De Kooplijsten van Belegger.nl zijn niet compleet zonder de tips van columnist Martine Hafkamp, van Fintessa Vermogensbeheer. Welke drie aandelen zouden volgens haar in 2025 weleens hoge ogen kunnen gooien?
Voordat Martine Hafkamp haar kooplijst voor 2025 bekendmaakt, blikt ze terug op haar tips van vorig jaar: de Amerikaanse ICT-reus Microsoft, het Franse luxegoederenconcern LVMH en het Noorse energiebedrijf Equinor.
Terugblik Microsoft
Microsoft was tot de maand juli een outperformer, net als andere Big Tech-aandelen. Vanaf dat moment is technologie gaan corrigeren. Microsoft staat echter nog steeds op een ruime plus van 20% op het moment van schrijven.
"Ten opzichte van de S&P 500 is het een underperformer, ook als je de koersontwikkeling afzet tegen die van andere Big Techfondsen als Nvidia, Alphabet en Amazon", zegt Hafkamp.
Toch blijft Microsoft in haar ogen nog steeds een alleszins redelijke belegging. "Beleggers maken zich bij Microsoft duidelijk zorgen over de enorme uitgaven aan AI en dan met name of Microsoft al die uitgaven wel zal terugverdienen. Vooralsnog blijft Microsoft een aandeel om te houden, maar een directe reden voor outperfpormance in het komende jaar lijkt er niet te zijn."
Meer tips? | Bekijk hier de aandelen voor 2025 van andere experts
Terugblik LVMH
Ook LVMH begon het jaar goed. Hier duurde het feest echter tot maart: toen draaide de koers in neerwaartse richting. De tegenvallende economische groei in China, de afnemende consumentenbestedingen aldaar, de inzakkende bestedingen aan luxegoederen in andere delen van de wereld (behalve de high end luxegoederen, denk aan Hermès) en de lokale Franse problemen sinds juni (verkiezingen, politieke onzekerheid, etcetera) hebben allen bijgedragen aan een ongunstige koersontwikkeling, aldus Hafkamp.
"Wellicht is het een les om in de voorspellingen voor het nieuwe jaar geen bestaande trends uit het oude jaar door te trekken. Die houden zelden een heel jaar stand", zegt Hafkamp.
"Dat is ook gelijk de valkuil van het geven van tips voor een vol beleggingsjaar, terwijl wij bij Fintessa gedurende het jaar volop gelegenheid hebben om bij te sturen binnen de portefeuilles van onze cliënten."
Terugblik Equinor
Equinor begon het jaar slecht, herstelde daarna, en zakte vervolgens opnieuw in. Het aandeel leed duidelijk onder de gedaalde olieprijs en de (in het eerste deel van het jaar) lagere gasprijs.
Het ziet er volgens Hafkamp inmiddels echter naar uit dat de koers bezig is aan een herstel. "Equinor is hofleverancier voor Europa van aardgas en zal dat voorlopig nog wel blijven. Nu de gasprijs wereldwijd stijgt, ziet het er voor Equinor beter uit. De olieprijs is nog wel onzeker."
Equinor zal vanaf volgend jaar minder dividend gaan uitkeren, zegt Hafkamp. "Bedenk dat het bedrijf dit jaar nog een dividend van 11% uitkeerde. Dat gevoegd bij het koersresultaat zorgt voor een betere performance dan het op het eerste gezicht wellicht lijkt. Equinor was dit jaar een underperformer, maar zou volgend jaar wel eens erg mee kunnen vallen."
De kooptips voor 2025
Welke aandelen zijn dan een must voor 2025? Volgens Hafkamp zijn dit de Amerikaanse techreus Alphabet, chipmachinefabrikant ASML en de Deense farmaceut Novo Nordisk. Haar klanten hebben al deze namen in portefeuille, net als de tips van vorig jaar overigens.
