De race tussen oud-president Donald Trump en huidig vicepresident Kamala Harris brengt onzekerheid met zich mee. Hoe moeten beleggers hierop reageren?
Verkiezingen brengen altijd onzekerheid mee, zeker als de kandidaten sterk uiteenlopende economische visies hebben. Trump heeft bijvoorbeeld plannen om brede importtarieven in te voeren. Dit kan inflatie opdrijven en internationale betrekkingen onder druk zetten. Harris zal het huidige beleid waarschijnlijk in grote lijnen voortzetten. Wat Harris en Trump met elkaar gemeen hebben is dat beide plannen tot een forse verhoging leiden van de Amerikaanse staatsschuld.
Gridlock
Vooralsnog gaan Trump en Harris nek aan nek in de peilingen. Dit vergroot de kans op een zogenaamde "gridlock". Dit is een situatie waarin bijvoorbeeld de Democraten het Huis van Afgevaardigden controleren en Republikeinen de meerderheid hebben binnen de Senaat. Deze situatie maakt het moeilijker om grote wetsvoorstellen door te voeren omdat er compromissen nodig zijn.
Voor beleggers kan dit een gunstig scenario zijn, omdat het een rem zet op extreme beleidsveranderingen. Dit zorgt voor meer stabiliteit en voorspelbaarheid binnen het overheidsbeleid, wat ondernemingen helpt om strategische beslissingen te nemen zonder angst voor plotselinge ingrijpende veranderingen.
Voorbij de politieke onzekerheid
Wat de uitslag ook wordt, de Amerikaanse economie heeft bewezen veerkrachtig te zijn. Met een verwachte economische groei van 3% dit jaar en 2,6% voor 2025 blijft de VS een belangrijke motor voor de wereldeconomie.
Onzekerheid rond verkiezingen leidt vaak tot kortstondige volatiliteit op de financiële markten. Voor beleggers is het belangrijk te beseffen dat fundamentele economische trends, zoals consumentenbestedingen en bedrijfsinnovatie, op de lange termijn een grotere rol spelen voor de richting van aandelenkoersen.
De lange termijn
“Far more money has been lost by investors trying to anticipate corrections than lost in the corrections themselves.” Een bekende uitspraak van de bekende belegger Peter Lynch. Hij doelde hierbij op de vaak negatieve impact van keuzes die beleggers maken uit angst voor koersbewegingen op de korte termijn.
Voor beleggers is het dan ook doorgaans verstandiger om zichzelf goed te positioneren voor de lange termijn, dan proberen in te spelen op kortetermijnontwikkelingen zoals de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
Jaap Steur is sinds 2018 werkzaam bij Axento Vermogensbeheer. Hij is als portfoliomanager verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de klantportefeuilles van Care IS en Axento Vermogensbeheer.