Beginnen met beleggen | Belegger.nl

Beginnen met beleggen?

Door Martijn Rozemuller op 23 mrt 2016 om 14:55 | Views: 2.923

U heeft ongetwijfeld gehoord dat centrale banken de rente steeds verder omlaag brengen om inflatie aan te wakkeren en de banken te bewegen meer geld uit te lenen. Ook consumenten (spaarders) worden door de lage (of straks geen) vergoeding aangezet tot het uitgeven van geld. Hoe meer u consumeert, hoe beter de economie draait, dat idee. 

ING voerde een onderzoek uit onder consumenten in 15 verschillende landen. De centrale vraag was: wat gaat u doen als u straks geconfronteerd wordt met een negatieve rente? Als u moet betalen voor het feit dat uw geld op een spaarrekening staat?

Volgens het onderzoek zou in ons land de helft van de mensen het geld liever in een oude sok stoppen, dan het op de bank te laten staan tegen een negatieve rentevergoeding. 

Fatsoenlijk rendement

Wat mooi naar voren komt in het onderzoek zijn de verschillen qua beleggerscultuur per land. Zo zouden in de Angelsaksische landen (VS, Verenigd Koninkrijk en Australië) 55% van de ondervraagden hun geld op de beurs gaan beleggen. In ons land is dat maar 30%, wat aangeeft dat beleggen bij veel mensen nog niet voor de hand liggend is. 

Maar, en ook dat zult u eerder gehoord hebben, of de rentes nu licht negatief, of zoals de afgelopen jaren, gewoon erg laag zijn, de enige manier om een fatsoenlijk rendement op uw spaargeld te maken loopt wel via de beurs. Beleggen, op de goede manier welteverstaan, kan op de lange termijn voor een degelijk rendement zorgen. 

Lange adem

Het is raadzaam om u zich er langzamerhand in te gaan verdiepen. Maar hoe doet u dat? De reclames die voor financiële producten worden gemaakt zijn soms zo aanlokkelijk, met hoge rendementen in het vooruitzicht, dat het bijna niet geloofwaardig is en mensen terecht kopschuw worden en door de bomen het bos niet meer zien.

En daarbij, als die bedrijven zoveel reclame maken, zullen ze wel een hoop verdienen, en als zij zoveel verdienen aan zo'n product dan gaat dat van uw rendement af… 

Begin daarom bij de basis. Beleggen is simpel en hoeft weinig te kosten. Het komt maar op een paar dingen neer. Een goede spreiding, lage kosten en niet meer risico nemen dan u aankunt. Om niet het risico te lopen op een hoogtepunt van de beurs in te stappen is spreiden in de tijd aan te bevelen. En laat de dagelijkse bewegingen op de beurs rustig aan u voorbijgaan. Beleggen is een spel van de lange adem. Het rendement komt dan vanzelf naar u toe.

Martijn Rozemuller is managing director en oprichter van Think ETF's. Think ETF’s is de eerste Nederlandse aanbieder van Exchange Traded Funds (ETF’s) en een 60% dochter van BinckBank. De informatie in deze column dient niet te worden opgevat als beleggingsadvies, beleggingsaanbeveling, aanbod of uitnodiging om effecten te kopen, te verkopen of anderszins te verhandelen.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.