Actief beleggen of indexbeleggen? | Belegger.nl

Actief beleggen strikes back

Door op 22 apr 2016 om 07:55 | Views: 1.086

Hoewel ik de ETF dezelfde heilige eigenschappen toedicht als een Indiër de koe, sloeg een artikel op de website van Forbes een deuk in mijn rechtlijnigheid. Hoe gek het ook: als rabiaat indexbelegger vind ik het fijn om wakker geschud te worden door een tegengeluid.  

Forbes vergelijkt de nettorendementen tussen 2004 en 2014 van enkele populaire beleggingsfondsen die beleggen in S&P 500-aandelen met het rendement van de S&P 500 zelf.

Aanvankelijk lijkt het pleidooi voor passief beleggen snel beslecht. Geen fondsmanager weet jaarlijks tien jaar lang op rij beter te presteren dan de index. Maar gekeken naar het totaalrendement over een decennium blijven indexbeleggers achter bij actieve beleggers.

Actief beleggen

Daarop is het onderzoek uitgebreid van een paar fondsen tot 8.049 beleggings- en indexfondsen die op allerlei manieren in Amerikaanse aandelen belegden. Nog altijd komt het aantal fondsen dat over tien jaar tijd beter doet dan de index boven de 50 procent uit.

Dat veronderstelt dus dat actief beleggen loont als fondsmanagers voldoende tijd krijgen om hun kunstje te tonen, ondanks de enorme druk om ieder jaar de markt te verslaan. 

De fondsmanager is steeds meer de Louis van Gaal van de beleggingsindustrie. Beleggers willen net als voetbalfans direct resultaat en niet zicht op de vierde plek. Laat mij maar bouwen en ik maak jullie kampioen, werpt King Louis tegen. 

Actief of passief?

De Louis van Gaals van deze wereld worden zeldzaam. Het beleggingsfonds heeft de laatste jaren flinke concurrentie gekregen van ETF’s. In de VS gaat nagenoeg alle instroom in beleggingsfondsen naar indextrackers, en Europa laat met enige vertraging dezelfde tendens zien.

Ondanks die duidelijke voorkeur onder beleggers is het antwoord op de vraag of actief of passief beter is, minder zwart-wit dan nu wordt gesuggereerd. Het hangt sterk af van het marktklimaat, en of beleggers goed geïnformeerd en met voldoende kennis van zaken beslissingen nemen.

Op sommige marktmomenten presteerde 85% van de fondsmanagers beter dan de index, terwijl op andere momenten 85% van de indexbeleggers betere rendementen in de boeken zette, aldus Forbes.

Actief beleggen zou het meest heilzaam zijn als markten sterk in beroering zijn, en indexbeleggen toont zich onverslaanbaar als markten een sterke opgaande lijn laten zien. Een goede belegger houdt rekening met beide scenario’s en wil zich niet voortdurend aanpassen aan de markt.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.