rood blauwe elepsis logo Belegger.nl

De 60e presidentsverkiezing

Volgens een vuistregel wint de regerende partij als de S&P 500 is gestegen in de drie maanden voorafgaand aan de verkiezingen.

De 60e presidentsverkiezing

Het zal u niet zijn ontgaan; deze week is het zover. In de Verenigde Staten wordt voor de 60e keer een president gekozen. Stond vóór het afhaken van Biden Donald Trump nog duidelijk voor in de peilingen, nu is dat beeld diffuser. Kamala Harris leidt de campagne als de Democratische kandidaat. Dat betekent dat het niet duidelijk is wie de winnaar zal worden. De swing states zullen allesbepalend zijn.

De aandelenmarkt kan helpen die vraag te beantwoorden. Vooral de beursprestaties in de laatste drie maanden voorafgaand aan de verkiezingen zijn cruciaal. Volgens een vuistregel wint de regerende partij als de S&P 500 is gestegen. In de 24 verkiezingen sinds 1928 bleek dat 20 keer het geval te zijn. Wanneer men een andere toonaangevende index, de Dow Jones, zou gebruiken, blijkt de theorie zelfs 22 van de 24 keer op te zijn gegaan. Dat is een score van 92 procent.

Volatiliteit

Vanwege z’n grotere navolging kunnen we wellicht beter gebruik maken van de S&P 500 als referentie. De beurzen hebben de historisch slechte beursmaand september achter zich gelaten en oktober was traditioneel de meest volatiele beursmaand in verkiezingsjaren. Want juist in verkiezingsjaren blijkt de laatste maand voor de verkiezingen, oktober dus, erg beweeglijk.

Die toename aan volatiliteit komt niet uit het niets. Verkiezingen brengen tenslotte onzekerheden met zich mee. Zeker wanneer het erg spannend is, of de kans op een drastische beleidswijziging groot. Beleggers houden, hoe raar dat ook mag klinken, immers niet van risico. Ze hebben de neiging om in aanloop naar de verkiezingen hun portefeuilles te herschikken of zelfs tot verkoop van posities over te gaan. Zo liep de belangrijkste graadmeter van de volatiliteit, de CBOE VIX-index, in korte tijd op.

Beleggers lopen blijkbaar al een tijdje vooruit op eventuele koersschommelingen. Die volatiliteit kan namelijk ook na de verkiezingen nog wel een paar weken aanhouden. Ongeveer een maand na de uitslag is er meer duidelijkheid omtrent het te verwachten nieuwe beleid en heeft de onrust de neiging weer af te nemen.

Rendement

Het is echter de vraag of beleggers zich niet te veel zorgen maken over de uitslag van de verkiezingen. De bovengenoemde theorie heeft weliswaar een grote mate van voorspelkracht (92 procent), maar fundamentele factoren als de stand van de economie, rente, inflatie en de bedrijfswinsten blijven van groter belang.

De presidentsverkiezingen brengen speculatieve angsten en verhitte discussies met zich mee. Het zijn echter invloeden die op de markten alleen op de korte termijn voelbaar zijn. Verkiezingsuitslagen hebben niet zo veel invloed op het langetermijnrendement voor beleggers.

1968

De laatste keer dat de Dow Jones er niet in slaagde de verkiezingsuitslag juist te voorspellen, was in 1968. In dat jaar was het electoraat van de Verenigde Staten diep verdeeld, stapte de zittende president (Democraat Johnson) uit de verkiezingsrace toen hem duidelijk werd dat zijn kansen heel klein waren en nam de vicepresident zijn plaats over. Dit gebeurde allemaal overigens nadat een van de andere kandidaten, te weten Robert Kennedy, was vermoord. Tegenkandidaat Nixon (Republikein) werd de nieuwe president. Hé, komt dat ons niet bekend voor?   

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.