Dividend-ETF's voor Einsteins | Belegger.nl

Dividend-ETF's voor Einsteins

Door Jorge Groen op 13 mei 2015 om 14:34 | Views: 1.996

Een aandeel dat een goed en stabiel dividendrendement uitkeert, heet een dividendaandeel. Een aandeel dat een relatief hoog dividend uitkeert een hoogdividendaandeel. Een mandje met individuele dividendaandelen gaat als dividendportefeuille door het leven. Als een ETF een index met dividendaandelen volgt die zijn uitgekozen op basis van criteria als dividendgroei of het hoogste dividend is er echter plotsklaps sprake van smart bèta.

Dividend-ETF’s zijn niet de smartest bèta. Bepalen welke indextracker het beste past bij doelstellingen en het risicoprofiel is dat zeer zeker wel. Het lijkt alsof iedere dividend-ETF andere criteria gebruikt voor de aandelenselectie, en het gewicht dat aan deze aandelen wordt toegekend. 

Verschil in (dividend)rendement

De combinatie ETF en dividend levert bij Binck 17 treffers op, en bijna evenveel smaken. Wie de moeite neemt om de van een ETF te lezen, zal begrijpen dat Azië een andere regio is dan Europa of de Verenigde Staten om dividend te rape. Maar wat het grote verschil in (dividend)rendement verklaart tussen de iShares Asia Pacific Dividend UCITS ETF en de SPDR S&P Asia Dividend Aristocrats ETF wordt pas duidelijk na een grondige blik onder de motorkap. 

Ondanks gelijkluidende namen volgen beide ETF’s een andere index met wezenlijk andere dividendaandelen. De iShares Asia Pacific Dividend UCITS ETF is voor twee derde deel blootgesteld aan Australië, terwijl de SPDR S&P Asia Dividend Aristocrats ETF dividend sprokkelt in Japan (een derde deel) en in opkomende Aziatische markten (een derde deel).

Een ander voorbeeld, dichterbij huis. Zowel de Lyxor ETF Euro Stoxx 50 Dividends als Amundi ETF MSCI Eur High Dividend UCITS richten zich op Europese dividendaandelen. De eerste ETF is echter niet fysiek blootgesteld aan aandelen, maar bootst met futures het rendement na van de EURO STOXX 50 Dividend Points Futures index. De ETF van Amundi volgt een index waarin 16 Europese aandelen met de hoogste dividenduitkering in het land van herkomst zijn opgenomen. Deze ETF’s hebben net zoveel met elkaar gemeen als assepoester en de boze heks, en dat laat het verschil in rendement ytd van 12% goed zien.

Zekerheidje?

Dividend-ETF. Klinkt als een zekerheidje. Een gevalletje buy and hold tot aan het pensioen. Een paraplu voor de regen. Water in de woestijn. Levert vast meer op dan sparen en is een waardig alternatief voor onrendabele obligaties. Het juist inschatten van de hoogte en betrouwbaarheid en stabiliteit van de dividenduitkeringen vraagt echter om een grondige analyse van de samenstelling van de onderliggende index. Wie dat doet, zal 99% van de smart bèta van dividend-ETF’s begrijpen. 


Jorge Groen is freelance journalist. Eerder werkte hij voor het Financieele Dagblad en RTL Z en hij is oud-hoofdredacteur van IEXProfs, IEXGeld en Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN).

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.