Ondanks tal van zorgen stijgen de Amerikaanse in 2024 hoger. Aandelen hebben ook hun beste start ooit gemaakt in een verkiezingsjaar. De S&P500 koerst dit jaar 22% hoger en de Nasdaq is met 23% gestegen. Maar moeten beleggers nu aandelen kopen of zich zorgen maken dat de opmars voorbij is? Analisten van Zacks geven vijf redenen om optimistisch te zijn tot 2025.
Zorgen zijn er genoeg, zoals de presidentsverkiezingen, inflatie, rentetarieven, huisvesting, geopolitiek, waarderingen, de rentecurve en een verhitte markt. Ondanks deze cocktail stijgen de markten tegen de klippen op. Volgens Zacks ligt er nog meer in het verschiet. Ondanks dat aandelen een historisch sterk presidentieel verkiezingsjaar doormaken, wijzen onderstaande argumenten erop dat de bullmarkt in het vierde kwartaal zal aanhouden.
1. Big Tech: sterke winsten en toekomstverwachtingen
Big Tech-aandelen zoals Meta Platforms, Arm Holdings en Alphabet hebben sterke winsten geboekt in 2024. Deze trend zal zich waarschijnlijk voortzetten in 2025. Analisten verwachten dat Nvidia, het belangrijkste AI-bedrijf, zijn winst per aandeel meer dan zal verdubbelen in 2025. En bedrijven zoals Tesla, profiteren van de nieuwe ontspannende monetaire koers van de Federal Reserve.
Tesla voorspelde een groei van 25% in 2025, veel hoger dan de schattingen van 16%. De winst versloeg de verwachtingen ruimschoots dankzij een drastische verbetering van de kosten van verkochte goederen. Het aandeel maakte in reactie daarop een koerssprong van 22%.
2. Bullish callopties in Big Tech
Beleggers met veel geld verzamelen enorme hoeveelheden callopties op grote technologienamen zoals Meta en Apple. De megacaps zijn cruciaal voor groeiende industrieën zoals AI. De resultaten van deze bedrijven zouden een beter beeld moeten geven van AI, cloud en de groei van Big Tech in het algemeen.
3. Seizoensgebonden rugwind
Het jaargetijde is in het voordeel van de optimisten. Volgens Ryan Detrick van Carson Investment Research zijn november, december en januari historisch gezien de beste drie maanden van het jaar op basis van data die teruggaan tot 1950. De maand november vertoonde een stijging in elf van de afgelopen twaalf jaar.
4. Relatieve positionering Amerikaanse aandelen
Ondanks de rally in Amerikaanse aandelen is de relatieve Amerikaanse aandelenpositie (ten opzichte van de wereld) aanzienlijk onderwogen in vergelijking met de afgelopen twee presidentiële verkiezingscycli. Met andere woorden, de binnenlandse markten hebben ruimte voor meer opwaartse beweging als beleggers optimistisch worden.
5. Risicovolle industrieën zijn sterk
Risk-on sectoren bewegen hoger, terwijl risk-off sectoren lager koersen. Het bitcoinbedrijf MicroStrategy doet het beter dan de S&P500 dit jaar. Tegelijkertijd incasseerden energie-aandelen een klap nadat de geopolitieke situatie in het Midden-Oosten tekenen van afkoeling vertoonde.
Lees ook: 2 onderbelichte en koopwaardige aanbieders van chipsoftware