Vier Nederlandse koopkandidaten

Door Belegger.nl op 26 november 2015 08:10 | Views: 4.631

Vier Nederlandse koopkandidaten

ABN Amro keerde vorige week terug op de beurs en mocht daarbij direct rekenen op een Aanbevolen-advies van Theodoor Gilissen. De vermogensbeheerder zet de stukken op de kooplijst met een koersdoel van 19 euro. Daarmee is het bedrijf voor particuliere beleggers vooral aantrekkelijk vanwege het hoge dividendrendement, dat naar schatting in 2015 neerkomt op 85 eurocent en de komende jaren nog kan stijgen. 

Van het koerspotentieel hoeven beleggers het bij ABN Amro dus niet te hebben. Op de favorietenlijst met Nederlandse aandelen van Theodoor Gilissen staat echter ook een aantal aandelen waarvoor de analisten een behoorlijk opwaarts potentieel zien. De aandelen die het meeste potentieel tot stijgen hebben; Aegon, ASML en Besi. 

40% koerspotentie Aegon

Aegon kan volgens de analisten met ruim 40% omhoog naar het koersdoel van 8 euro. “Aegon liet over het derde kwartaal gemengde resultaten zien; de solvabiliteit liet na een zwaar teleurstellende daling in het tweede kwartaal een klein herstel zien, maar de operationele winst in Amerika viel tegen, mede door een interne aanpassing van aannames voor de rekenmodellen. Met name de neerwaartse aanpassing van de interne aannames was een negatieve verrassing”, stelt analist Joost van Beek in een note.

Toch is het aandeel in absoluut opzicht nu laag gewaardeerd met een koers-boekwaarde van 0,65 en een dividendrendement van ongeveer 4,3%. Ook ten opzichte van het sectorgemiddelde. Bekijk de koers van Aegon hier

Winstgroei ASML

Ook de koers van ASML heeft behoorlijk wat speelruimte aan de bovenkant als we Theodoor Gilissen mogen geloven. De analisten hanteren een koersdoel van 110 euro, terwijl de koers (klik hier voor de actuele koers) momenteel rond de 85 euro staat. 

Jos Versteeg: “Wij hebben naar aanleiding van de tweedekwartaalresultaten onze winsttaxaties en ons koersdoel ongewijzigd gelaten. De winstgroei zal de komende jaren hoog kunnen blijven door zowel een verschuiving in de afzet naar duurdere machines met hogere marges als een toenemende omzet uit software voor de machine-upgrades en services. De vraag naar machines zal zich evenwel volatiel kunnen ontwikkelen.”

Versteeg meldt verder dat de orderportefeuille met een omvang van 3 miljard euro goed gevuld is en dat de ontwikkeling van de EUV-machines loopt volgens de eigen planning van het bedrijf. Hij onderstreept daarnaast dat de portefeuille steeds meer machines bevat – waaronder de nieuwe EUV – met een hogere verkoopprijs en een gemiddeld hogere winstmarge. 

Aantrekkende markt Besi

Besi mag zich tevens rekenen tot de aandelen met de meeste koerspotentie op de favorietenlijst van Gilissen. Voor het aandeel, dat momenteel iets onder de 20 euro noteert, wordt een koersdoel van 26 euro gehanteerd. Het bedrijf, dat een sterke positie heeft in specifieke snelgroeiende onderdelen van de markt voor chipmachines, werkt hard aan kostenbesparingen. Zo verplaatst het de productie naar Azië, wat leidt tot lagere kosten en ontwikkelt daarnaast de machines slimmer, meldt Jos Versteeg. 

“Op korte termijn heeft Besi last van orderuit- en afstel, maar volgend jaar zal het profiteren van een aantrekkende markt voor hoogwaardige systemen. Besi heeft een ijzersterke balans en een gezonde kasstroom. Wij verwachten dat een dividend van 1,50 euro zal worden uitgekeerd, maar de kans is ook groot dat het wordt verlaagd naar 1 euro."

Bekijk hier de koers van Besi. 

Meer beurstips hebben wij verzameld op de themapagina Beurstips & Handelskansen

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.