rood blauwe elepsis logo Belegger.nl

Wanneer onzekerheid de enige zekerheid is

Als onzekerheid de enige zekerheid is, kunnen we ons maar beter focussen op wat we wél kunnen controleren.

Wanneer onzekerheid de enige zekerheid is
Beeld: © iStock

Is de Amerikaanse staatsobligatiemarkt kapot? Komt er een nieuwe wereldorde aan? Zijn de dagen van de Amerikaanse dollar als reservemunt geteld? Na een week vol chaos op de beurzen lijkt plots alles ter discussie te staan. Hoe ga je daar als belegger mee om?

Optie 1: Negeren

Volgens de stoïcijnen, zoals Marcus Aurelius en Seneca, bepaal je zelf hoe je naar een situatie kijkt. Misschien zijn de recente importheffingen slechts een uitvlucht voor iets dat onvermijdelijk is: mean reversion in markten. Je kunt het dus negeren — wat voor veel mensen vaak een prima optie is. Jack Bogle, oprichter van Vanguard, zei ooit: “Don’t do something, just stand there”. En Morningstar hamert regelmatig op het gezegde: “Het gaat niet om het timen van de markt, maar om de tijd die je op de markt doorbrengt.”

Er is geen gebrek aan nieuws en analyses. Beleggers worden continu aangespoord om zich te verdiepen in een eindeloze stroom van steeds wisselende en complexe kwesties. Veel hiervan is echter ruis — hoe belangrijk het op dat moment ook voelt.

Cruciaal voor beleggingssucces is juist om die ruis te negeren en te focussen op de elementen die écht impact hebben op het langetermijnrendement. Wat dat is, verschilt per belegger. De beleggingshorizon speelt daarin een sleutelrol. Dertigers die via periodiek pensioensparen beleggen, kunnen de volgende rentevergadering van de Fed of ECB gerust negeren. Voor traders ligt dat anders.

Voor hen draait het niet alleen om wat belangrijk is, maar ook of je de uitkomst kunt voorspellen. Een gedisciplineerd proces is essentieel voor langetermijnsucces — en vormt een belangrijk onderdeel van fondsevaluaties bij Morningstar.

De meeste beleggers zeggen dat ze voor de lange termijn beleggen, maar zijn collectief vaak gefocust op de korte termijn. Daar is al veel over geschreven, maar vaak komt het neer op menselijk gedrag dat zijn oorsprong vindt op de savannes van Afrika. Het brein is immers nauwelijks veranderd. En dus kunnen we vandaag nog steeds leren van oude filosofen.

De Stoïcijnse school zegt: focus op wat je kunt controleren. Voor beleggers zijn dat vooral diversificatie en kosten. Het belang daarvan heb ik vaker besproken in eerdere columns, en in de toekomst zal ik vermoedelijk meer schrijven over portfolio diversifiers. Ook het belang van een beleggingsplan valt niet te overschatten. Efficiëntie via goede gewoontes is een kernprincipe van de Stoïcijnse filosofie — en draagt bij aan een gebalanceerd leven.

Zelf beleg ik iedere maand een minimaal bedrag, al wisselt de bestemming. Altijd gaat het om een select mandje fondsen of trackers. Die gewoonte geeft richting en automatiseert beslissingen. De keuze van de specifieke instrumenten zie ik als een vorm van intellectuele gymnastiek. Soms is het waardegedreven, soms draait het om herbalanceren. Zo kies ik bijvoorbeeld voor Europese aandelen als de MSCI Europe langdurig achterblijft bij de S&P 500 tijdens een marktrally.

De reset van de obligatiemarkten in 2022-2023? Die gaf obligatiefondsen voor het eerst een plek in mijn portefeuille. Naast de maandelijkse bijdragen houd ik ook wat cash aan — voor ideeën waarin ik sterk geloof of wanneer een positie onterecht hard afgestraft wordt door de markt.

Optie 2: De actieve aanpak

Anderzijds kun je proberen een crisis in je voordeel te laten werken. Actieve beleggers en traders stellen zich niet als slachtoffers op tijdens een beurskrach, maar zien juist kansen. Ze vertrouwen op hun proces, laten zich niet meeslepen door emoties, en maken een bewuste keuze om gevoel en actie te scheiden. Een verlies wordt dan geen falen, maar informatie.

Waar de massa direct reageert, reflecteert de stoïcijn eerst. Niet omdat het hem niets doet, maar omdat hij weet dat paniek niets oplevert. Een handelsoorlog tussen de VS en China? Geopolitiek? Onvoorspelbaar en buiten zijn controle. Juist daarom besteedt hij zijn energie aan de vraag: wat betekent dit concreet voor de fundamenten van mijn beleggingen?

Thomas De Fauw is analist multi-asset fondsen bij Morningstar Benelux.