Toprendement met gebreken | Belegger.nl

Toprendement met gebreken

Door op 17 aug 2015 om 12:46 | Views: 2.233

Een van de beter renderende loten aan de ETF-boom dit jaar (+76,73 procent)focust op een nobel thema: Amerikaanse bedrijven die invalide klanten en werknemers goed behandelen. De Barclays Return on Disability ETN is een Exchange Traded Note (ETN), genoteerd aan de New York Stock Exchange die vorig jaar september het levenslicht zag, en iets meer dan 30 miljoen Amerikaanse dollar inleg telt. 

Het is het tweede indexproduct van Barclays met sociaal-maatschappelijke trekjes. Eerder lanceerde de Britse bank de Barclays Women In Leadership ETN, die focust op beursgenoteerde bedrijven met een vrouw aan het roer of een sterk feminiene raad van bestuur. 

Of bedrijven goed zijn voor werknemers en klanten  wordt vastgesteld volgens een meetmethodiek, die onder andere het vermogen van een bedrijf vaststelt om getalenteerd gehandicapt personeel aan te trekken. Whatever that may be

ETF’s en ETN’s

ETF’s en ETN’s worden vaak op één grote hoop gegooid,maar bieden op andere manieren blootstelling aan een beleggingscategorie. Een ETN is schuldpapier, dat beoogt het rendement uit te betalen van een onderliggende index maar wendt daarvoor effecten aan, die niet per se in de index opgenomen zijn.

Presteren bedrijven die vriendelijk zijn voor invaliden zoveel beter op de beurs? Het rendement van de Barclays Return on Disability ETN is verre van gemankeerd, maar is merkwaardig tot stand gekomen. De ETN zelf is 76 procent in waarde gestegen, maar de waarde van het mandje aandelen dat wordt gevolgd in de eerste zeven maanden van het jaar slechts 6,3 procent toegenomen. 

Schrale liquiditeit 

Dat verschil komt door een liquiditeit, die zich laat vergelijken met een woestijn op een hete dag. Er wisselen dagelijks 4 stukken van eigenaar. Die matige verhandelbaarheidheeft geleid tot een spread van Sahara-achtige proporties. Imposant en schier onoverbrugbaar als koper en verkoper aan beide kanten van het zand staan. Het maakt een reële waardering bijkans onmogelijk. 

In mijn ogen huist het succes van passief beleggen om een hoger rendement op lange termijn dankzij lagere beheerkosten. Die worden in het geval van de invaliden-ETN echter teniet gedaan door een duizelingwekkende spread.Op 20 juli verwisselden 100 ETN’s van eigenaar voor een prijs die 50 procent hoger lag dan de waarde van het mandje aandelen zelf. Verkoper/koper: tel uit je winst/verlies.

Rendement met een gebrek

Daarmee leert de Barclays Return on Disability ETN beleggers een wijze les. Zonder liquiditeit neemt de kans op rendement met een gebrek sterk toe.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.