'Positie top Unibail lijkt onhoudbaar geworden'

Gepubliceerd op 15 november 2020 15:01 |

UNIBAIL-RODAMCO-WESTFIELD (13:16)

60,300 -0,160 (-0,26%)

PARIJS (AFN/BLOOMBERG) - Winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield (URW) moet binnenkort mogelijk op zoek naar een nieuwe topman en financieel directeur. Volgens Le Journal Du Dimanche lijkt de positie van de huidige top van het bedrijf onhoudbaar geworden door het mislukken van een geplande aandelenemissie ter waarde van 3,5 miljard euro.

Het Franse weekblad rekent erop dat topman Christophe Cuvillier en zijn financiële rechterhand Jaap Tonckens binnen enkele dagen al hun vertrek aankondigen. Maar het is niet duidelijk op welke bronnen het medium dit precies baseert. Als meest voor de hand liggende opvolger van Cuvillier wordt Jean-Marie Tritant genoemd, het hoofd van de Amerikaanse tak van URW.

Het aan de beurs in Amsterdam genoteerde bedrijf kreeg afgelopen week te maken met een zware tegenslag toen de aandeelhouders tegen de grote aandelenemissie stemden. Vrijdag trad president-commissaris Colin Dyer al terug. Hij werd per direct opgevolgd door Léon Bressler. Dyer blijft wel commissaris bij URW.

Beleggersorganisatie VEB sprak eerder van een motie van wantrouwen aan het adres van het bestuur van URW, en ging er meteen al vanuit dat dit niet zonder gevolgen zou kunnen blijven. "Aandeelhouders die zich zo keren tegen een aandelenuitgifte is niet eerder vertoond", aldus de VEB.

De laatste weken kwam er al veel kritiek van verschillende aandeelhouders op de plannen van URW om aandelen te verkopen. URW wilde met de opbrengst de schuldenlast versneld terugdringen, maar gaf ook aan niet in acute geldnood te verkeren.

33 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Travis Bickle
0
Lijkt inderdaad erg logisch, misschien handig om in het vervolg mensen aan te stellen die in het belang van de aandeelhouder denken. Emissie tegen een bodemkoers, tja dan vraag je er gewoon om.
wiegveld
0
Aftreden CEO is bitter noodzakelijk. Alleen al de toon die hij de weken voorafgaand aan de stemming uitsloeg was voldoende toen Bressler aantrad als commissaris. Hij is verantwoordelijk voor de puinhoop die na de fusie daar was.
De CFO kan wel behouden blijven lijkt mij. Enig continuïteit is ook wel goed.
Beursplein 5
0
Miljarden verlies voor Unibail-Rodamco-Westfield door coronacrisis

De coronacrisis drukt Unibail-Rodamco-Westfield diep in de rode cijfers. In de eerste helft van 2020 bedroeg het nettoverlies 3.709,6 miljoen euro.

Dat maakte de beursgenoteerde vastgoedbelegger 29 juli nabeurs bekend. Vergeleken met de eerste helft van 2019 haalde URW 14,2 procent minder netto huurinkomsten uit het vastgoed dat toen ook al in bezit was.

De onderneming boekte 2.768 miljoen euro ofwel 5,1 procent af op de waarde van de bestaande portefeuille. Nog eens 658 miljoen euro ging af van de waarde van ontwikkelprojecten, waaronder Mall of the Netherlands, en projecten die in de eerste helft van 2020 in exploitatie gingen.

Meer slechte debiteuren
Bij de divisie winkelcentra daalden de huurinkomsten uit de gelijk gebleven bezittingen (like for like) met 11,3 procent voor de hele groep, 6,7 procent in continentaal Europa en 9,7 procent in Nederland. Naar verhouding viel de hardste klap in het Verenigd Koninkrijk. Daar daalden de netto huurinkomsten like for like met 34,1 procent.

De coronacrisis bezorgde URW meer slechte debiteuren en ging ten koste van inkomsten uit parkeren en commerciële partnerschappen. Ook moest de onderneming regelingen treffen met huurders die door de crisis in de problemen kwamen. In Europa trof URW voor 32,6 miljoen euro aan betalingsregelingen.

