rood blauwe elepsis logo Belegger.nl

Goudmijnaandelen glimmen aan alle kanten

Het edelmetaal profiteert van een spilzuchtig fiscaal beleid in de VS en een jaarlijks begrotingstekort van $2 biljoen. Maar er is ook een sterke vraag van centrale banken in opkomende markten.

Goudmijnaandelen glimmen aan alle kanten
Beeld: © iStock

Goud glimt weer, net als in de jaren 70 toen het edelmetaal de populairste investering van het decennium was. Datzelfde kan niet gezegd worden van goudmijnaandelen, maar ze verdienen een nadere blik, vindt Barron’s. Want de vooruitzichten voor mijnbouwers als Barrick, Newmont en Alamos zien er gunstig uit.

De goudprijs loopt op dit jaar. Het edelmetaal profiteert van een spilzuchtig fiscaal beleid in de VS en een jaarlijks begrotingstekort van $2 biljoen. Maar er is ook een sterke vraag van centrale banken in opkomende markten. Goud heeft nieuwe pieken bereikt en is dit jaar met 33% gestegen. Dat is het beste jaarrendement sinds 1979. Daarmee doet goud het ook beter dan de S&P500, die dit jaar met 22% is gestegen.

Goudmijnexploitanten zouden beter moeten presteren in een bullmarkt voor goud vanwege het hefboomeffect. De winst van goudmijnbedrijven neemt immers snel toe als de prijs van de grondstof meer stijgt dan de kosten. Maar dat is niet het geval. De VanEck Gold Miners ETF doet het met een winst van 30% iets minder goed dan het edelmetaal zelf. De Gold Miners ETF koerst nog altijd onder de piek van 2020.

Gezien het risico van individuele mijnbouwers, kunnen beleggers volgens Barron’s beter kiezen voor een beleggingsfonds of ETF. De vier topaandelen in de VanEck Miners ETF - met samen 35% van het vermogen - zijn Newmont, Agnico Eagle, Barrick en Wheaton. Op een aantal toonaangevende goudmijnbedrijven zoomt Barron’s nader in.

Goudmijnaandelen blijven nog achter bij goud

Goud is een ondergewaardeerde belegging. De twee marktleiders in de sector, Barrick Gold en Newmont, zagen de aandelenkoers dit jaar met zo'n 10% stijgen. Daarmee koersen zij meer dan 30% onder hun recordhoogten. Toch ziet het er voor de mijnbouwers gunstig uit, vooral nu goud mogelijk op weg is naar $3000 per ounce. De gecombineerde marktwaarde van toonaangevende mijnbouwers is minder dan $200 miljard.

Tot deze groep worden ook Agnico Eagle Mines, de nummer 3 wereldwijde goudproducent, en het sterker groeiende Alamos Gold, gerekend, evenals Franco-Nevada en Wheaton Precious Metal, die contracten afsluiten om goud en andere metalen van producenten te kopen, maar het niet echt delven. 

Liever mijnbouw dan goud

Mijnbouwbedrijven hebben voordelen ten opzichte van het edelmetaal zelf. Zij bieden groei, een zekere hefboomwerking op de goudprijs en regelmatige dividenden. Ze kunnen ook worden gekocht tegen een aantrekkelijke waardering. Newmont en Barrick worden voor ongeveer 11 keer de verwachte winst in 2025. In de aandelenkoers wordt geen rekening gehouden met de huidige hoge goudprijzen, vindt Imaru Casanova van VanEck.

Barrick heeft last van hoge kosten, productie en politieke problemen. De pluspunten van het bedrijf zijn onder andere een productieve portefeuille van mijnen en het heeft een balans met vrijwel geen nettoschuld. Daarnaast is Barrick van plan om zijn koperproductie de komende jaren op te voeren. Newmont heeft zijn aandelen met meer dan 20% zien dalen sinds de laatste kwartaalresultaten hogere kosten en een lagere goudproductie in de richting van 2025 werden gemeld. De kosten tasten de marges van Newmont aan, stelt analist Michael Dudas, maar hij vindt de correctie in het aandeel overdreven.

Agnico Eagle is de ster van de sector, met een jaarlijkse productie van 3,5 miljoen ounces. Het heeft een reputatie voor het halen van productie- en kostendoelstellingen, met activiteiten voornamelijk in Canada. Het aandeel wordt verhandeld voor ongeveer 22 keer de verwachte winst voor 2024, een premie van 50% ten opzichte van Newmont en Barrick. De topman legt nadruk op de kosten, die een paar honderd dollar per ounce lager zijn dan bij branchegenoten, en op de belofte om de waarde per aandeel te laten groeien. 

Alamos geniet de voorkeur van Casanova van VanEck. Het is een middelgrote mijnbouwer met een jaarlijkse productie van ongeveer een half miljoen ounces. Het bedrijf heeft een uitstekend groeiprofiel.

Premie voor streamingbedrijven

Streamingbedrijven verschaffen kapitaal aan mijnbouwbedrijven in ruil voor toekomstige productie. De twee streamingbedrijven waar Barron’s van gecharmeerd is, worden verhandeld tegen een premie ten opzichte van de mijnbouwbedrijven omdat ze niet de druk van de mijnbouwkosten kennen. 

Franco-Nevada, dat sinds de beursgang in 2007 een indrukwekkend rendement van 15% per jaar heeft behaald, haalt ongeveer 75% van de jaarlijkse productie uit edelmetalen en de rest voornamelijk uit energie. Ook dit bedrijf kent risico’s, zoals bleek uit de afschrijving van $1 miljard vorig jaar toen Panama een gigantische kopermijn sloot.

Wheaton haalt bijna al zijn streaminginkomsten uit goud en zilver en wil tegen het einde van dit decennium zijn productie opvoeren tot meer dan 800.000 goudequivalenten - waarbij andere metalen worden omgezet in een equivalente hoeveelheid goud - tegenover ongeveer 600.000 dit jaar. Rick Levin noemt het bedrijf de J.P. Morgan van de mijnfinanciering. Het gebrek aan beschikbare westerse financiering voor mijnontwikkeling in het afgelopen decennium heeft Wheaton in staat gesteld om geweldige streaming deals te sluiten waardoor het lage prijzen en andere gunstige voorwaarden kon bedingen.