In de jubileumeditie van IEX Expert (de zusterwebsite van Belegger, hier gratis te downloaden), worden tien beleggingslessen van de afgelopen 25 jaar omschreven. Dit zijn met name fundamenteel gevoede lessen. Ik kan het echter niet laten om er een technisch sausje overheen te gooien en de lessen te completeren.
1. Geloof niet (meteen) alles wat u leest
Fake nieuws is niet meer weg te denken, het is een gevaar voor beleggers. En als het nieuws te mooi om waar te zijn lijkt, is dat vaak ook zo. Blijf dus altijd alert bij nieuwsberichten. Als chartist heb je daar geen last van. Want in de koers wordt alle informatie en al het nieuws, verdisconteerd.
De TA-aanhanger houdt vast aan de stelling: 'De oorzaak van een koersbeweging is niet van belang, het verloop van een koersbeweging wel'.
2. Denk niet dat een goedkoop aandeel slechts in koers kan stijgen
Kijk als laatste naar de beurskoers, zo wordt gesteld in het artikel. Dat kan natuurlijk niet waar zijn, aldus de technisch analist. Koersen willen bewegen in trends. Filter op de trends en kies de titels die een positieve trendfase laten zien, want die aandelen willen en kunnen stijgen. Hoe goedkoop ze ook zijn.
Volg de trend, want 'the trend is your friend'.
3. Van winstnemen wordt niemand arm
Het is belangrijk om uw winst te durven nemen, zo wordt geschreven. Daar ben ik het mee eens. Maar wanneer neem je de winst dan? 'Bij overdreven positief sentiment moet je wat winsten verzilveren, het is een extra kadootje van de markt'. In alle andere gevallen de winst gewoon door laten lopen en de verliezen afkappen, aldus uw TA-coach.
4. Pas op met nieuwkomers
Een mislukte beursgang is snel gemaakt bij nieuwkomers door beperkte of onrealistische informatie. De grafieklezer kan pas bij een volle chart een scenario schetsen.
'Slechts bij voldoende data kunnen de indicatoren worden gevoed voor betrouwbare metingen en charttechnische bevindingen'.
5. Houd een solide cashpositie aan
Houd deze positie om goed in te kunnen spelen op onvoorspelbare ontwikkelingen op de beurs. De grafiek geeft mijns inziens aan in hoeverre je meer of minder vol belegd moet zijn. De grafiek geeft voeding aan het thema ‘Cash is King’.
'Laat de omvang van je positie variëren met de kracht van het scenario'.
6. Beslis zelf wanneer u naar Mr Market luistert
U kiest zelf op welke kansen van de markt u wilt ingaan. Een TA belegger kiest het tijdvenster dat bij zijn profiel past en belegt daar, onafhankelijk wat andere beleggers beweren en doen.
'Tijdvensterconflicten leiden tot verschil in mening en actie'.
7. Als het echt misgaat, stap dan zo snel mogelijk uit
Dan hebben we het over fraude, mismanagement, misleiding, boekhoudkundige onregelmatigheden etc. De TA-er gaat er vanuit dat een lange termijn grafiek de fundamentele ontwikkeling van een onderneming weerspiegelt.
'Als de maandgrafiek een trendbreuk laat zien is dit voor alle trendvolgende beleggers, en ook voor fundamentele beleggers, slecht nieuws'.
8. Geloof het management niet zomaar
Neem niet alles wat het management zegt voor zoete koek aan. Kijk of het management zelf ook aandelen van het bedrijf bezit. De TA-belegger weet dat managementacties de koers kunnen beinvloeden, maar hij of zij houdt wel vast aan de volgende stelling:
'Niemand kan de koers significant van zijn plaats drukken, hooguit een rimpel in de vijver veroorzaken'.
9. Gooi geen goed geld naar kwaad geld
Als belegger wil je dat er goed met het belegde geld wordt omgegaan. Als dat niet het geval is kom je op een aantal vragen: ga je bijkopen, komt het bedrijf ooit uit de negatieve spiraal en blijf je hopen op betere tijden?
De TA-belegger heeft geleerd: 'Probeer niet de wind te keren als het misgaat, maar pas je zeilen aan'.
10. Als het fundamenteel goed zit, blijf dan zitten als u wordt geschoren
Zelfs een TA-belegger blijft zitten bij een forse koersklapper: even niet kijken naar de zwarte zwaan en schermen dicht. Maar rekeing houden met een tegenactie vanuit het stierenkamp is belangrijk.
'Bij een climax scenario zijn er veelal extra koopkansen als de storm is gaan luwen'.
Risicowaarschuwing
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.
Disclaimer
Nico Bakker is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas S.A. (www.bnpparibasmarkets.nl). De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk beleggersprofiel of te bespreken met uw beleggingsadviseur. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De standpunten en vooruitzichten van Bakker geven diens technische mening weer over het betreffende item in de hoedanigheid van technisch analist en consultant. De beloning van BTAC, Bakker staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in deze publicatie.
Op het moment van schrijven heeft Nico Bakker van BTAC in privé dan wel zakelijk mogelijk een long of short positie in een van de onderliggende waarden zoals beschreven in dit document dan wel financiële instrumenten die hier aan zijn gerelateerd. Er kan tevens sprake zijn van indirecte deelnemingen via beleggingsfondsen, pensioenfondsen en/of kapitaalverzekeringen waarin wordt belegd en waar hij of andere medewerkers van BTAC geen invloed hebben op het beleggingsbeleid. Verder zijn er geen andere potentiële belangenconflicten bekend.
Lees hier de disclaimer ten aanzien van beleggingsaanbevelingen die op dit document van toepassing is.
Nico Bakker is directeur en eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas S.A.. De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk beleggersprofiel of te bespreken met uw beleggingsadviseur.
De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De standpunten en vooruitzichten van Bakker geven zijn technische mening weer over het betreffende item in zijn hoedanigheid als technisch analist en consultant. Zijn beloning staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in deze publicatie.