Bijna half miljard huur tegoed
Van de huur voor het eerste halfjaar heeft URW in Europa 69 procent opgehaald. In het eerste kwartaal kwam nog 96 procent van de huur binnen, in het tweede kwartaal nog maar 41 procent. 34 procent van de huur in het tweede kwartaal werd uitgesteld of gekort. De overige 25 procent is te laat en moet van URW betaald worden. Daarvan wordt 64 procent gedekt door een borg, een bank- of een concerngarantie.

Ik ga akkoord met het ontvangen van vakinformatie op mijn interessegebieden van de titels van Vakmedianet en heb kennis genomen van het Privacy en Cookie Beleid van Vakmedianet groep.

Voor de hele groep bedroeg het aandeel van de opgehaalde huur voor het eerste halfjaar 67 procent. Het totaal dat de URW nog van zijn huurders tegoed heeft, steeg naar 493 miljoen euro.

Leegstand loopt op

De verhuuractiviteit kwam op een laag pitje te staan. Het aantal nieuwe huurcontracten daalde met 44 procent op jaarbasis naar 661. De opening van Mall of the Netherlands is daarom uitgesteld naar het eerste kwartaal van 2021, zo werd eerder bekend.

Ook gingen er meer huurders failliet. De leegstand steeg gedurende de eerste helft van 2020 met 140 basispunten naar 6,8 procent voor de hele groep. In continentaal Europa nam de leegstand toe van 2,5 procent naar 3,9 procent. Nederland liet een lichte daling zien maar bleef op een hoog niveau: van 8,2 procent naar 8,1 procent.

Rendementen stijgen
Het netto aanvangsrendement op de portefeuille winkelcentra steeg gedurende het eerste halfjaar met 8 basispunten naar 4,4 procent. Continentaal Europa loopt in de pas met een stijging van 4,4 procent naar 4,5 procent.

Nederland laat de grootste toename zien: het netto aanvangsrendement steeg van 4,9 procent eind 2019 naar 5,2 procent op 30 juni 2020.

Schuldgraad stijgt
De afboeking op de portefeuille heeft haar weerslag op de loan-to-value (ltv; waarde van de leningen gedeeld door waarde van de bezittingen). De ltv steeg gedurende de eerste helft van 2020 van 38,6 procent naar 41,5 procent. Tegelijkertijd daalde de interest coverage ratio (icr; terugkerend bedrijfsresultaat gedeeld door terugkerende netto rentelasten) van 5,7x naar 4,2x.

Problemen met banken verwacht URW nog niet. De strengste convenanten voor bedrijfsschulden van de groep hebben een maximale ltv van 60 procent en een minimale icr van 2x.
Beursplein 5
0
Te veel B-klasse vastgoed op de balans:

Slovakia
Aupark

Czech Republic
Centrum Chodov, rebranded to Westfield Chodov in 2019
Centrum Cerný Most, located in the Cerný Most district of Prague
Metropole Zlicín just south of Zlicín
Bubny (Shopping Centre) [in development]

Poland
Galeria Mokotów
Arkadia - Westfield Arkadia
Wroclavia
Slovakia
Aupark Bratislava

Spain
Benidorm (in development)
Bonaire
Equinoccio
Garbera (in development)
Glòries
La Maquinista
La Vaguada
Parquesur
Splau
Beursplein 5
0
Unibail-Rodamco-Westfield's Short-Term Debt & Capital Lease Obligation for the quarter that ended in Jun. 2020 was $5,630 Mil. Unibail-Rodamco-Westfield's Long-Term Debt & Capital Lease Obligation for the quarter that ended in Jun. 2020 was $27,757 Mil.

Unibail-Rodamco-Westfield's goodwill for the quarter that ended in Jun. 2020 was $2,387 Mil.

Goodwill is an intangible asset that arises as a result of the acquisition of one company by another for a premium value. The value of a company's brand name, solid customer base, good customer relations, good employee relations and any patents or proprietary technology represent goodwill.

