rood blauwe elepsis logo Belegger.nl

Chinese stimuleringsmaatregelen moeilijk kwantificeerbaar

De Chinese minister van Financiën kondigt stimuleringsmaatregelen aan, maar blijft vaag over concrete acties. Beleggers blijven terughoudend in afwachting van de Amerikaanse verkiezingen.

Chinese stimuleringsmaatregelen moeilijk kwantificeerbaar
Beeld: People's Bank of China, foto Max12Max CC-BY-SA 4.0

In Europa werd vorige week ingetogen gereageerd op de nieuwsfeiten uit China. Daar maakte de Chinese minister van Financiën, Lan Fo’an, zaterdag een week geleden aanvullende stimuleringsmaatregelen bekend. De Chinese overheid zal maatregelen nemen om de forse schulden van lokale overheden weg te werken en meer beleid uitrollen om de kwakkelende vastgoedsector aan te pakken.

Weinig concrete acties

Helaas bleef het hoofdzakelijk bij woorden en werden er weinig concrete daden en bedragen bekendgemaakt. Lan probeerde het in plaats daarvan met een soort ‘whatever it takes’, zoals ECB-voorzitter Draghi deze woorden uitsprak tijdens de kredietcrisis in Europa. De Chinese minister verzekerde dat ‘de financiën van China voldoende veerkrachtig zijn en dat door het nemen van uitgebreide maatregelen een evenwicht bereikt zal worden tussen de inkomsten en uitgaven, en daarmee de jaarlijkse begrotingsdoelstelling gehaald zal worden’.

Beleggers blijven terughoudend

Beleggers zochten naarstig naar een reden waarom China uiteindelijk toch voorzichtig en weinig concreet was. Een van de conclusies is dat China wil wachten met concrete stimuleringsmaatregelen totdat bekend is wie de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt.

Mocht Trump aan de macht komen, dan zou alle (kostbare) stimulans nu weinig zin kunnen hebben. Trump zal de handelsbetrekkingen met China immers snel en fors willen inperken en de Chinezen hebben deze internationale handelsbetrekkingen hard nodig om uit het slop te geraken. Daarom zou Beijing wachten met het inzetten van de financiële bazooka als oplossing voor de economische problemen tot na de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 5 november aanstaande.

Positieve reactie in China

Opvallend is dat in China zelf wel positief werd gereageerd op de maatregelen. De beurs van Shanghai ging 2,1% hoger en die in Shenzhen 1,5%. De meer internationale Hang Seng Index daalde wel, met 0,8%. Ook bij de grondstofprijzen werd er verschillend gereageerd. Terwijl de prijzen van industriële metalen in Londen daalden — bijvoorbeeld de koperprijs met 1,1% — steeg de ijzerertsprijs in China.

Op de Dalian Commodity Exchange stegen de futures met 3,2% tot 810 yuan per ton, terwijl in Singapore de prijs van ijzererts met 1,4% steeg naar 107,90 dollar per ton. De koersen van Europese luxeproducenten hadden het moeilijk met de onduidelijke maatregelen van het Chinese ministerie van Financiën en verloren gemiddeld zo’n 2%.

Zorgen om deflatie

In dit licht is het interessant om naar de ontwikkeling van de consumenten- en producentenprijzen te kijken. Uit de meest recente cijfers blijkt dat China zich zorgen moet maken over de deflatie waar het land nu al zes kwartalen mee te kampen heeft.

In september stegen de consumentenprijzen op jaarbasis weliswaar met 0,4%, maar dat was alleen als gevolg van de, door het slechte weer, flink duurdere verse voedingsmiddelen. Zonder deze uitzondering zijn de consumentenprijzen gedaald.

De producentenprijzen in China bleken in september opnieuw te zijn afgenomen, zelfs harder dan in de maand ervoor. De daling betrof op jaarbasis 2,8%, terwijl werd gerekend op een afname van 2,5%. In augustus daalden de prijzen nog met 1,8% en in juni en juli met 0,8%.

De scherpere afname in september was volgens het Chinese bureau van de statistiek te wijten aan schommelingen in de wereldwijde grondstoffenprijzen en onvoldoende binnenlandse vraag. De export van China blijft wel groeien, al is het tempo van de groei afgenomen.

De export groeide in september met 2,4% op jaarbasis, tegen 8,7% een maand eerder. Daarmee nam de export voor de zesde maand op rij toe, maar lijken de toegenomen importbeperkingen van westerse landen wel invloed te hebben.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.