David Einhorn heeft in het eerste kwartaal van 2025 de aandelenmarkt ruimschoots verslagen met zijn hedgefonds. Wat zijn de geheimen achter dit succes? The Motley Fool dook in zijn topbeleggingen.
De bekende waardebelegger David Einhorn behaalde met zijn fonds DME Capital Management (voorheen Greenlight Capital) een rendement van 8,2% in de eerste drie maanden van dit jaar. Ter vergelijking: de S&P 500 daalde in dezelfde periode met 4,6%.
Deze outperformance dankt hij mede aan een defensieve aanpak, waaronder een flinke positie in goud en shortposities op consumentenaandelen. Ook liet Einhorn zich kritisch uit over het beleid van president Trump, wat zijn voorzichtige houding deels verklaart.
Toch bestaat zijn portefeuille nog steeds uit 36 aandelen met een totale waarde van bijna $2 miljard. Hij blijft speuren naar ondergewaardeerde aandelen met opwaarts potentieel. Voor beleggers op zoek naar inspiratie zijn dit de drie grootste posities van zijn fonds:
1. Green Brick Partners – 28% van de portefeuille
Green Brick Partners is veruit Einhorns grootste positie. Hij richtte de onderneming zelf op, samen met vastgoedinvesteerder Jim Brickman. Met hun fonds JBGL kochten ze tijdens de vorige crisis goedkope grond en hielpen ze noodlijdende huizenbouwers. In 2014 ging JBGL naar de beurs als Green Brick. Uniek is dat het bedrijf veel van de grond in eigen bezit heeft – een voordeel ten opzichte van concurrenten.
Eind 2024 beschikte Green Brick over ruim 37.800 kavels, vooral in groeiregio’s als Texas, Florida en Georgia. Sinds 2020 steeg de winst gemiddeld met 39% per jaar. De beurskoers ging de afgelopen vijf jaar ruim zeven keer over de kop, maar het aandeel blijft laag gewaardeerd: slechts 7 keer de verwachte winst. Risico’s zijn er in de vorm van stijgende rentes en bouwkosten, maar dankzij het sterke management en de solide marktpositie blijft er ruimte voor verdere groei.
2. CONSOL Energy – 7,7% van de portefeuille
De op één na grootste positie van Einhorn is steenkoolproducent CONSOL Energy uit Pennsylvania, inmiddels gefuseerd met Arch Resources tot Core Natural Resources (CNR). De nieuwe groep bezit elf mijnen, waaronder het Pennsylvania Mining Complex, dat jaarlijks tot 28,5 miljoen ton steenkool kan leveren.
CNR bedient zowel de staalindustrie met metallurgische kolen als energieproducenten met thermische kolen. Meer dan 10% van de omzet komt uit China en India. Sinds Peking een importheffing van 15% op Amerikaanse steenkool invoerde, verloor het aandeel bijna een derde van zijn waarde. Toch blijft het bedrijf winstgevend en wordt het verhandeld tegen een aantrekkelijke koers-winstverhouding van 8.
Hoewel de wereld zich langzaam afkeert van fossiele brandstoffen, biedt de politieke koers onder Trump voorlopig ademruimte. Wel blijft de sector risicovol op de lange termijn.
3. Brighthouse Financial – 7% van de portefeuille
Brighthouse Financial is een Amerikaanse verzekeraar, gespecialiseerd in levensverzekeringen en lijfrentes. Het aandeel noteert dit jaar een plus van circa 9%. Einhorn ziet er mogelijk een overnameprooi in. In 2024 had Brighthouse te maken met zorgen rond de zogeheten risk-based capital (RBC)-ratio, die tussen de 400% en 450% zou moeten liggen om beleggers gerust te stellen.
Die ratio geeft aan in hoeverre een verzekeraar bestand is tegen financiële schokken. Volgens geruchten onderzoekt het management de verkoop van (delen van) het bedrijf. Analisten van Raymond James verhoogden hun advies naar 'strong buy', omdat een overname volgens hen veel waarde voor aandeelhouders kan vrijmaken.
Ze verwachten dat Brighthouse zijn kaspositie zal willen versterken om aantrekkelijker te worden voor kopers. De beleggingscase draait dan ook grotendeels om overnamespeculatie. Dat maakt het aandeel interessant voor wie mikt op een speculatieve bijvangst, maar minder geschikt als zwaargewicht in een portefeuille.
Lees ook: 10 aandelen van buiten de VS die topfavoriet zijn bij Amerikaanse hedgefondsmanagers