Beursplein 5
1
Er kan nog een afboeking volgen van minstens 30%.

Het marktaandeel van online shopping zal steeds verder toenemen, met name in het duurdere segment.

Ala klant bespaar je dan enorm. Je betaald niet voor veel te hoge huurkosten en personeelskosten. Daarom is klediing online veel goedkoper.

Een spijjkerbroek kost bij Zalando 30 tot 50 euro.
Bij diverse winkels in Unibail winkelcentra al gauw 100 tot 200 euro.

Welke keuze zou je zelf maken?
8ball
0
Bressler is al benoemd tot voorzitter van de RvC, de RvC ontslaat en benoemt de bestuurders dus dit is binnen een paar dagen gepiept, die zitten nu achter de schermen alleen nog de ontslagvergoeding en het persbericht af te stemmen
Travis Bickle
0
@beursplein 5 hoi jij reageert ook altijd op URW, feit is dat je in deze markt gewoon op andere manieren moet financieren. Rente is super laag dan moet je het daarin zoeken. De obligatieleningen worden allemaal overschreven iedereen is op zoek naar een beetje rendement rente laag, keer ff geen dividend uit, 100derden miljoenen besparing. Maar blijf van de aandelen af, dat is alleen voordelig voor de korte broeken.
R0ME0
4
Het aan de beurs in Amsterdam genoteerde bedrijf kreeg afgelopen week te maken met een zware tegenslag toen de aandeelhouders tegen de grote aandelenemissie stemden.

Het bedrijf kreeg geen klap maar werd juist gered door oplettende aandeelhouders die het bestuur wat duidelijk van buitenaf onder druk is gezet terug te fluiten.
Beursplein 5
1
quote:

R0ME0 schreef op 15 november 2020 16:38:


Het aan de beurs in Amsterdam genoteerde bedrijf kreeg afgelopen week te maken met een zware tegenslag toen de aandeelhouders tegen de grote aandelenemissie stemden.

Het bedrijf kreeg geen klap maar werd juist gered door oplettende aandeelhouders die het bestuur wat duidelijk van buitenaf onder druk is gezet terug te fluiten.


Dat gebeurde ook bij INTU.

INTU ging daarna binnen een paar maanden failliet.
Beursplein 5
0
[Modbreak IEX: Gelieve inhoudelijk te reageren, een aantal berichten is bij dezen verwijderd. Waarschuwing.]
R0ME0
2
quote:

Beursplein 5 schreef op 15 november 2020 16:47:Shopping centre owner Intu warns of bankruptcy as loss widens

BY RAZAK MUSAH BABA 12 MARCH 2020

Intu Properties has warned it could go bankrupt after citing a property valuation deficit as the main contributor to its £2bn (€2.26bn) loss for 2019.

For the year ended 31 December 2019, the company widened its loss from the £1.18bn recorded in 2018, a performance it said had been “exacerbated by the continued weak consumer confidence from the political and economic uncertainty in the UK”.

CEO Matthew Roberts said: “In the year, we made a loss of £2bn, predominantly due to a property value deficit of 23%, which is now 33% down from the peak in December 2017.

“This results in our debt to assets ratio increasing to 65% (adjusted for the Spanish disposals), highlighting the importance of fixing the balance sheet in our strategy.”

Just last week, Intu, which has, over the past several months, engaged in talks with investors regarding a possible equity raise of between £1bn and £1.5bn, said it would not proceed with the fundraising.

The reason given was that it “believes the current uncertainty in the equity markets and retail property investment markets precluded a number of potential investors from committing capital into the business and intu was therefore unable to reach the target quantum at the current time”.

In today’s announcement, Roberts said although the company was unable to proceed with an equity raise, “we have a range of options including alternative capital structures and asset disposals”.

He said: “In the short term, fixing the balance sheet is our top priority.”

Roberts said despite “a material uncertainty in relation to Intu’s ability to continue as a going concern”, the company has options including “alternative capital structures and further disposals to provide liquidity, and will seek to negotiate covenant waivers where appropriate”.

