Wees geen dief, beleg passief | Belegger.nl

Wees geen dief, beleg passief

Door Jorge Groen op 19 jun 2015 om 13:52 | Views: 5.064

Zelfs als heel China het door een megafoon zou brullen, zijn sommige beleggers doof voor deze boodschap. Op de lange termijn levert passief beleggen voor alle beleggingcategorieën en alle beleggingsstijlen betere rendementen op dan actief beleggen. En voor de betweters het volgende: mijn opa rookte ook, maar hij werd niet oud in tegenstelling tot die van jou. 

De meeste onderzoeken laten zien dat ongeveer 20% van de actieve beleggers het beter doen dan passieve beleggers. Ofwel: 80% van de actieve beleggers kan beter op zoek gaan naar een andere hobby. 

Recent verscheen een nieuw onderzoek van Vanguard, The case for index-fund investing geheten die de passieve believers opnieuw aan alle kanten gelijk geeft. De theorie achter die studie is niet nieuw: kosten maken op lange termijn het rendement. Maar speciaal voor de betweters die roepen dat het er vorig jaar anders aan toe ging op de financiële markten is ook 2014 in de onderzoeksperiode opgenomen. En wat blijkt? Ook vorig jaar is er niets veranderd. 

Waarom kosten op lange termijn het rendement maken, verklaart de theorie van de zero-sum game.  Elk jaar kan een eindige hoeveelheid geld verdiend worden op de financiële markten. De winst van de één gaat ten koste van het verlies van de ander. Vóór aftrek van kosten zijn er evenveel winnaars als verliezers ten opzichte van de markt. Na aftrek zijn er meer verliezers dan winnaars. Door de hogere kosten van beleggingsfondsen ten opzichte van indexfondsen zijn passieve beleggers op termijn dus beter uit dan actieve. 

Portfolio met indexfondsen

In het geval van portfolio met indexfondsen of een met beleggingsfondsen valt die uitkomst nog sterker in het nadeel uit van de actieve believers. Twee jaar geleden werden in de white paper The Case For Index Fund Portfolios actief en passief beheerde portfolio’s voor 10 beleggingcategorieën vergeleken over een periode van 15 jaar. Portfolio’s die geheel uit indexfondsen bestonden, versloegen in 82 tot 90% van de gevallen actief beheerde portfolio’s. En hoe langer de passieve portfolio aangehouden werd hoe groter de kans dat die actieve beleggingen het nakijken gaf. 

Speciaal voor de actieve believers haal ik een onderzoek van finance-professor Russ Wermers van 15 jaar geleden uit de kast. Hij concludeerde destijds dat gecorrigeerd voor risico’s fondsmanagers jaarlijks 0,7% meer rendement wisten te realiseren dan de benchmark. Als beleggingsfondsen een aantrekkelijk alternatief willen zijn voor ETF’s zouden ze dus niet meer dan 0,6% aan kosten in rekening moeten brengen. 

Ik vraag China nog een keer de mobilofoon collectief aan de mond te zetten en te brullen: welke beleggingsfondsen brengen zo weinig kosten in rekening? U snapt mijn punt. 

----


Jorge Groen is freelance journalist. Eerder werkte hij voor het Financieele Dagblad en RTL Z en hij is oud-hoofdredacteur van IEXProfs, IEXGeld en Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN).

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.