rood blauwe elepsis logo Belegger.nl

Hoge cacaoprijzen maken chocola duur

Cacaoprijzen stijgen explosief. Valt daar voor beleggers iets aan te verdienen?

Hoge cacaoprijzen maken chocola duur

Cacaoprijzen stijgen explosief. Sinterklaas heeft er ook last van, want de chocoladeletters zijn duur geworden. Cacao is een nichemarkt waar beleggers mogelijk rendement kunnen oogsten, als ze niet bang zijn voor de nodige volatiliteit. US News Money zet uiteen wat je moet weten over beleggen in cacao.

Cacao is een belangrijk ingrediënt in chocoladeproducten. De torenhoge cacaoprijzen zorgen ervoor dat banketbakkers overschakelen op snoepgoed zonder chocolade, of ze gebruiken minder chocola voor de taartjes. De cacaoprijzen smaken wel zoet voor beleggers in grondstoffen.

Waarom zijn de cacaoprijzen zo hoog?

De cacaofutures zijn bijna twee keer zo hoog als een jaar geleden. Belangrijkste oorzaak is het ongunstige weer in Ivoorkust en Ghana, samen goed voor de helft van de wereldwijde cacaoproductie. Extreem weer heeft de oogsten gedecimeerd.

Recordtemperaturen en droge omstandigheden zullen naar verwachting verergeren, waarschuwt Francisco Martin-Rayo, CEO van Helios, een AI-platform dat klimaatrisico's integreert om prijsveranderingen van agrarische grondstoffen te voorspellen. Deze uitdagingen worden nog versterkt door verouderende cacaobomen in belangrijke productiegebieden, die stressgevoeliger en minder productief zijn.

De vraag naar chocola blijft intussen groot. Het volume van de markt voor chocoladeproducten zal naar verwachting tussen nu en 2029 met een miljard kilo toenemen.

Redenen om te beleggen in cacao

Een grondstof als cacao kan dienen als een diversificatiemiddel voor een portefeuille, omdat de prijzen niet noodzakelijkerwijs correleren met die van aandelen en obligaties. Net als andere grondstoffen kan cacao ook dienen als inflatiehedge. Cacao is bovendien een manier om in te spelen op de macrotrend van een groeiende wereldbevolking die welvarender wordt. Verder kan het mogelijk een positieve financiële blootstelling geven aan risico's van klimaatverandering. Daarnaast kan de grondstof een manier zijn om in te spelen op opkomende markten waarvan de economie en valuta afhankelijk zijn van de cacao-export.

Risico's van beleggen in cacao

Net als andere grondstoffenprijzen - zeker de agrarische - zijn cacaoprijzen erg volatiel. Het weer speelt een grote rol, maar speculatie op de financiële markt ook, wat de prijsschommelingen kan verergeren. Bovendien zijn beleggingen in cacao niet zo liquide als die in andere grondstoffen, zoals olie of goud.

Hoe kun je beleggen in cacao?

Cacao is een nichemarkt. Het is lang niet zo eenvoudig om in de grondstof te beleggen als in veel aandelen. Beleggers moeten het risico goed inschatten en niet bang zijn voor een portie volatiliteit. Hieronder een paar mogelijkheden om blootstelling te krijgen aan cacao.

1. Futures en opties

Producenten, exporteurs, fabrikanten en speculanten verhandelen cacaofutures en -opties in New York en Londen. Futurescontracten verplichten de eigenaar om een grondstof te kopen of te verkopen tegen een bepaalde prijs op een bepaalde datum in de toekomst. Opties daarentegen geven de contracthouder de mogelijkheid om dit te doen. De handel in futures en opties is echter risicovol en niet voor iedereen geschikt als beleggingsinstrument.

2. Exchange traded products

Een andere manier om in cacao te beleggen is via ETF's met blootstelling aan de grondstof.

3. Aandelen in snoepfabrikanten en cacaohandelaren

Ook via bedrijven die handelen in de grondstof of deze verwerken kunnen beleggers blootstelling krijgen aan de cacaomarkt. In Nederland is Acomo een bedrijf dat voedingsingrediënten produceert en distribueert, waaronder cacao. Andere voorbeelden zijn bekende snoepfabrikanten zoals Hershey, Nestlé en Mondelez.

Dalende cacaoprijzen zouden deze bedrijven ten goede komen, terwijl stijgende cacaoprijzen ervoor zouden zorgen dat die moeten absorberen of doorberekenen aan klanten, wat de vraag kan schaden. Dit zijn geen pure chocoladebedrijven; er zijn veel andere factoren waar je op moet letten als je deze aandelen wilt kopen.