He said: “These would address potential covenant remedies and the upcoming refinancing activities, with the first material debt maturities in early 2021.”

Roberts, however, said he believed the real estate investment trust, which owns close to half of UK’s top-20 shopping centres including Intu Lakeside, Essex and the Intu Trafford Centre in Manchester, will address the challenges and “position us to take advantage of the opportunities”.BP 5,

Hou toch eens op man met je plaatsen van ouwe meuk die je hele eigen stelling ook nog eens ondermijnen.
Jij moet maar geen advocaat worden.

Uit het bericht dat je notabene zelf plaats is al te lezen dat INTU al in 2018 en 2019 dramatisch draaide waar URW goed draaide.

INTU was al slecht nog voor de corona crisis en de corona crisis ruimt de zwakke broeders op.

URW is geen zwakke broeder met nog steeds prima ratios op het dieptepunt van de crisis.

Gezien de aanwezige liquiditeit is er helemaal geen acute noodzaak voor een aandelen emissie, deze was alleen maar aangemoedigd door de rating agencys in samenwerking met de shorters.

Dat is nu tegen gehouden door partijen met echt veel kennis van de markt en heel veel kapitaal.

Hou eens op met dat plaatsen van die ouwe meuk want je plaatst niet eens de Q3 cijfers van URW die alweer veel beter waren onderliggend maar door prudente afschrijvingen nog steeds voor een lichte stijging van de LTV zorgden maar nog steeds zeer ruim onder de normen.

En dit is niet de eerste keer dst je met het plaatsen van veel oude berichten en deze allemaal zijdig te belichten veel andere lezers en posters probeert te misleiden en dat is gewoon niet toegestaan.

URW is namelijk totaal niet te vergelijken met INTU.Beursplein 5
1
Allemaal wensdenken.
Er wordt nog minimaal 30% afgewaardeerd.
De emissie was niet zomaar.
Meer schulden aangaan is geen optie.
Assets verkopen leidt ook tot boekverlies.
R0ME0
2
quote:

Beursplein 5 schreef op 15 november 2020 17:35:


Allemaal wensdenken.
Er wordt nog minimaal 30% afgewaardeerd.
De emissie was niet zomaar.
Meer schulden aangaan is geen optie.
Assets verkopen leidt ook tot boekverlies.Jij blijft ook gewoon lekker door gaan he.
Heb je niks beters te doen dan dit IEX forum onnodig impopulair te maken met je eigen wensdenken.

Ga je al die onzin nu 1000x herhalen en dan posten dat het wel 1000 keer gezegd is op iex???

Hoezo er moet nog minimaal 30% afgeboekt worden??

Meer schulden aangaan is totaal biet nodig, liquiditeit is geen issue, snap dat dan een keer.
Nieuwe obligaties zijn alleen ter herfinanciering.

Assets verkopen zal niet altijd maar zeker ook tot boekverlies leiden maar dat is nog altijd veel beter dan een claim.emissie.
Dat heeft met heel veel getallen te maken die jij allemaal niet noemt omdat die jouw heksenjacht niet ondersteunen.

En die emissie van INTU waar jij NOG een keer over begint daar was totaal geen interesse in, die is niet zoals bij URW weggestemd omdat er alternatieve routes zijn volgens een zeer groot deel van de aandeelhouders van URW welke binnenkort ook de leiding hebben over de RvB en RvC.
INTU was al ten dode opgeschreven VOOR corona en terecht dat ze die eindelijk hebben laten klappen want een mooi voorbeeld van hie te goedkoop geld te lang teveel rommel in de lucht houd.
Urw all in
1
quote:

R0ME0 schreef op 15 november 2020 17:32:


[...]

BP 5,

Hou toch eens op man met je plaatsen van ouwe meuk die je hele eigen stelling ook nog eens ondermijnen.
Jij moet maar geen advocaat worden.

Uit het bericht dat je notabene zelf plaats is al te lezen dat INTU al in 2018 en 2019 dramatisch draaide waar URW goed draaide.

