De Amerikaanse doet het dit jaar erg goed. Op 24 oktober bedroeg het totaalrendement van de SP500 voor dit jaar inclusief dividenden 21,8%. Dat geeft een goed gevoel. Maar beleggers moeten altijd voorzichtig zijn. Beurscrashes en correcties horen bij beleggen en slimme beleggers zijn daar altijd op voorbereid. US News Money geeft daar tips voor.
Risico’s horen bij beleggen; rendement en risico gaan immers hand in hand. Niemand kan een beurscrash voorspellen of voorkomen, maar beleggers kunnen zich er wel op voorbereiden. Als de financiële markten of de economie u zorgen baren, dan zijn er manieren om de risico’s van beleggen te beperken.
Marktcrashes zijn een terugkerend fenomeen
De beroemdste beurscrash vond 95 jaar geleden plaats, in oktober 1929. Deze crash luidde de Grote Depressie in. De aandelenmarkt verloor bijna 30% van zijn waarde tussen 24 oktober en 29 oktober van dat jaar, en het dieptepunt kwam 79% onder de piek van vóór de crash te liggen. De markt crashte bijna een decennium later opnieuw en leverde 49% in tussen augustus 1937 en maart 1938.
Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben de Amerikaanse aandelenmarkten 11 crashes meegemaakt, waaronder drie in de 21e eeuw. In 2000 beleefden we de dotcomcrash, in 2007 de subprime crash en in 2020 de coronacrash. De geschiedenis van de afgelopen 120 jaar leert dat de aandelenmarkt elke zeven tot tien jaar onderuit gaat.
Hoe belegt u voor een crash?
Naast beurscrashes zijn er ook tussendoor nog gewonere bearmarkten en correcties. Beleggers zijn zich bewust dat zullen dingen kunnen gebeuren. Een belangrijke vraag is dan, hoe erop is voor te sorteren.
Bij een beurscrash worden alle sectoren tot op zekere hoogte getroffen. Als professionele beleggers op Wall Street het hebben over zich indekken tegen de mogelijkheid van een crash, dan hebben ze het over het positioneren van portefeuilles tegen neerwaartse bewegingen, het beperken van de schade die marktcrashes kunnen aanrichten en klaar zijn voor een eventueel herstel.
Voor de particuliere belegger is het principe van diversificatie het belangrijkst, en het kiezen voor defensieve beleggingen in veerkrachtige sectoren. Spreiden is een belangrijk middel om risico te beperken. Als het in de ene sector moeilijk loopt, kan het in een andere beter gaan. Daarnaast zijn er defensieve aandelen van bedrijven die het ook goed blijven doen in mindere tijden.
Spreiden kan met ETF’s tegen lage kosten
Exchange-traded funds (ETF's) kunnen een nuttig instrument zijn voor particuliere beleggers, omdat die brede spreiding tegen lage kosten bieden. Via een ETF belegt u in een mandje aandelen. Een ETF kan bijvoorbeeld een index als de S&P500, een sector, een land of een strategie volgen.
Met ETF's in defensieve sectoren kunnen beleggers zich indekken tegen koersdalingen, correcties en crashes. Dat kan bijvoorbeeld met ETF’s gericht op de nutssector, de gezondheidszorg of vastgoed. Daarnaast kan ook gekeken worden naar ETF’s in activa met een lage correlatie met de aandelenmarkt, zoals obligaties, edelmetalen en grondstoffen. Op die manier kunnen beleggers hun portefeuille stabiliseren, vooral tijdens een crash.
Voorbeelden van defensieve beleggingen
- Obligaties. Beleggen in schuldpapier is vanouds een populaire manier om een ??portefeuille te diversifiëren. De lage correlatie met andelen kan obligatie-ETF's een effectieve hedge maken tijdens een beurscrash. Bovendien is er, als de markt crasht, vaak sprake van een vlucht naar veilige havens. Beleggers verplaatsen dan geld van risicovollere activa zoals aandelen naar bijvoorbeeld hoogwaardige kortetermijnobligaties.
- Goud. Edelmetaal is misschien wel de oudste bescherming tegen beurscrashes, inflatie, devaluatie van valuta en algemene economische of geopolitieke onrust. Goud wordt niet alleen gezien als iets om in te beleggen, maar ook als waardeopslag.
- De nutssector. Nutsbedrijven worden gezien als een defensieve activaklasse. De activiteiten van deze bedrijven blijven doorgaan, ongeacht de marktomstandigheden. Bovendien staan ??nutsbedrijven bekend om het betalen van stabiele dividenden, wat de negatieve effecten van een zwakke aandelenmarkt kan dempen.
- Gezondheidszorg. Ook de vraag naar zorg gaat altijd door. Mensen houden behoefte aan medicijnen, medische behandelingen, doktersbezoeken en andere gezondheidsgerelateerde diensten, ongeacht wat de aandelenmarkt doet.
- Grondstoffen. Grondstoffen bewegen vaak onafhankelijk van andere belangrijke financiële activa. Soms kan een piek in grondstoffenprijzen zelfs plaatsvinden tijdens een wereldwijde economische neergang, zoals het geval was in de crisis van de jaren dertig.
- Vastgoed. Residentieel vastgoed (woningen) kan een goede dekking bieden in een beurscrash. Als de koersen dalen en economische onzekerheid toeneemt, zullen mensen essentiële uitgaven verkiezen boven discretionaire uitgaven. Huisvesting is zo’n essentiële uitgave.
Lees ook: Beleggen eng? Bekijk deze tabel