrijven, vastgoed en consumentengoederen deden het het beste.
Bij nutsbedrijven moet je denken aan namen als Nextera Energy, Southern & Co., Duke Energy, Vistra en Constellation Energy, bij vastgoed onder andere aan Realty Income, Simon Property en American Tower. Onder consumentengoederen vallen bijvoorbeeld Procter & Gamble, Colgate Palmolive, Coca-Cola en Kimberly-Clark. De grote achterblijver was de energiesector. Dat had uiteraard alles te maken met de lagere olieprijs.
Big Tech
Nu is het natuurlijk niet zo dat de techbedrijven opeens minder verdienen en minder groeien. Het is dan ook niet het begin van het einde van Big Tech, eerder een pas op de plaats na een enorme rally. Volgens de topmensen van de Big Tech-bedrijven staat de ontwikkeling van AI nog maar aan het begin van een revolutie. Er worden enorme bedragen in geïnvesteerd. Bedrijven als Nvidia, Microsoft, Amazon, Alphabet, ASML, TSMC, Broadcom, Micron etc. zullen toonaangevend blijven.
Het is uiteraard niet uitgesloten dat er bedrijven van die Magnificent Seven zullen afhaken en plaats moeten maken voor succesvolle nieuwkomers. Maar AI, technologie en chips blijven de wereldeconomie beheersen, dus de bedrijven uit die sectoren ook.
Waarderingen
Nu wordt vaak gezegd dat voor aandelen uit de technologiesector heel veel betaald wordt, en veel minder voor de S&P 493. Dat is echter lang niet altijd het geval. Voor sommige technologiebedrijven betaal je minder dan voor sommige bedrijven uit de S&P 493. De koers/winstverhoudingen van alle succesvolle groeiers zijn hoog.
Bovendien, wat is veel? Bij Nvidia is de laatste jaren de winst harder gegroeid dan de koers van het aandeel. Mag je dan spreken van duur? En wat te denken van Alphabet. Dat bedrijf heeft een koerswinstverhouding van 23,5 en bulkt van de cash. Procter & Gamble aan de andere kant heeft een koers/winstverhouding van ruim 28 en een bescheiden netto schuld. Alleen daarom al is het belangrijk om een degelijke, goed gespreide portefeuille op te bouwen.
Waardebeleggen
Met die hernieuwde aandacht voor de S&P 493 horen we steeds vaker dat waarde-beleggen weer terugkomt. Dat is volgens mij echter voornamelijk gebaseerd op hoop, al heeft het ook veel te maken met de situatie waar de economie zich in bevindt.
Wanneer de economie niet zo hard groeit, kiezen beleggers voor zekerheid. Vaak is dat Big Tech. Zodra de economie als geheel begint aan te trekken kunnen veel andere bedrijven, en dus ook ondergewaardeerde, floreren. Wat de stand van zaken nu is wat dat betreft? Warren Buffett, waardebelegger bij uitstek, heeft de laatste tijd niet veel meer aangekocht. Dat kan duiden op weinig interessante mogelijkheden op waardegebied.
Groeibedrijven
De Magnificent Seven worden door velen ten onrechte gezien als een soort luchtbel. De bedrijven maken (fenomenale) winsten. De groei is niet onterecht. Hooguit zijn de aandelen iets te ver op de muziek vooruit gelopen. Maar wat heeft u liever: een monopolist die ieder jaar 15-20 procent in omzet groeit of een bedrijf dat het dan weer goed en dan weer wat minder vergaat, afhankelijk van de economie? Zonder Big Tech was u als belegger de afgelopen ruim 20 jaar een achterblijver.
Waarderingen zijn nooit een reden geweest voor een draai in de markt, wel om iets voorzichtiger te worden. Maar die hoge koers/winstverhoudingen zijn voornamelijk te danken aan een paar (inderdaad dure) techaandelen met een zware weging in de index. Het betreft wel bedrijven met een (bijna) monopoliepositie.
Die ijzersterke positie op de wereldmarkt en hun ruime cashpositie rechtvaardigen een hogere koers/winstverhouding. Het is geen reden om de markt te mijden. Goedkope bedrijven (met een lage koers/winstverhouding) blijken al langere tijd slechte beleggingen. Het cijferseizoen kan beleggers weer richting geven.
Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.