"Hun portefeuilles bestaan uit veel meer posities", voegt ze toe. "Hierdoor ontstaat een goed gespreid geheel. In 2024 heeft dat zich voor hen dubbel en dwars uitbetaald. Als je zelf niet durft te beleggen en je wel geld ‘over’ hebt dat nu stof staat te vangen op een spaarrekening, kan het een idee zijn om op zoek te gaan naar een onafhankelijke en gespecialiseerde partij die dat voor je kan doen."
Kooptip 1: Alphabet
Alphabet is de laatste weken de kop-van-jut bij het Amerikaanse Openbaar Ministerie. Chrome zou afgesplitst moeten worden van Alphabet omdat het te veel verkoopmacht heeft. Ook lopen er rechtszaken in Europa omdat de zoekmachine van Google te groot en te machtig is.
"Het is allemaal gerommel in de marge", vindt Hafkamp. "Dit soort rechtszaken lopen nog jaren en Alphabet heeft zeker geen verloren zaak. Bovendien, als er toch activiteiten verkocht moeten worden, komt er bij deze onderdelen veel verborgen waarde vrij, wat goed is voor aandeelhouders."
De grootste advertentieverkoper ter wereld kwam volgen haar met prima cijfers over het derde kwartaal. "Beleggers waren vooral benieuwd of de torenhoge investeringen in AI gerechtvaardigd waren. En ook daarin stelde Alphabet niet teleur. Dankzij allerlei AI-oplossingen weet Google Cloud veel nieuwe klanten te winnen, nemen bestaande klanten meer producten af en worden de afgesloten deals steeds groter. De omzet van de clouddivisie, die de sterke rekenkracht voor deze diensten moet leveren, steeg hierdoor met 35% naar $11,35 miljard."
Het aandeel van Google Cloud in de operationele winst is in één jaar tijd uitgegroeid van 1,1% naar 6,8%. "Alphabet laat daarmee eindelijk zien een geduchte concurrent van Amazon Web Services en Microsoft Azure te kunnen worden."
Topman Sundar Pichai, die in juli nog zei dat het risico van te weinig investeren in AI veel groter is dan te veel investeren, lijkt daarmee het gelijk aan zijn kant te hebben, aldus Hafkamp. "Zolang de hoge AI-investeringen gepaard gaan met hogere inkomsten zullen beleggers tevreden zijn. Alphabet, dat in het afgelopen kwartaal bijna $13,1 miljard heeft geïnvesteerd in AI, zegt dat dit kwartaal nog eens te zullen doen. Volgend jaar zal het bedrag bovendien verder opgehoogd worden."
Alphabet is bezig om AI in alle producten te integreren. Zo heeft het concern besloten om hun Gemini AI chatbot op te nemen in Google Maps. Dit opent volgens Hafkamp deuren om ook Maps slim te maken met het vinden van activiteiten zoals concerten en optredens, goed aangeschreven hotels en restaurants en OV-vertrektijden. "Vraag het gewoon in Maps en je krijgt antwoord. Google Maps heeft inmiddels 2 miljard maandelijkse gebruikers. Dat is een heel grote vijver waarin gevist kan worden…"
Musk pocht over de komst van z’n robotaxi’s, maar Alphabet is volgend Hafkamp al veel verder en heeft ze al rijden in Phoenix en San Francisco. "Die maken 100.000 ritjes per week. De divisie Waymo loopt ver voorop met niet alleen de ontwikkeling van autonoom rijden, maar ook met de ontwikkeling van camera's en sensoren."
Dit bedrijfsonderdeel wordt inmiddels op $45 miljard gewaardeerd. Onlangs maakte men bekend de Waymo taxi's ter beschikking te stellen aan Uber, zodat beide bedrijven kunnen samenwerken. Vooralsnog zal dat beperkt blijven tot de Verenigde Staten, stelt Hafkamp. "Het is echter de bedoeling dat dit in een later stadium over de hele wereld zal worden uitgerold. Het zal een gigantische groei geven en heel disruptief kunnen zijn voor de taxibranche."
