De veiligste veilige haven-ETF | Belegger.nl

De veiligste veilige haven-ETF

Door Jorge Groen op 25 aug 2015 om 08:26 | Views: 1.794

De rij voor het afhaalloket voor Chinese aandelen is verdwenen, aandelenmarkten spuiten mondiaal bloed, olie gaat door het putje en obligatiebeleggers jammeren over de lage rente en opgedroogde liquiditeit. 

Wat doe je als alles tegenzit op de financiële markten? Dan ren je naar mama. Haar geruststellende woorden geven een prettig gevoel van veiligheid, of dat nou misplaatst is of niet. 

Beleggers zijn moederskindjes, zoveel is zeker. De devaluatie van de yuan en opwellende zorgen over de wereldeconomie zorgen voor een run naar veilige havens. Tot zover niets nieuws aan de horizon, maar deze golf van risico-aversie wekt toch een vraag op. Wat is de veiligste veilige haven-ETF? 

Veilige havens?

Voor het antwoord op die vraag is eerst een andere vraag nodig: bestaan er zoiets als veilige havens? Daarvoor haal ik een recent onderzoek van BlackRock uit de kast naar veilige havens in de laatste 20 jaar die bevestigend antwoord geeft.Gekeken naar risico-rendementsverhoudingen staan tienjaars Treasuries met stip op één, gevolgd door Bunds en Gilts.

En goud? Het edelmetaal is gekeken naar de koersschommelingen die beleggers lief moeten nemen in ruil voor een bescheiden hoger marktrendement de meest volatiele belegging onder de veilige havens, en daarmee in principe de minst aantrekkelijke. 

Hoera voor Bunds?

Genoeg theorie. Laten we de rendementen er deze maand bijpakken, afgeleid van enkele ETF’s die zich op veilige havens richten. De SPDR Gold ETFrealiseert 1 procent rendement,Treasuries doen (iShares $ Treasury Bond 7-10yr ETF) min 1,31 procent, Gilts 0,64 procent (Lyxor UCITS ETF iBoxx £ Gilts), staatsobligaties van Hollandse bodem 1,35 procent (iShares Netherlands Government Bond ETF) en Bunds(db x-trackers II iBoxx Germany 7-10 UCITS ETF) 1,48 procent. 

Hoera voor Bunds? Afgezet tegen de aandelenslachting wereldwijd steek ik beide handen in de lucht voor zo’n positief rendement. Tegelijkertijd vraag ik mij af in welke veilige havens aandelenbeleggers hun zwaar gehavende jonken zullen afmeren. Daar wil ik ook zijn met mijn sloepje. 


Jorge Groen is freelance journalist. Eerder werkte hij voor het Financieele Dagblad en RTL Z en hij is oud-hoofdredacteur van IEXProfs, IEXGeld en Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN).

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.