Keizer zonder kleren | Belegger.nl

Keizer zonder kleren

Door Martijn Rozemuller op 22 sep 2015 om 10:03 | Views: 1.942

In het FD konden we vorige week lezen over een aardig onderzoekje van Kas Bank onder veertig pensioenfondsen. Hoewel er allerlei haken en ogen aan het onderzoek zitten wat betreft bijvoorbeeld de korte periode die bekeken werd en het aantal pensioenfondsen dat onder de loep werd genomen, is de conclusie opnieuw niet mis te verstaan. Pensioenfondsen met hogere kosten halen eenzelfde resultaat als pensioenfondsen met lage kosten. Ergo: er is geen directe relatie tussen kosten en performance. 

Nu zou je ook kunnen stellen: die is er natuurlijk wel. Hoe hoger de kosten, hoe lager de performance. Reken maar eens uit wat gemeten over een periode van bijvoorbeeld 20 jaar, het verschil is in rendement tussen een beleggingsfonds met 1,5% kosten en een ETF met 0,3% kosten. Ja, dat is even schrikken. 

Geen hoger rendement

Maar wat Kas Bank bedoelt is dat de hogere kosten die een pensioenfonds maakt niet worden goedgemaakt door een hoger rendement. Die hogere kosten voor pensioenfondsen zijn bijvoorbeeld vergoedingen voor managers van hedge funds waar veel geld naar wordt gealloceerd.

De meeste hedge funds hanteren een waanzinnige 2/20 kosten regel (2% aan vaste kosten en 20% over het behaalde resultaat), waardoor de drempel sowieso al vrij hoog ligt. Als zo’n fonds 30% rendement maakt is dat geen probleem, maar de praktijk wijst uit dat dat niet altijd het geval is. De reden trouwens waarom enkele Amerikaanse pensioenfondsen hun geld al grotendeels uit hedge funds hebben teruggetrokken.

Struikelblok

Niet alleen voor pensioengeld is de conclusie uit dit onderzoek een belangrijk gegeven. Extra kosten kunnen we missen als kiespijn want dat weegt zwaar door in toekomstige rendementen. Dat geldt net zo goed voor particuliere beleggers. Het onderzoek van de Kas Bank is dan ook het zoveelste onderzoek in een lange rij dat aantoont dat beleggingsfondsen met hun hogere kosten geen betere resultaten halen dan de index zelf.

Niet alleen de vergoedingen voor de fondsmanagers zijn een struikelblok, ook het grote aantal transacties, het onvermogen om op het goede moment in en uit te stappen en een te geringe spreiding staan een gemiddeld rendement in de weg. 

De kleren van de keizer

Eén van de commentaren op het artikel in het FD verwoordde het mooi: eindelijk iemand die roept dat de keizer geen kleren aan heeft. Ik roep dat ook al een tijdje, maar het lijkt er op dat steeds meer mensen dit zo langzamerhand ook gaan zien. 

Martijn Rozemuller is managing director en oprichter van Think ETF's. Think ETF’s is de eerste Nederlandse aanbieder van Exchange Traded Funds (ETF’s) en een 60% dochter van BinckBank. De informatie in deze column dient niet te worden opgevat als beleggingsadvies, beleggingsaanbeveling, aanbod of uitnodiging om effecten te kopen, te verkopen of anderszins te verhandelen.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

ankeiler_thinketfs

ankeiler_thinketfs