Buy, buy, buy, sell, sell, sell... | Belegger.nl

Buy, buy, buy, sell, sell, sell...

Door Martijn Rozemuller op 26 jan 2016 om 09:15 | Views: 6.943

Aan het begin van het jaar worden we traditiegetrouw dagelijks verblijd met allerlei voorspellingen van analisten over de ontwikkelingen op de beurs het komende jaar. Ik heb er vrede mee, zowel u als ik weten dat de meeste voorspellingen, zeker op de beurs, niet uitkomen. Maar goed, het blijft vermakelijke lezerskost en als zodanig vervult het zeker een functie. 

En natuurlijk is er altijd wel iemand die gelijk krijgt, zoals er ook altijd iemand is die de Lotto of de Toto wint. Maar vooraf valt er eigenlijk moeilijk iets over te zeggen. Dat zagen we dit jaar ook weer. 

De slechte start van het jaar had niemand voorzien. Dat geeft ook niet, want dat was ook niet te voorzien. Wie de meningen leest van de verschillende beursspecialisten wordt daarom eigenlijk weinig wijzer. Het is ook niet te voorspellen allemaal. Kijk naar de meningen over Shell. Shell staat momenteel op een koers waarbij het dividendrendement zo’n 10% bedraagt. Voorstanders van het aandeel roepen dat je moet kopen, met als reden het enorme dividend. Tegenstanders roepen echter net zo hard dat je moet verkopen, omdat de olieprijs maar blijft kelderen. Het bedrijf zelf probeert ondertussen zo goed en zo kwaad als dat kan door deze moeilijke periode heen te komen. 

Ergste achter de rug

Zo gaat het niet alleen bij Shell, maar over de gehele linie wordt er aan het begin van het jaar overdreven veel aandacht besteed aan profetische uitspraken van beursgoeroes. De analist van RBS die bijvoorbeeld oproept alles te verkopen, en een paar dagen later al gelijk lijkt te krijgen. Lijkt, want volgende week kan het er weer anders uitzien en dan hebt u net uw aandelen verkocht. 

Al die meningen, het is best interessant en vermakelijk, maar vergeet niet dat er in goede tijden overdreven veel aandacht uitgaat naar beursgoeroes die roepen dat het nog hoger kan, en dat vice versa, in slechte tijden, onheilspredikers vaker in de media worden aangehaald. Een ongeschreven regel op de beurs is dan ook dat wanneer de beursdalingen de voorpagina halen, het ergste achter de rug is. 

Bewaar de rust 

Voor een langetermijnbelegger is echter het belangrijkste dat u tijdens onrustige beurstijden vooral uw rust bewaart. Dat kan alleen als uw portefeuille u in deze tijden niet in problemen brengt. Beleg dus niet met geleend geld, niet alle eieren in één mandje, en vooral: spreid in de tijd. 

Als er dan een beurscorrectie langskomt, bent u in ieder geval niet degene die op die lagere niveaus uw portefeuille liquideert. Nee, u bent de lachende derde. Degene die nog wat ruimte over heeft en gebruik kan maken van de paniek van anderen. Dat kan als u vooraf beslist om gewoon op regelmatige basis wat bij te kopen. Misschien is het nu even schrikken, maar als u over een tijdje terugkijkt, bent u er blij mee. 

Martijn Rozemuller is managing director en oprichter van Think ETF's. Think ETF’s is de eerste Nederlandse aanbieder van Exchange Traded Funds (ETF’s) en een 60% dochter van BinckBank. De informatie in deze column dient niet te worden opgevat als beleggingsadvies, beleggingsaanbeveling, aanbod of uitnodiging om effecten te kopen, te verkopen of anderszins te verhandelen.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

ankeiler_thinketfs

ankeiler_thinketfs