Geld fikken met leverage-ETF’s | Belegger.nl

Geld fikken met leverage-ETF’s

Door op 13 okt 2015 om 08:54 | Views: 689

In de Verenigde Staten kreeg ETF-aanbieder Direxion recent tijdens een bijeenkomst van Morningstar de wind van voren. Door het geflipper op de beurzen in augustus was uit twee zogeheten leverage-ETF’s van deze aanbieder ruim een miljard Amerikaanse dollar verdampt. Beide trackers werken met een hefboom van drie, en worden vooral gebruikt door hedgefondsen en daghandelaren. Maar u en ik mogen erin beleggen.  

'We moedigen beleggers niet aan om deze risico’s te nemen, maar er is een markt voor', verweerde directeur Mike Eschmann van Direxion zich zwakjes. Bedoelde hij te zeggen dat ondanks dat je in de Walmart vuurwapens kunt kopen Amerikanen niet worden aangemoedigd om te schieten? En dat als je cocaïne in lolly’s verpakt kinderen er best vanaf kunnen blijven?

Rendement fikken als Max Verstappen

Op het eerste gezicht zijn de verschillen tussen ETF’s en warrants, opties, futures, CFD’s, turbo’s en sprinters groot. Maar ook de indexbeleggenklas kent zijn snelle jongens: leverage ETF’s. Deze ETF’s gebruiken schuldinstrumenten of derivaten om het rendement van een onderliggende index met een factor twee of drie na te bootsen.

In volatiele tijden als deze kun je met leverage-ETF’s snel rendement maken of opfikken als Max Verstappen, als de index de verkeerde kant op beweegt. Wij nemen als voorbeeld een fictieve ETF met de AEX-index als onderliggende waarde en een hefboom van 5. Als de AEX in één dag 10% stijgt van 400 naar 440 punten dan berekent de ETF die koerssprong met een factor 5 door in zijn prijs. Als de waarde van de ETF 100 euro bij aanvang was, is die na een dag opgelopen tot 150 euro.

Dat klinkt lekker, maar we leven momenteel in volatiele tijden. Een dag later levert de index 9,09% in en eindigt weer op 400. De leverage-ETF jojoot mee met een factor 5, ofwel een verlies van 45,45%! Daarmee sluit de ETF de dag op 81,82 euro: 45,45% verlies op een koers van 150 euro. 

Hefboom-verlieszoveeldubbelaar

Een neutrale AEX, en toch stevig verliezen? Welkom in de steroïdenwereld van de leverage-ETF. En dan te bedenken dat de AEX in korte tijd van 500 naar bijna 400 punten daalde, een verlies van 20%. Tel uit je hefboom-verlieszoveeldubbelaar. 

Wie snel geluk zoekt, moet vooral lekker zijn gang gaan met turbo’s, sprinters, opties, CFD’s en ander rendementsnitraat. Als ETF-belegger prefereer ik transparantie en eenvoud boven snelle koerswinst. Als de onderliggende index beweeglijk is, is het bijna onmogelijk om het koersverloop in te schatten van een leverage-ETF. De kracht van reguliere indextrackers is dat je krijgt wat de index je geeft, minus wat kosten.

Niet spotten met hefbomen

De enige keer dat ik financiële schade leed door een hefboom was toen iemand achter het stuur van mijn auto de slagboom versplinterde van een Amsterdams ziekenhuis. De rood-witte verf heeft jaren mijn motorkap gesierd, ten teken dat er met hefbomen niet valt te spotten. 

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.