Nu de wereld zich langzaam maar zeker realiseert dat ‘we’ het niet gaan redden met zon en wind alleen en dat fossiele energie eindig is, is een bekende uit het verleden begonnen aan een comeback. Kernenergie was vooral populair in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw, maar is nu bezig met een renaissance.
Na de ramp in het Japanse Fukushima in 2011 was kernenergie uit de gratie en in 2021 sloot Duitsland al zijn kerncentrales omdat kernenergie te gevaarlijk zou zijn. Maar daar komen veel mensen, vooral ter linkerzijde van het spectrum, nu van terug. Grote economieën komen meer en meer tot het inzicht dat kernenergie een stabiele en statistisch veilige manier is om de oplopende energietekorten op te lossen. En dat zonder CO2-uitstoot en zeer efficiënt. Een enkele pellet uranium (zo groot als de helft van een duim) bevat net zoveel energie als 17 duizend kubieke meter gas, 450 liter olie of 1000 kilo steenkool.
Ook de techniek is de afgelopen decennia verder ontwikkeld. Kernfusie zal nog wel even toekomstmuziek blijven, maar voor het afval van de gebruikelijke kernsplijting zijn oplossingen of alternatieven gevonden. In Nederland zullen er nieuwe centrales gebouwd worden en zelfs Japan is bezig zijn kerncentrales weer op te starten. NextEra Energy, de Amerikaanse energiereus waar wij bij Fintessa voor onze cliënten in beleggen, kreeg onlangs van de overheid goedkeuring om twee kerncentrales in de buurt van Miami nog eens 20 jaar in bedrijf te houden.
Steeds meer energie nodig
De grote tekorten aan energie worden grotendeels veroorzaakt door de energievraag van datacenters en de elektrificatie van transport. Barclays verwacht dat in 2030 datacenters zo’n 9 procent van het wereldwijde energieaanbod zullen opslokken. Nu is dat 2-3 procent. Om de AI-boom handen en voeten te geven, wordt er flink geïnvesteerd in nieuwe AI-datacenters. Alleen al dit jaar wordt daar meer dan 60 miljard dollar aan uitgegeven. Dit zal niet alleen naar AI-datacenters gaan, maar het grootste deel waarschijnlijk wel.
Voor een belangrijk deel zullen deze datacenters gebouwd worden in de Verenigde Staten. Maar de laatste maanden werden ook nieuwe datacenters aangekondigd in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Maleisië, Thailand en Saoedi-Arabië. In elk van deze landen zal 5 à 10 miljard dollar geïnvesteerd worden.
Grote datacenterexploitanten zien de voordelen van kernenergie. Zo heeft Amazon, om de levering van energie ‘maar alvast geregeld te hebben’, een datacenter overgenomen dat naast een kerncentrale staat en daar ook elektriciteit van krijgt. Microsoft sloot een vergelijkbare deal met een energiemaatschappij: de oude Three Mile Island-kerncentrale wordt opnieuw opgestart en zal exclusief aan Microsoft elektriciteit leveren. En Google gaat samenwerken met Kairos Power, dat er via een aantal kleine kernreactoren voor zal zorgen dat de AI-datacenters zullen blijven draaien.
Niet alleen uranium
Opvallend is dat mijnbouwbedrijf Rio Tinto het blijkbaar niet ziet zitten met kernenergie en zich vol blijft richten op de winning van lithium voor accu’s van auto’s en windmolens. Het verkocht onlangs een uraniummijn in Wyoming aan Uranium Energy voor 175 miljoen dollar. Bovendien startte Rio Tinto een campagne in Servië om de tegenstand van de bevolking te overwinnen tegen lithiumwinning in het gebied. In de Jadarvallei wil de mijnbouwer de grootste lithiummijn van Europa ontwikkelen.
Hoewel de Servische regering akkoord is, ziet zo’n twee derde van de bevolking de ontginning niet zitten. Rio Tinto is nu begonnen met optredens in de media, presentaties en bijeenkomsten om het publiek te informeren. De nadruk ligt dan vooral op de beperkte risico’s voor de omgeving en de gezondheid en niet zozeer op de economische voordelen voor de bevolking.
Barclays heeft berekend dat de verwachte kosten voor het opstarten van de mijn van 2,4 miljard dollar al opgelopen zijn naar meer dan 3 miljard dollar. Vandaar dat de mijnbouwer z’n pijlen richtte op Arcadium lithium; een hapklaar brokje met lithiummijnen en productie- en opslagfaciliteiten die al operationeel zijn.
Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.