De grondstoffensector boekte afgelopen week het tweede weekverlies op rij en leverde daarbij de helft in van de 10% winst die de afgelopen vier weken werd geboekt toen de eerste Amerikaanse renteverlaging, de hoop op Chinese stimuleringsmaatregelen, de toegenomen spanningen in het Midden-Oosten en de zorgen rond het weer in Brazilië allemaal hielpen om de Bloomberg Commodity Total Return Index naar het hoogtste punt in vijf maanden te stuwen.
Sindsdien is de positieve impact van deze triggers vervaagd. Meevallende cijfers over de Amerikaanse economie hebben de snelheid en omvang van inkomende Amerikaanse renteverlagingen verminderd, terwijl de markt steeds meer immuun is geworden voor nieuws over de voortdurende oorlog van Israël tegen door Iran gesteunde groepen in Gaza en Libanon.
Chinese stimuleringsmaatregelen te vaag
Een aantal versoepelingsmaatregelen van het economische beleid in China, voornamelijk ter ondersteuning van de huizenmarkt en de bankensector, werden aanvankelijk goed ontvangen en hielpen de Chinese aandelenmarkt en van China afhankelijke grondstofprijzen zoals die van koper en ijzererts aan te drijven. De afgelopen weken is echter meer dan de helft van die winsten teruggedraaid. Handelaren hebben steeds meer twijfels over de omvang en het tempo van de aangekondigde initiatieven.
Na de sterke rally van vorige maand, die winsten in alle sectoren liet zien, zijn de prestaties veel gemengder geworden, vooral de afgelopen week. Zwakte in energie, industriële metalen en granen werd slechts gedeeltelijk werd gecompenseerd door winsten in edelmetalen, waar de recordwinst van goud doorgaat. Over het geheel genomen daalde de Bloomberg Commodity Total Return Index met 1,8% in de week, waardoor de winst tot nu toe dit jaar is teruggelopen tot 4,5%.
Goudprijs bereikt opnieuw recordhoogte
De rally van goud zet door, na een correctie halverwege de maand. De prijs bereikte met 2700 dollar het zesde record van dit jaar. De markt voor edelmetalen heeft het afgelopen jaar een ongekende sterke opwaartse trend doorgemaakt, waarbij goud en zilver beide meer dan 30% in waarde stegen ten opzichte van het begin van het jaar. Er waren slechts kleine correcties tijdens deze uitgebreide rally. Er zijn op dit moment ook nog weinig tekenen dat die op zijn eind loopt.
Veel potentiële investeerders zijn huiverig bij het vooruitzicht om recordprijzen te betalen. De angst om de aanhoudende rally te missen, dwingt velen uiteindelijk om mee te doen. Het volgende prijsdoel voor goud ligt op 3.000 dollar en voor zilver op 35 dollar.
Energiesector levert in
De verliezen in de grondstoffensector afgelopen week waren voornamelijk geconcentreerd in de energiesector. Ruwe olie, diesel en aardgas ondergingen allemaal een sterke prijsdaling door de teleurstelling over de Chinese pogingen tot nu toe om de vraag te stimuleren, samen met de waarschuwing van het IEA dat het steeds waarschijnlijker lijkt dat het aanbod de vraag naar olie volgend jaar zal overtreffen. Er ontstond enige steun voorafgaand aan het weekend na de dood van de leider van de Hamas en nadat Chinese economische data voorzichtige tekenen van verbetering lieten zien.
Brentolie, de wereldwijde benchmark, noteert rond de 75 dollar per vat, een niveau dat momenteel als neutraal wordt beschouwd. De prijs lag de afgelopen twee jaar voornamelijk rond dat niveau. In het komende jaar zal de richting worden bepaald door verschillende belangrijke ontwikkelingen, zoals het tempo van elektrificatie, de impact van renteverlagingen op economische activiteit, het vermogen van OPEC om de productie op te voeren zonder de prijzen te verlagen, en geopolitieke ontwikkelingen.
Ole Hansen werkt sinds 2008 bij Saxo Bank en is sinds 2010 Hoofd Grondstoffenstrategie. Hij analyseert de wereldwijde grondstoffenmarkten op basis van fundamentals, marktsentiment en technische ontwikkelingen. Hansen is de auteur van de wekelijkse Commodity Update, waarin de bewegingen in grondstoffen worden uiteengezet, en biedt klanten ook handelsvisies op grondstoffen onder het merk #SaxoStrats. Hij levert regelmatig bijdragen aan diverse media.