4 kansrijke ETF's | Belegger.nl

Salami en Ferrari

Door op 7 jan 2016 om 09:01 | Views: 1.091

Europa en de Verenigde Staten zijn de leidende verhalen onder ETF-beleggers dit jaar. In de VS is de voorkeur voor Europese aandelen-ETF’s met een valutahedge groot. Europeanen kunnen het logischerwijs zonder. De euro is niet duur, de dollar wel. Zo vechten ook particuliere beleggers ongemerkt een valuta-oorlog uit. 

De voorkeur van Europese en Amerikaanse beleggers is een optelsom van een voorliefde voor het spelen van thuiswedstrijden en gecontenteerde welvaart. Echt grof rendement is er in 2015 zoals vaak op andere plekken in de wereld gemaakt. Nederlandse beleggers hebben daarvoor weinig kilometers hoeven te maken. De DAX noteerde een plus van bijna 10% en de BEL-20 deed het met 12,6% zelfs nog iets beter. 

Uitblinkers

Een blik op dit lijstje van de Wall Street Journal leert dat in Europa Hongarije (43,8%) en Denemarken (34,3%) tot de uitblinkers behoren en Letland (40,5%) onvermeld blijft. Hoera voor salami en knäckebröd. Zoals vaker boden de exoten uberrendementen. Een hallucinerend rendement (yah man) van dik 100% voor de beurs van Jamaica en een explosieve winst van bijna 300% voor de beurs van Venezuela, waar de democratie en economie aan een zijden draadje hangen. 

Hoewel ruim 6.100 beursgenoteerde ETF’s bijna alle hoeken en gaten bestrijken van de financiële markten hebben het afgelopen jaar enkele indices uitgeblonken waarvoor hopelijk snel indextrackers op de markt komen vanwege een grote herhalingskans. Let wel: alleen te financieren met speelgeld, het potje dat veel beleggers aanhouden om extra rendement te maken. 

Kans 1: Rampen

Rampenobligaties (cat bonds) zijn transparant en liquide in een tijd waarin de zorgen toenemen over ijzel op de obligatiemarkten. Bron van zorg is dat het dankzij El Nino dit jaar ongekend warm dreigt te worden, en daarmee de kans op extreem weer toeneemt. Bij een ramp betalen cat bonds niet of gedeeltelijk uit. Index: Swiss Re Cat Bonds Index (4,21% rendement in 2015).

Kans 2: Fusies en overnames EU

2015 is een recordjaar geweest voor fusies en overnames, maar Europa is achtergebleven bij het geweld in de Verenigde Staten en Azië. Dit jaar voorzien experts een inhaalslag. Dat vraagt om een ETF die zich richt op rendementen gemaakt met fusie- en arbitragespreads, bij voorkeur met een grote blootstelling aan Europa. Index: Index Barclay Merger Arbitrage Index (6,6% rendement in 2015). 

Kans 3: Gezonde smart bèta

In de categorie smart bèta: biotechbedrijven en/of farmaceuten met een geneesmiddel in fase 2 of fase 3 in ontwikkeling, of in de fase van klinische testen, met voldoende geld in kas om het twee jaar uit te zingen zonder noemenswaardige inkomsten. In de Verenigde Staten is eind 2014 zo’n ETF op de markt gebracht: de ALPS Medical Breakthroughs ETF, goed voor bijna 28% rendement in zijn korte bestaan. Index: Poliwogg Medical Breakthroughs Index.

Kans 4: Klassieke auto’s

Zeg zeldzame klassieke auto’s, en de beelden volgen vanzelf. Ferrari, Bugatti, Aston Martin, Alfa Romeo, Porsche en Mercedes-Benz. Wie tien jaar geleden een ton had belegd in een klassieke auto was nu bijna een half miljoen euro rijker. Index: Historic Automobile Group International index (487% in de laatste tien jaar, rendement over 2015 nog niet bekend). 

Een succesvol beleggingsjaar toegewenst!

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.