Maar ook busjes van bezorgdiensten zullen straks autonoom rijden. "Alphabet boort hiermee de wereldwijde transportmarkt aan", aldus Hafkamp. Het aandeel Alphabet is met een k/w van 21 voor volgend jaar niet duur, vindt ze. "Het vijfjarig gemiddelde ligt op 25,7."
Kooptip 2: ASML
Het tweede aandeel op het kooplijstje is een Nederlands aandeel: chipmachinefabrikant ASML. Op het eerste oog lijkt dat een verrassende keuze: de orderintake gedurende het derde kwartaal viel beleggers tegen. Zo erg zelfs dat beleggers in de Verenigde Staten een rechtszaak tegen het bedrijf willen beginnen.
Volgens Martine Hafkamp rekenen ze echter buiten het feit dat ASML zelf al eerder had aangegeven dat 2024 een overgangsjaar is en dat 2025 een heel succesvol jaar zou worden, ondanks het feit dat ook de orderintake voor dit jaar onlangs naar beneden is bijgesteld.
"Dat laatste is omdat orders van Intel en vooral Samsung vooralsnog uitblijven", zo licht ze toe. "De tegenvallende orders komen door het feit dat AI weliswaar prima draait, maar de vraag naar chips voor automotive, smartphones en IoT flink tegenvalt."
"Wel wordt momenteel volop geïnvesteerd in chipfabrieken en datacenters door grote bedrijven (de CAPEX van Amazon, Alphabet, Nvidia en Meta samen voor dit jaar bedraagt $240 miljard!) en daarvoor zijn de machines van ASML nodig."
Daarnaast investeren chipfabrikanten (TSMC) in fabrieken buiten Azië. Ook voor deze nieuwe fabrieken zijn de machines van ASML nodig. De eerste machine die de geavanceerde EUV-machines moet opvolgen, is al geleverd aan Intel, zo vervolgt de vermogensbeheerder. "De concurrentie zal niet achter kunnen blijven. Het is dus niet de winst maar met name het orderboek dat teleurstelde."
ASML is en blijft goed winstgevend, volgens Hafkamp. Ze vindt het aandeel met een k/w van 34 voor dit jaar en 27 voor 2025 niet duur. "De gemiddelde k/w van de afgelopen vijf jaar lag boven de 44", zo rekent ze voor. Het dividend met een yield van 1% stelt echter niet veel voor.
"ASML blijft ondanks de teleurstellende derdekwartaalcijfers een prachtbedrijf, maar eerlijk is eerlijk, het zal waarschijnlijk tijd kosten om het vertrouwen van de beleggers na hun faux pas terug te winnen. Na de koersafstraffing weten beleggers in ieder geval weer dat de halfgeleidersector een cyclische markt is en blijft."
Kooptip 3: Novo Nordisk
Obesitas blijft een probleem. Het aantal mensen dat eraan lijdt is omvangrijk. Nu de farmaceutische industrie langzaam overgaat van injecties naar een pilvorm, lijken producten als Wegovy en Ozempic toegankelijker te worden voor een groter publiek, zo licht Hafkamp haar keuze voor Novo Nordisk toe.
"Tevens neemt de kans om te worden opgenomen in zorgverzekeringen toe. Ze zullen meer producten verkopen, al zal de prijs waarschijnlijk wel zakken. Maar het is en blijft een markt met enorme potentie, die alleen maar groter zal worden.
Novo Nordisk domineert die samen met het Amerikaanse Eli Lilly. De rest van de concurrentie ligt nog ver achter, volgens Hafkamp.
Ze ziet ook een bedreiging: het aflopende patent in China (2026). "Het gevaar bestaat dat er vanuit dat land een golf van goedkope generieke medicijnen de wereld zal overspoelen. Daar is China sowieso berucht om. Niet dat het producten met dezelfde werking zullen zijn, zeer waarschijnlijk niet. Maar hoop doet leven en goedkope afslankmedicijnen zullen ook wel aftrek vinden onder de bevolking in het Westen."
Meer tips? | Bekijk hier de aandelen voor 2025 van andere experts