Met een Exchange Traded Fund (ETF) is uw portefeuille beter beschermd tegen marktschommelingen dan wanneer u enkel belegt in individuele aandelen. Hoeveel ETF’s u moet aanhouden, hangt volledig af van uw beleggingsstrategie. Een jonge, offensieve belegger zal sneller beleggen in individuele aandelen, maar beleggen in individuele aandelen brengt automatisch meer risico met zich mee.
Toch kan een extra aantal stokken achter de deur nooit kwaad. In dit artikel bespreken we 5 ETF’s die een mix bieden van wereldwijde spreiding, sectorgerichte kansen en defensieve elementen die minder gevoelig zijn voor marktschommelingen. De eerste ETF is de:
1. iShares Core MSCI World UCITS ETF (IWDA)
Deze ETF volgt de MSCI World Index, met een brede spreiding over de 1400 grootste bedrijven wereldwijd in ruim 20 ontwikkelde markten. Het gemiddelde rendement van deze ETF sinds de introductie op 25 september 2009 is zo'n 8% op jaarbasis. Waarom voor specifiek deze ETF wordt gekozen, kon u in dit artikel al lezen.
Feit is dat u met deze ETF profiteert van economische groei in meerdere regio’s, zonder teveel afhankelijk te zijn van een specifieke markt of sector. Deze ETF heeft dan minder groeipotentieel dan een sector-ETF, maar biedt wel een goede balans tussen risico en rendement. Ofwel: het risico is beperkt, maar hetzelfde geldt voor het rendement.
2. VanEck Gold Miners UCITS ETF (GDX)
Met een ytd-rendement van +34% doet goud het lang niet slecht. Zilver (ytd: +40%) doet het echter nog beter. Deze ETF belegt in aandelen van zowel goud- als zilvermijnbouwbedrijven. Goud staat bekend als goede bescherming tegen inflatie, geopolitieke spanningen en is geschikt voor waarde-opslag. Bij zilver geldt dat de industriële vraag al jaren groter is dan het aanbod.
De onderliggende index is de NYSE Arca Gold Miners-index. Deze index volgt bedrijven in de wereldwijde goud- en zilvermijnbouw die ten minste 50% van hun inkomsten uit deze sector genereren. De TER bedraagt 0,53% per jaar, dividenden worden automatisch herbelegd en deze ETF is de enige die eerdergenoemde index volledig volgt.
Résume: met deze ETF belegt u in onder andere Barrick Gold en Newmont. Hoewel deze ETF kan floreren in een dalend renteklimaat, is deze ETF niet per direct een automatische bescherming bij hogere volatiliteit, noch een garantie voor een verdere koersstijging. Ook al is er hieronder een hele mooie technische uptrend te zien. Kijkt u maar mee.
3. SPDR MSCI World Technology UCITS ETF (WTCH)
Tijd om wat meer de aanval te kiezen. Dat doen we met de SPDR MSCI World Technology ETF, die de MSCI World Information & Technology-index volgt. Dividenden worden automatisch herbelegd en met een TER (total expense ratio) van 0,30% per jaar, is dit de goedkoopste Tech-ETF die eerder genoemde index volgt.
Bij deze ETF zijn de lage kosten belangrijk, omdat technologieaandelen al een hoger risicoprofiel hebben vanwege de sterke afhankelijkheid van innovatie en snelle groei. Op die groei kunt u met deze ETF inspelen. Gezien het relatief hogere risico, willen we de kosten om die reden dus laag houden. Met deze ETF bent u onder andere belegd in Apple, Microsoft, Nvidia, Broadcom en ASML.
4. VanEck Global Real Estate UCITS ETF (TRET)
Nummer vier is een sector-ETF. We zoeken het in de hoek van vastgoedsector, die overigens flinke klappen heeft gekregen in het tijdperk van hogere rentes. Anderzijds betekent dat ook dat vastgoed aantrekkelijker is geworden qua waardering. Vastgoed kan zeker waardevol zijn in een goed gediversifieerde portefeuille, vooral in een omgeving van dalende rentes.
Want wanneer de rente daalt kan de waarde van vastgoed stijgen. Goedkopere financiering betekent dat vastgoedbedrijven tegen lagere kosten kapitaal kunnen aantrekken, wat hun winstgevendheid ten goede komt. Dit effect geldt niet alleen voor de vastgoedbedrijven zelf, maar ook voor de beleggers die hierin investeren.
Deze ETF biedt toegang tot een breed palet aan vastgoedsegmenten. Denk aan woningen, kantoren, hotels, datacenters, gezondheidszorg en commercieel vastgoed. Met deze ETF bent u zoal belegd in Prologis, Welltower, Public Storage, Realty Income en Digital Realty Trust. Met een TER van 0,25%, blijven ook de kosten beperkt.
5. iShares STOXX Global Select Dividend 100 UCITS ETF (ISPA)
Ook met deze (en tevens laatste) ETF kijken we naar het klimaat van dalende rentes. Dividendbeleggen kent namelijk vooral populariteit wanneer de rentes laag zijn. In die periodes is sparen vaak minder aantrekkelijk, en wordt dividend een welkom alternatief voor vaste inkomsten. Bovendien signaleren dividend-aandelen vaak stabiliteit en gezonde financiën – bedrijven die regelmatig winst uitkeren, laten immers zien dat ze een gezonde kasstroom hebben en solide prestaties leveren.
Dividendbeleggen is niet altijd even spectaculair, maar des te betrouwbaarder. Dit soort aandelen worden vaak gekozen door beleggers die niet per se de snelste winst zoeken, maar juist regelmaat en stabiliteit waarderen. De iShares STOXX Global Select Dividend 100 ETF volgt de STOXX® Global Select Dividend 100-Index en omvat aandelen als AT&T, Shell, China Mobile en Banco Santander.
Met een dividendrendement van bijna 6% biedt deze ETF een prima rendement. Het dividend wordt herbelegd, wat helpt om koersdalingen op te vangen en tegelijkertijd te profiteren van rente-op-rente-effecten. Daarbij geldt bovendien dat deze ETF zeer geschikt is al kernholding, evenals de MSCI World (1). De vastgoed, edelmetalen en technologie ETF's spelen meer in op specifieke marktbewegingen en zijn dus ook een tikkeltje risicovoller.
Disclaimer: dit artikel mag niet worden beschouwd als professioneel beleggingsadvies. Voor meer informatie, zie de volledige disclaimer.
Youri van Heumen is
(eind)redacteur. De informatie in dit artikel is niet bedoeld
als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde
beleggingen.