INTU was al slecht nog voor de corona crisis en de corona crisis ruimt de zwakke broeders op.

URW is geen zwakke broeder met nog steeds prima ratios op het dieptepunt van de crisis.

Gezien de aanwezige liquiditeit is er helemaal geen acute noodzaak voor een aandelen emissie, deze was alleen maar aangemoedigd door de rating agencys in samenwerking met de shorters.

Dat is nu tegen gehouden door partijen met echt veel kennis van de markt en heel veel kapitaal.

Hou eens op met dat plaatsen van die ouwe meuk want je plaatst niet eens de Q3 cijfers van URW die alweer veel beter waren onderliggend maar door prudente afschrijvingen nog steeds voor een lichte stijging van de LTV zorgden maar nog steeds zeer ruim onder de normen.

En dit is niet de eerste keer dst je met het plaatsen van veel oude berichten en deze allemaal zijdig te belichten veel andere lezers en posters probeert te misleiden en dat is gewoon niet toegestaan.

URW is namelijk totaal niet te vergelijken met INTU.


Ben het volledig met romeo eens
Beursplein 5 je bent net al gewaarschuwd door iex
Ik hoop echt dat ze jou account direct verwijderen
Ik stuur wel een mail naar iex had ik bij de beste Peter 123 ook gedaan...OF ben jij dat? Zit je ook met 8 aandelen short?

Urw all in
3
Aan IEX moderator wilt u alstublieft de berichten van beursplein 5 even nalezen en daar uw conclusie uit trekken?
Is toch totaal niet gepast?
Sebasssss
1
hahah Beursplein 5 is back. Misschien is deze persoon onderdeel van D1 capital partners (een van de groote shorters van unibail) en probeert nog een deel van zijn eurootjes te redden.
De reacties kloppen voor geen meter.
- 'B vastgoed'? Pardon, je hebt het o.a. over het grootste winkelcentrum van tsjechie. Ik kan veel van je argumenten ontkrachten, maar ik hou je bespaard.
- De vergelijking maken met Unibail & Intu. Twee verschillende werelden
Urw all in
4
Aan IEX moderator wilt u alstublieft de berichten van beursplein 5 even nalezen en daar uw conclusie uit trekken?
Is toch totaal niet gepast?
33 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Koersen meer

AEX 651,89 +1,59 +0,24% 13:31
AMS25-24h^ 651,92 +1,62 +0,25% 13:31
AMX 969,87 -6,97 -0,71% 13:31
ASCX 1.224,08 +4,34 +0,36% 13:16
BEL 20 3.729,75 -15,58 -0,42% 13:31
BRX20-24h^ 3.729,75 -15,58 -0,42% 13:31
Germany30^ 13.877,10 +28,75 +0,21% 13:31
Dutch15-index 17.653,13 0,00 0,00% 14 jan
Euro30-index 18.530,29 0,00 0,00% 15 jan
US30^ 31.008,68 +122,33 +0,40% 13:31
US500^ 3.794,29 +15,90 +0,42% 13:31
Nasd100^ 12.919,51 +86,14 +0,67% 13:31
Japan225^ 28.685,22 +321,68 +1,13% 13:31
WTI^ 52,61 +0,46 +0,88% 13:31
Brent 55,39 +0,61 +1,11% 13:31
EUR/USD 1,2128 +0,0050 +0,42% 13:31
BTC/USD 37.199,03 +820,44 +2,26% 13:31
Gold spot 1.839,65 +2,25 +0,12% 13:31
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
Galapagos 87,580 +3,140 +3,72% 13:15
PROSUS 96,240 +3,240 +3,48% 13:15
Philips Koninklijke 45,620 +0,865 +1,93% 13:13
Dalers Laatst +/- % tijd
ArcelorMittal 19,660 -0,525 -2,60% 13:15
Aegon 3,577 -0,089 -2,43% 13:15
ABN AMRO BANK N.V. 8,614 -0,134 -1,53% 13:15