De grondstoffensector is de afgelopen week met verliezen gesloten, grotendeels aangevoerd door dalingen in het energiesegment en de industriële metalen. Beleggers en handelaren hebben hun posities aangepast in afwachting van de Amerikaanse verkiezingen op dinsdag, een cruciale gebeurtenis die aanzienlijke binaire risico's met zich meebrengt vanwege de grote onzekerheid rond de uitkomst.
De Bloomberg Commodity Total Return-Index is dit jaar tot nu toe met ongeveer 5% gestegen. Winsten in edelmetalen, zachte grondstoffen en industriële metalen hebben de dalingen in granen en energie gecompenseerd. De energiesector werd voornamelijk meegesleurd door een steile daling van 41% in aardgas.
Verliezen bij energie
De aanhoudende zwakte in aardgasprijzen kwam de afgelopen week door voorspellingen van warmer weer in de VS en Europa. Dat duidt op weinig vraag naar verwarmingsbrandstoffen. De prijs van ruwe olie fluctueerde met de stroom van nieuws uit het Midden-Oosten, waar een eerste inzinking volgde op de vergeldingsaanval van Israël op Iran.
Dit werd gevolgd door een hernieuwde stijging nadat Iran met verdere actie dreigde. Bovendien hielpen speculaties over een nieuwe vertraging in OPEC+-plannen om de ingeperkte productie te herstellen, sterkere dan verwachte Amerikaanse economische gegevens en de stimuleringsmaatregelen van China vóór belangrijke ondersteuning.
Hedgefondsen, met een toch al zwakke positie in brandstofproducten, hanteren vooralsnog een verkoopstrategie voor rally's in ruwe olie vanwege zorgen over de wereldwijde vraag en overcapaciteit aan raffinaderijen. Wel lijkt de richting steeds meer naar boven te neigen bij elke verandering in de technische of fundamentele vooruitzichten.
Opmars goud gestopt
De sector edelmetalen zag een kleine daling deze week nadat de rally van goud stopte met een minicorrectie. Die ontvouwde zich voorafgaand aan de Amerikaanse verkiezingen - een belangrijke risicogebeurtenis die de prijzen de laatste tijd opdrijft ondanks toenemende tegenwind van robuuste Amerikaanse economische gegevens en stijgende winsten.
We zien het risico van een forse correctie deze week, vooral als de resultaten verhinderen dat één partij de controle over het Witte Huis en het Congres krijgt - een gebeurtenis die waarschijnlijk de zorgen over buitensporige overheidsuitgaven zal vergroten, wat mogelijk de schuld/bbp-ratio hoger zal duwen en inflatieangsten zal aanwakkeren.
Over het geheel genomen handhaven we echter onze optimistische visie op goud, ondersteund door zorgen over fiscale instabiliteit, vraag naar veilige havens, geopolitieke spanningen, de-dollarisering die sterke vraag van centrale banken aanwakkert, Chinese investeerders die zich tot goud wenden te midden van extreem lage spaarrentes en toegenomen onzekerheden rond de nasleep van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
Optimisme rond koper
Koper blijft steun vinden rond de $4,30 per pond, met aankomende gebeurtenissen die mogelijk bepalen of dit niveau kopers zal blijven aantrekken. Onze optimistische langetermijnvisie blijft ongewijzigd, ondersteund door een solide vraag.
De energietransitie creëert mogelijk een aanbodtekort, omdat mijnwerkers moeite hebben om de productie te verhogen vanwege stijgende inputprijzen, dalende ertskwaliteit, klimaatverandering en toenemende regelgevingskosten en overheidsinterventie. De algehele opwaartse trend vanaf het pandemiedieptepunt van 2020 lijkt stand te houden; het zou een weeksluiting onder de $4 vereisen om dat te veranderen.
Ole Hansen werkt sinds 2008 bij Saxo Bank en is sinds 2010 Hoofd Grondstoffenstrategie. Hij analyseert de wereldwijde grondstoffenmarkten op basis van fundamentals, marktsentiment en technische ontwikkelingen. Hansen is de auteur van de wekelijkse Commodity Update, waarin de bewegingen in grondstoffen worden uiteengezet, en biedt klanten ook handelsvisies op grondstoffen onder het merk #SaxoStrats. Hij levert regelmatig bijdragen aan diverse media.